Procesele de incompatibilitate generate de rapoartele Agenţiei Naţionale de Integritate împotriva edililor zălăuani sunt încă departe de a fi încheiate. Conflictul ivit între legi, apariţia unor situaţii care puteau fi mai mult sau mai puţin evitate, opinii legate de acest proces şi cum va evolua el, precum şi alte aspecte legate de activitatea viceprimarului dar şi a omului Daniela Gabriela Coţa, în rândurile care urmează.
Reporter: Cum s-a ajuns în această situaţie, de a se da, cel puţin deocamdată, câştig de cauză Agenţiei Naţionale de Integritate şi de a fi declarată „incompatibilă” ?
Daniela Coţa: Cu siguranţă sunt mai mulţi factori care au concurat la crearea acestei situaţii. În primul rând o foarte mare deficienţă în armonizarea legislaţiei din Romania. O chestiune sensibilă, care afectează până la urmă atât instituţiile cât şi pe cetăţeni, în problemele pe care fiecare le are. Din pacate, ritmul în care se produc modificările legislative la noi în ţara este, în continuare, unul foarte alert. Nu ar fi o problemă atat de mare, daca legile ar fi corelate între ele şi nu s-ar genera în final contradicţii atât de formă cât şi de fond. Dar nu sunt, în cea mai mare parte. Iar legislativul, respectiv cei care votează în cele doua camera ale Parlamentului României probabil că nu sunt suficient de atenţi sau nu au cunoştinţă de existenţa altor legi, a căror aplicare va fi influenţată de noua lege votată de ei. Aici este factorul-cheie, care generează conflicte legislative, în cazul de faţă o situaţie de incompatibilitate mai mult sau mai puţin fundamentată. Nu cred că este vorba de rea-credinţă din partea lor, însă în mod cert este nevoie de o mai mare atenţie şi de o corelare a legilor pe care le emit astfel încât ele să nu se mai bată cap în cap, ca să folosesc un termen mai popular. Revenind la situaţia de faţă, ANI face referire la legea 161, care a fost emisă în anul 2003 şi care prevede regimul incompatibilităţilor. La momentul respectiv, cred că această lege nu avea lacune însemnate. Ulterior însă, în anul 2006, a fost modificată Legea 215/2001, iar una dintre modificarile aduse a fost aceea că viceprimarii aleşi din rândul consilierilor locali rămân în continuare şi consilieri. Pe scurt, pe de o parte ai devenit membru al executivului, iar pe de altă parte rămâi membru al legislativului. Însă, după această modificare a legii 215/2001, nu a fost modificata şi Legea 161/2003 cu care intră evident în contradicţie. De aici derivă o situaţie paradoxală : în momentul de faţă, absolut toţi viceprimarii din România sunt, potrivit noii legi, „incompatibili„, deoarece sunt simultan şi consilieri locali. Sunt două legi, care dincolo de orice interpretare, trebuie respectate. Pe care din cele două o încalci?
R: Ce şanse sunt ca în recurs, situaţia să capete claritate iar decizia instanţei să se schimbe?
D. C. Am încredere că în urma recursului pe care îl voi înainta instanţei, situaţia se va schimba. Nu există o cale de mijloc când discutăm de lege. Dacă aspectele prezentate mai sus vor constitui şi pentru instanţă un punct important, ca să nu spun decisiv, cu siguranţă lucrurile nu vor rămâne neclare şi va exista o motivare justă şi limpede indiferent de hotărârea emisă.
