O nouă arestare în cazul grupării de trafic de droguri destructurate la finele lunii noiembrie a anului trecut a fost făcută, zilele trecute, de către procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj. Este vorba despre de un bărbat de 52 de ani, din Craiova, Constantin Viorel Grigorie, care, potrivit procurorilor, „aproviziona în parte pe cei din Zalău”
Tribunalul Sălaj a admis joi, 29 ianuarie, arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 30 de zile.
Ultima arestare în acest dosar a avut loc în decembrie 2014, fiind vorba de vorba de doi zălăuani, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, unul dintre aceştia asigura aprovizionarea cu marfă, iar celălalt asigura paza şi protecţia membrilor reţelei, potrivit informaţiilor primite de la procurorul de caz, Dan Bubuiug. Cei doi au fost reţinuţi în cursul zilei de joi, 18 decembrie, fiind prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Reamintim că în 26 noiembrie, au fost arestaţi preventiv şapte zălăuani, cu vârste cuprinse între 23 şi 52 de ani, sub acuzaţia de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi trafic de substanţe cu efect psihoactiv. Nu mai puţin de 80 de consumatori au fost identificaţi la vremea respectivă, printre aceştia aflându-se şi copii cu vârsta de 11 ani. Substanţele, ambalate în plicuri de 0,25 grame, erau vândute cu sume cuprinse între 30 şi 50 de lei în diferite cluburi şi localuri din municipiu, precum şi în localităţile Jibou şi Şimleu Silvaniei.
Potrivit informaţiilor furnizate de către procurorul şef Dan Buduşan, din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj, în urma activităţilor informativ-operative desfăşurate de către lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj, sub coordonarea procurorilor, s-a stabilit că începând cu anul 2014, pe raza judeţului Sălaj s-a constituit un grup de crimă organizată având ca obiect traficul şi consumul drogurilor de mare risc şi a substanţelor cu efect psiho-active. “În cauză există suspiciunea rezonabilă că această grupare de crimă organizată şi-a început activitatea în cursul anului 2014 şi până în prezent s-a extins la nivelul mai multor localităţi de pe raza judeţului Sălaj, a judeţului Maramureş, precum şi a judeţului Cluj”, a explicat în cadrul unei conferinţe de presă, procurorul şef.
Atât punctele de vânzare, cât şi cercul de consumatori, erau foarte bine stabilite, iar comunicarea se făcea doar pe anumite canale. În mai puţin de trei luni au fost identificaţi aproximativ 80 de consumatori în rândul tinerilor. “Prin folosirea mijloacelor speciale de investigare s-a stabilit faptul că pe o perioadă relativ scurtă de timp, septembrie – noiembrie 2014, au fost identificaţi un număr de aproximativ 80 de consumatori în rândul tinerilor. Un alt element important ce caracterizează acest grup infracţional organizat este împărţirea teritorială a zonelor de valorificare a substanţelor psiho-active, acestea valorificându-se de către o parte din membrii grupului în cartierele Dumbrava I, Dumbrava II, Simion Bărnuţiu, zona Astralis, cu precădere în apropierea unităţilor de învăţământ”, au subliniat anchetatorii.