„De ce eu?”, proiecţie specială la Zalău

 

„De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, filmul inspirat de destinul tragic al procurorului Cristian Panait, de la a cărui dispariţie s-au împlinit 13 ani, va avea două proiecţii speciale în sala de spectacole a Clădirii Transilvania duminică, 19 aprilie, de la 17 şi 19,30. Preţul unui bilet este de 10 lei. Biletele se găsesc la sediul Casei Municipale de Cultură Zalău, caseria fiind deschisă între 10 şi 18, de luni până joi, iar vineri, între orele 10 şi 15.
Bine primit de critică şi de public, „De ce eu?” a fost văzut până în prezent de peste 50.000 de spectatori, în cinematografele din România. A avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin şi a câştigat recent Premiul Uniunii Criticilor de Film din Bulgaria pentru cel mai bun film din Balkan Competition, la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Sofia. Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 10 aprilie 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror şi a presiunilor exercitate asupra sa. Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt şi îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercând să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă şi se expune unor revelaţii dureroase şi neaşteptate. „Nu am făcut niciodată filme despre înfrângeri, despre oameni care pierd bătălii; de obicei, sunt filme fără happy-end sau cu finaluri moralizatoare. Cred însă că povestea lui Cristian Panait trebuia spusă cu orice preţ, pentru a arăta că există totuşi o solidaritate de fond, vizibilă, a celor mulţi care mai speră că merităm o ţară în care justiţia să-şi facă datoria, în afara intereselor politice sau a corupţiei la vârf”, explică regizorul filmului.
Născut în 1972, Tudor Giurgiu a absolvit în 1995 Facultatea de Teatru şi Film a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, secţia Regie Film, şi a lucrat ca asistent de regie al unor cineaşti precum Lucian Pintilie şi Radu Mihăileanu. Lungmetrajul său de debut, „Legături bolnăvicioase”, a fost selectat în secţiunea Panorama la Berlinale 2006 şi premiat la numeroase festivaluri internaţionale. Cel de-al doilea lungmetraj, „Despre oameni şi melci”, s-a bucurat de succes atât la nivel naţional (filmul românesc cu cel mai mare număr de spectatori în 2012) cât şi internaţional ( Premiul special al juriului la festivalul de la Warsaw, Premiul pentru cel mai bun film în cadrul secţiunii „Punto di Encuentro” la Valladolid şi Cel mai bun film la SEE Film Festival – L.A). Printre filmele produse de Tudor Giurgiu se numără: „Katalin Varga”, regizat de Peter Strickland, premiat cu Ursul de Argint la Berlin 2009, şi cu premiul Academiei Europene de Film, categoria Descoperirea Europeană a Anului; „Misiunea directorului de resurse umane”, de Eran Riklis (Premiul publicului – Locarno 2010), „Cenuşă şi sânge” al lui Fanny Ardant (Cannes 2009), „Cannibal” (Toronto şi San Sebastian 2013) şi „Câinele japonez” (propunerea României la Oscar 2015).

 

Leave a Comment