Printre factorii care au concurat la această ultimă hotărâre, cred că nu s-a ţinut cont de faptul că în calitatea de consilier local pe care o am, sunt obligată prin lege să respect angajamentul pe care mi l-am luat la depunerea jurământului. Iar faptul că am respectat toate prerogativele asumate prin depunerea jurământului, a condus, paradoxal, la aceasta situaţie de „incompatibilitate„, prevăzută de una din legi, fără să se ţină cont de cealaltă, care înlătură această situaţie. Aceste trei societăţi, aflate în subordinea primăriei aprobă, prin Adunările Generale ale Asociaţilor (AGA), hotărâri extrem de importante pentru municipiu. Buget, investiţii, organigrame, etc. Chiar şi să nu votezi, în AGA, o decizie, de „teamă„ că eşti incompatibil, nu are nicio relevanţă de vreme ce toate aceste decizii trec şi prin Consiliul Local, acolo unde tot tu trebuie să le aprobi, sau nu. Trebuie spus şi faptul că nici una din funcţiile existente în AGA societăţilor (Transurbis, Citadin şi Electrica SA, n.r), nu este retribuită. Până la urmă este doar o „bătaie de cap” în plus si nu discutăm de vreun beneficiu sau avantaj personal.
R: Un proiect de care sunteţi mândră?
D.C: Fără discuţie, Casa Municipală de Cultură. M-am implicat extrem de mult în acest proiect, este unul din proiectele mele de suflet. Cred că tinerii noştri, artişti sau iubitori de frumos, şi nu doar ei, merită un spaţiu decent în care să-şi pregătească activitatea. Avem puţine elemente „vii„ care să ne facă viaţa culturală mai bogată, iar dacă le lăsăm şi pe acestea să dispară, cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită. Nu mai vorbim despre obiectele de patrimoniu, costume de o valoare inestimabilă, instrumente, cărţi, care până la inaugurarea acestui spaţiu frumos, riscau să se degradeze şi să fie distruse.
R: De ce oamenii tind astăzi să asimileze şi să rezoneze mai mult cu lucrurile negative, greşelile făcute de alţii, chiar şi atunci când vina nu aparţine acestora în totalitate? De ce ne atrag tot mai mult lucrurile nocive?
D.C: Este simplu sa spui că ceva nu îţi place. O critică injustă sau jignitoare este cel mai simplu de lansat. Mai greu este să spui de ce nu îţi place, să spui cum ţi-ar plăcea să fie acel lucru şi sigur, să te şi bazezi pe un argument. Restul, ţine de educaţia si formarea fiecăruia, de respectul de sine, de valori.
R: Dacă aţi putea da timpul înapoi, ce aţi face „altfel„ dintre lucrurile pe care le-aţi făcut?
D.C: M-aş apleca cu mai multă atenţie asupra Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară. Sunt multe lucruri acolo care în mod obligatoriu trebuiesc schimbate. Dar asta, doar dacă vrei să vezi acest lucru şi să ai şi sprijinul persoanelor implicate. Primăriile sunt instituţii în care lipsa colaborării sau senzaţia că eşti suveran pe ceva anume, sunt adevărate pericole pentru comunitate şi pentru viaţa cetăţenilor, asupra cărora se răsfrâng, la o adică, efectele negative ce pot rezulta din astfel de situaţii.
R: Cum vedeţi Zalăul, în contextul în care întreaga conducere se află mai mult sau mai puţin în aceste conflicte legislative?
D.C: Nu cred că suntem în situaţia de a rămane fără conducerea municipiului. Pot să vă garantez că respectarea legii este principalul obiectiv, dincolo de toate celelalte pe care conducerea primăriei le are. Situaţia se va clarifica, atâta timp cât se va ţine cont de prevederile legale şi din partea celor care instrumentează aceste acţiuni în instanţă.
R: Cu ce este omul Daniela Coţa „incompatibil„, în viaţa de zi cu zi?
