A doua etapă de înscriere în învăţământul primar a început de marţi, 24 martie, şi se va desfăşura până 3 aprilie, urmând ca în 10 aprilie să se afişeze rezultatele finale.
Părinţii ai căror copii n-au fost incluşi într-o şcoală în urma primei etape sau care n-au participat în această etapă pot depune o cerere de înscriere în cea de-a doua etapă, în funcţie de unităţile de învăţământ care mai au locuri libere. „Cererile-tip de înscriere pot fi completate doar pentru unităţile de învăţământ la care există locuri disponibile (…). Unităţile de învăţământ care nu mai au locuri disponibile nu pot primi cereri-tip de înscriere în învăţământul primar în etapa a doua, iar opţiunile online pentru aceste unităţi de învăţământ vor fi respinse de aplicaţia informatică”, se precizzează în metodologie. Părinţii vor completa în cerere cel mult trei şcoli (care au locuri libere), în ordinea descrescătoare a preferinţelor. Cererile se vor depune online, pe site-ul Ministerului Educaţiei sau la secretariatul şcolii de pe prima poziţie dintre cele trei opţiuni, în perioada menţionată. Copiii care împlinesc vârsta de şase ani până în 31 august 2015 se înscriu în clasa pregătitoare. De asemenea, în clasa pregătitoare mai pot fi înscrişi şi copiii care împlinesc vârsta de şase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, însă numai dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Referitor la copiii care împlinesc şase ani în aceeaşi perioadă, pentru care părinţii nu optează pentru clasa pregătitoare sau a căror dezvoltare psihosomatică nu permite parcurgerea acestei clase, aceştia pot fi înscrişi la grădiniţă, în grupa mare.
Ministerul Educaţiei a centralizat datele finale înregistrate în prima etapă rezervată înscrierii copiilor în clasa pregătitoare. Conform acestora, 98,99 la sută dintre cererile de înscriere în clasa pregătitoare au fost admise. Din totalul celor 170.996 de cereri depuse pentru înscrierea în clasa zero, au fost admise 169.275. Dintre acestea, 144.507 sunt cereri pentru unitatea de circumscripţie, iar 24.768 pentru altă unitate de învăţământ decât cea arondată, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.
Aproape 400 de locuri libere în şcolile sălăjene
În Sălaj, după încheierea primei etape de înscrieri, au fost ocupate peste 80 la sută din locurile prevăzute în planul de şcolarizare pentru anul 2015-2016. Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, în unităţile de învăţământ din judeş au rămas libere circa 390 de locuri în clasele pregătitoare. Şi în acest an, cele mai căutate şcoli, după cum a explicat Mioara Gudea, inspector şcolar general adjunct, unde de altfel locurile prevăzute pentru clasa pregătitoare au fost ocupate în prima etapă, au fost: Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu”, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” sau Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr”. „Au rămas locuri libere la Liceul Sportiv <<Avram Iancu>> – 17, Şcoala Gimnazială <<Porolissum>> – 16, Liceul Reformat – 12 – (învăţământ step by step), Şcoala Gimnazială din Ortelec – 11, Liceul de Artă <<Ioan Sima>> – 9 locuri, Şcoala Gimnazială <<Iuliu Maniu>> – 8 locuri – învăţământ tradiţional şi patru locuri la step by step şi patru locuri la Şcoala <<Mihai Eminescu>> la secţia maghiară”, a precizat reprezentantul ISJ Sălaj.
În Jibou, au rămas locuri libere pentru cea de-a doua etapă atât la Liceul Tehnologic „Octavian Goga” cât şi la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga, în timp ce în Şimleu a rămas un singur loc la Şcoala Gimnazială „Horea”.