Zalău, Sfântu Gheorghe şi Ploieşti au cele mai bune sisteme de colectare separată şi reciclare a deşeurilor, potrivit unui clasament al societăţii Eco-Rom Ambalaje, companie prezentă cu puncte de colectare separată în peste 400 de oraşe din Romania. Peste 50 la sută din locuitorii ţării spun ca au acces la serviciile de colectare separată, cu o treime mai mult decât acum patru ani. În conformitate cu legislaţia europeană, până la finalul anului, tuturor românilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a separa deşeurile de ambalaje, anunţă Eco Rom. Municipiul Zalău este lider în ceea ce priveşte cantitatea de material reciclat pe cap de locuitor. Eco Ambalaje a anunţat că Zalăul deţine locul de frunte, între toate oraşele din ţară care sunt înscrise în acest program, având o medie pentru fiecare locuitor de 1 kg de deşeuri reciclabile, în condiţiile în care locuitorii celorlalte oraşe colectează lunar, în medie, 0,4 kg pe cap de locuitor.
Sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje a fost introdus în Zalău acum aproximativ şapte de ani. Oraşele situate pe locurile doi şi trei sunt Sfântu Gheorghe- desemnat în 2014 Oraşul Reciclării şi Ploieşti, unde cantităţile de deşeuri reciclabile colectate lunar pe cap de locuitor se apropie de cifrele regăsite în municipiul nostru.
Directorul AVE Eco Serv, Cristian Taloş ne-a explicat amanunţit, drumul acestor deşeuri, care începe în momentul în care noi le punem în containerele AVE. Pentru colectarea deşeurilor reciclabile de către utilizatorii serviciului de salubrizare din municipiul Zalau sunt amplasate în total 313 recipiente, din care 209 eurocontainere de 1100 litri şi 104 containere IGLOO de 2500 de litri.
Frecvenţa de colectare a deşeurilor reciclabile este zilnică. Recipientele tip IGLOO se golesc în containere speciale, care sunt compartimentate pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile (material plastic, sticlă, carton).
Deşeurile colectate selectiv ajung în hala de sortare a societătii de salubritate, se face cântărirea şi recepţia lor. În incinta halei de sortare se mai face încă o sortare pe categorii de deşeuri (separat PET, folia, dozele, atipicele, cartonul,etc), pe culori, trecând deşeurile de pe banda de transport direct în presa de balotat. Cu ajutorul stivuitorului, baloţii se încarcă în autospeciala cu capacitate mare către companiile de reciclare unde sunt transformate în materie primă secundară folosită în realizarea de noi produse. În urma sortării rezultă şi materiale nevalorificabile care vor fi depozitate în containere de deşeuri inscripţionate şi apoi transportate la depozitul de deşeuri sau la valorificare energetică prin operatori autorizaţi.
Deşeurile de mase plastice (PET, PE, HDPE) sunt transportate la Buzau, către Firma Greentech SA. Greentech este unul dintre cei mai importanţi reciclatori de mase plastice din sud-estul Europei şi totodată pionierul reciclării deşeurilor din plastic în Romania. Deşeurile de ambalaje de sticlă sunt transportate la GreenGlass Recycling SRL, cu sediul in Bucuresti. Green Group, unul dintre cei mai importanţi investitori în industria verde din România, a inaugurat în luna decembrie 2013 GreenGlass Recycling, cea mai modernă fabrică de reciclare a deşeurilor din sticlă. Situată în proximitatea Capitalei, GreenGlass Recycling transformă deşeurile de sticlă în granule de puritate foarte mare (99,99%), care sunt mai departe folosite în procesul industrial de fabricare a sticlelor noi.
Deşeurile de aluminiu sunt predate firmei Advanced Metal Eco Processing SRL, din Cluj Napoca.
Cantitatea şi compoziţia deşeurilor municipale sunt supuse unor fluctuaţii datorate mai multor factori: numărul populatiei, nivelul veniturilor, anotimpul, tradiţii locale, etc. În regimul deşeurilor mulţi factori influenţeaza fluxul deşeurilor. Astfel în anul 2012 s-a facut un studiu în cadrul societatii AVE Salaj Ecoserv SRL în privinţa realizării măsuratoriilor pentru determinarea compoziţiei deşeurilor menajere, adică deşeul menajer (care este eliminat prin depozitare) cât la sută (%) conţine şi deşeul reciclabil. Studiul respectiv, a scos in evidenta practic faptul că aceste containere destinate colectării selective (sistem implementat în 2007) nu sunt exploatate la maxim, deoarece in deşeul menajer inca cca.20% este reciclabil.
În cursul acestei luni s-a mai efectuat încă un studiu în ceea ce priveşte determinarea compoziţiei deşeului menajer. In comparatie cu studiul efectuat in anul 2012, rezultatul este unul mai bun, conţinutul deşeului reciclabil în deşeul menajer este doar de 16%.
Studiul respectiv ne sugerează că suntem pe drumul cel bun spre un oraş mai curat si mai civilizat. Acest lucru este posibil prin contribuţia fiecăruia dar şi selectarea deşeurilor şi depozitarea acestora separat, în containerul specificat.
În anul 2014, de pe raza Municipiului Zalău, s-au colectat selectiv cca.1774,19 T de deşeuri de ambalaje, din care 42,03 T sticlă, 560,29 T PET, 1034,42 T hârtie si carton, 41,14 T Aluminiu, 49,43 T HDPE (atipice).