Prima dezbatere publică privind proiectul celui de-al doilea Plan de Management al Spaţiului Hidrografic Someş-Tisa, pentru perioada de planificare 2016 – 2021, a avut loc la Zalău, în 4 martie. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor şi instituţiilor publice locale şi judeţene din Cluj şi Sălaj, ai organizaţiilor non-guvernamentale, ai instituţiilor descentralizate, ai utilizatorilor de apă etc. Potrivit organizatorilor, întâlnirea a deschis seria consultărilor publice pe judeţe (care se vor desfăşura până în luna iunie 2015), în care se vor supune atenţiei publicului aspectele specifice care se desprind din proiectul Planului de Management pentru arealul fiecărui judeţ care este cantonat în arealul spaţiului hidrografic Someş-Tisa.
Conform sursei amintite, pentru gestionarea şi protecţia resurselor de apă este necesară participarea şi implicarea activă a tuturor factorilor interesaţi. În cadrul dezbaterilor publice, fiecare participant are posibilitatea să-şi exprime punctul de vedere, să contribuie cu propuneri de îmbunătăţire a acestui document. Planul de Management este un instrument de planificare care trebuie să identifice toate acţiunile care trebuie întreprinse în bazinul hidrografic pentru îndeplinirea obiectivelor Directivei Cadru Apa (DCA), al cărei scop este atingerea unei stări bune pentru toate corpurile de apă până în anul 2015. Planul devine astfel principalul instrument pentru punerea în aplicare a DCA, în special prin programul de măsuri, care este parte componentă a acestuia.
„Suntem într-un moment important, când primul ciclu de planificare a Planului, elaborat pentru perioada 2009-2015, se încheie şi este necesar să analizăm şi să dezbatem proiectul celui de-al doilea Plan, document finalizat şi postat pe site-ul ABA Someş-Tisa, în 22 decembrie 2014 (la adresa http://www.rowater.ro/dasomes/SCAR/Planul%20de%20management.aspx). Directiva Cadru Apa (2000/60/CE) este unul din pilonii de bază ai legislaţiei europene în domeniul calităţii apelor. Aceasta stabileşte un program şi un calendar, în funcţie de care statele membre au obligaţia să elaboreze Planuri de Management ale bazinelor hidrografice, actualizate la fiecare 6 ani (din anul 2009, când s-a elaborat primul Plan de Management)”, se mai arată într-un comunicar remis de Biroul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.
Si care este informatia concreta ? Ce anume se va realiza pe plan hidrologic pe teritoriul judetului nostru ?