Poluarea în municipiul Zalău nu este o problemă nouă. Există mai mulţi factori care contribuie în mod constant la degradarea calităţii aerului, iar măsurile care se iau sunt de cele mai multe ori insuficiente şi cu un efect destul de scurt, în timp. Pulberile în suspensie, din aerul pe care îl respirăm, se alătură particulelor de praf, gazelor de eşapament, substanţelor chimice provenite de la agenţii industriali sau care se evaporă, pornind din sol către atmosferă. Spălatul adevărat al străzilor, cu detergent, ar putea reduce substanţial consecinţele prafului şi noxelor din „oxigenul” zălăuan. Poluarea atmosferei cu pulberi are multe surse printre care pot fi enumerate: industria, centralele termice, în special cele care utilizează combustibili solizi, transporturile rutiere, antrenarea particulelor de praf de pe căile de acces neîntreţinute corespunzător, de către mijloacele de transport sau vânt, lucrărilor de construcţii, etc. În general, pulberile din atmosferă se clasifică, după dimensiuni, în două mari grupe: Pulberi în suspensie – cu diametre mai mici de 20 µm (micrometri), care rămân în atmosferă, pulberi sedimentabile – cu diametre mai mari de 20 µm, care se depun pe sol, vegetaţie, ape şi construcţii. În cele de mai jos vă prezentăm rezultatele măsurătorilor efectuate de Agenţia pentru Protecţia Mediului -APM Sălaj în municipiul Zalău, în ultimii 2 ani, pentru cei doi indicatori menţionaţi. În cazul măsurătorilor pentru indicatorul pulberi în suspensie, în anul 2013 s-au înregistrat un număr de 4 depăşiri ale valorii-limită, iar în anul 2014 s-au înregistrat 5 depăşiri ale valorii limită. Aceste valori au fost înregistrate în lunile ianuarie şi februarie, fiind datorate emisiilor produse de centralele termice rezidenţiale alimentate cu combustibil solid, aflate în apropierea staţiei automate de măsurare a calităţii aerului (menţionăm că nu se face referire la centralele termice de apartament din întreg municipiul ci doar cele amplasate în zona staţie de monitorizare- Staţia Meteo Zalău). În cazul măsurătorilor pentru indicatorul pulberi sedimentabile, în anul 2013 au fostînregistrate 4 depăşiri ale concentraţie maxime admise (CMA), iar în anul 2014 s-au înregistrat 10 depăşiri ale concentraţie maxime admise. Pe lângă toate aceste date statistice primite de la Dana Noje, Şeful Serviciului „Monitorizare pulberi” din cadrul APM Sălaj, date care nu prea arată roz, zălăuanii se confruntă şi cu praful de pe carosabil, de pe trotuare şi străzi, praf amestecat cu substanţe rămase de la deszăpezire, cu dioxidul de carbon cel veşnic prezent în atmosferă, amoniacul care colcăie prin solurile sălăjene şi multe alte substanţe care ajunse în stare uscată, se dispersează în aer şi ajung în plămânii noştri şi în tot sistemul circulator.
Desigur, Citadin spală străzile principale din oraş, atât mecanic cât şi manual, însă noi vrem să facem o propunere autorităţilor, care sigur, costă un pic mai mult, dar care ar face totuşi ca viitoarele buletine de analize să arate un pic mai bine. Spălarea străzilor cu detergent, desigur, unul special pentru carosabil şi care nu este o investiţie care ar sărăci Primăria. Curăţatul străzilor cu detergent este o practică frecventă în oraşele mari, dar şi mici, precum Câmpina sau Roman. Ca să nu mai vorbim că străzile sunt şi parfumate, în banii ăştia. Aerul se curăţă, iar străzile arată vizibil diferit după o astfel de spălare, făcută profesional şi cu produse care într-adevăr curăţă şi nu doar spoiesc. Paul Maghiu, purtător de cuvânt al SC Citadin, ne-a declarat că SC Citadin Zalău SRL are, printre alte activitati cuprinse în programul de activitate pe 2015 la secţiunea Salubrizare, şi spălarea mecanizată şi manuală a carosabilului şi trotuarelor. „Potrivit bugetului aprobat de Consiliul Local al Municipiului Zalău, această activitate va costa, pentru tot anul în curs, aproximativ 21.000 de lei. Spălarea carosabilului şi a trotuarelor se desfăşoară periodic, mai puţin în lunile în care temperatura scade sub 4°C.”Cu toţii conoaştem neplăcerile şi complicaţiile pe care praful şi substanţele chimice descompuse la nivelul solului, le aduc în viaţa noastră. Dincolo de sănătate şi de confort, amintim şi autoturismele, care ne înghit bani în plus pentru faptul că se murdăresc imediat cum le curăţăm, vopseaua se degradează, substanţele şi praful în exces acţionează coroziv şi distrug ceea ce scapă din „gura” gropilor sau a carosabilului necorespunzător.Îndrăznim, în numele cetăţenilor municipiului Zalău, să propunem Consiliului Local o suplimentare aproape invizibilă a fondurilor destinate acestor activităţi, care nu necesită un efort financiar atât de mare. Preţul pentru 20 kg de detergent special, super-concentrat, conceput pentru degresarea (spalarea) şi parfumarea strazilor şi util totodată în degresarea canalizărilor, este de aproximativ 300 de lei. Însă cu 20 de litri de detergent special, cureţi o stradă, dacă nu un bulevard. Nu mai aducem în discuţie bacteriile şi complicaţiile în materie de salubrizare, pe care încălzirea le aduce odată cu ea. Aşteptăm opiniile cetăţenilor legate de această problemă, dar şi o reacţie în fapte, mai puţin în explicaţii, a autorităţilor zălăuane. Suntem, cât de cât, norocoşi cu pădurile de pe Meseş, mai norocoşi decât alţii, însă tot noi trebuie să avem grijă şi de „verdele” din jurul oraşului, tocmai prin aceste măsuri suplimentare sau… suplimentate cu altceva decât apa chioară. N-ar fi rău ca de Paşte să avem străzi cu adevărat curate, aer ceva mai pur şi mai plăcut la respirat şi comunicate de presă ceva mai optimiste, pe viitor.
Între degetele senatorului Gheorghe Pop (PSD) se observă bila albă care este introdusă în urna neagră.
Iar Nosa s-a laudat ieri la Realitatea TV ca el nu se opune justitiei, dar voteaza IMPOTIVA RIDICARII IMUNITATII !?!?!?! 🙂 sau de plans 🙁