D.C: Calităţile cele mai importante pentru mine sunt obiectivitatea, loialitatea, sinceritatea. Nu îmi plac oamenii care îţi spun doar ceea ce vrei să auzi. Criticile obiective, pertinente, mă motivează şi mă fac mereu mai puternică. Mă dezamăgeşte o atitudine care iese din sfera bunului simţ, a respectului pe care fiecare om îl merită până la urmă. O funcţie importantă este mereu privită altfel, dacă ea este ocupată de o femeie. Dacă ieşi şi din sfera subiectivismului, oarecum caracteristică nouă, femeilor, atunci eşti în mod cert o ţintă şi mai vânată. Dacă există un bărbat şi o femeie care deţin aceeaşi funcţie sau una asemănătoare, cu siguranţă atenţia, inclusiv cea cu conotaţii negative, se va îndrepta asupra femeii. Probabil mai trebuie să depăşim nişte etape, să mai treacă timp ca să putem fi egali, şi în bune şi în mai puţin bune, aşa cum doar se crede că suntem.
mi se pare o atitudine normala, daca așa stau lucrurile. E o femeie curajoasa, e normal sa se arunce cu pietre când ești așa sus. Greșeli facem cu toții dar ce se face bun lumea puțin observa.
sa isi vada ANI-ul de hotii mari si de tepele de miliarde de euro date statului si poporului care munceste pe o mizerie de bani si tot degeaba ca tot sarac esti.
Cat a platit COTZ pentru mega-interviu?
n-o platit nimic! ai uitat cine-i in spatele firmei de distributie a presei?
spui niste prostii mai mari ca tine! si daca e ,,in spatele firmei de distribuție a presei,, ce relevanta are asta? Nu o agreez nici eu insa când vad ațâța prostie si cuvinte te gratuite chiar îmi vine sa trec de partea ei!
e un lucru normal sa fie un drept la replica. Daca e un conflict de legi, sa-l rezolve cine trebuie, ca de aia ii platim cu 60 de mil pe luna pe deputati si senatori
si normal ca daca nu faci interesele altora, devii ”incompatibil”. Dar parlamentarii de Salaj ce fac cu aceste legi? Se aude pana la Bucuresti?
Cu toate contradictiile din legi tot incompatibilitate se cheama.
sexy vicesa noastra!
De acord cu O.R. De ce să nu o catalogăm drept Julia Roberts of Salaj? Mai lipsește un Richard Gere (știți la cine m-am gândit). Tandemul e deja complet!
Poti cucoana sa spui orice ca tecunoaste tot orasul.Se vede de la o posta ca incerci sa-ti schimbi imaginea dar nu o sa reusesti niciodata.Oricum nu te suporta nici chioscaritele tale care te vorbesc de rau si nici macar fostii colegi de la Romtelecom.Ce tupeu ai draga, dupa ce neai scos afara din chioscuri si tiai impinzit orasul numai cu magazinele tale.Nu ti-i rusine sa apari cu interviuri.Si cite si cite ai mai facut.
Sau poate Bahmuteanca de Zalau
indiferent cine ar fi in aceasta functie, si indiferent cat rau sau cat bine ar face, tot criticat si barfit ar fi, e LEGE! 🙂
sa intors maghiu
Apropos de titlu:
Doi lei se certau in fata unei primarii.Unu-i zice celuilalt pe un ton agresiv:De ani de zile mancam zilnic cate un functionar din conducerea primariei si n-o observat nime nimic.Pana ti-o trebuit tie s-o mananci pe femeia de serviciu si uite ce scandal ai declansat.!
,,Pot să vă garantez că respectarea legii este principalul obiectiv, dincolo de toate celelalte pe care conducerea primăriei le are.,, – si eu pot sa dovedesc ca nu este asa – in PRIMARIA ZALAU numai legea nu se respecta, sau gresesc – legea se respecta doar pentru unii.
Nu lasa osul mamiii…legea e proasta…ai dreptate…fa-ti interesele pana la capat…ca ceva v-a fii….
,,v-a fii ,, …..
Da, VA Fi cazul sa-ti dai cu părerea când vei știi sa scrii corect românește! Nașpa!
„citat dintr`un anonim persan : sunt o suta de drumuri care duc spre paradis: nouazeci si noua sunt pentru persoanele inteligente, iar unul pentru ceilalti ” 😉