Utilizarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie începând cu 1 aprilie. Până atunci, respectiv în intervalul 1 februarie – 31 martie, va fi utilizat în parale cu adeverinţele şi trimiterile actuale, se precizează într-un proiect de hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică la începutul acestei săptămâni. Astfel, dispoziţiile propuse de Ministerul Sănătăţii stabilesc ca asiguraţii şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale ar putea începe să utilizeze cardul de sănătate din 1 februarie, iar pentru a evita îngrădirea accesului la servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, documentele folosite până în prezent pentru dovedirea calităţii de asigurat vor mai fi valabile până pe 31 martie.
Pentru situaţiile în care persoanelor asigurate în vârstă de peste 18 ani nu li s-a emis cardul naţional, aceştia fac dovada calităţii de asigurat pe baza documentelor în vigoare, respectiv verificarea în sistemul asigurărilor, pe site-ul casei de care aparţine, până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia.
De asemenea, potrivit proiectului menţionat, se impune păstrarea şi arhivarea de către casele de asigurări de sănătate a cardurilor naţionale refuzate, precum şi eliberarea ulterioară a acestora la solicitarea scrisă a asiguraţilor care au refuzat iniţial dovedirea calităţii de asigurat pe baza acestora.
Documentul poate fi refuzat
Cardurile naţionale nedistribuite şi predate de către operatorul de servicii poştale la casele de asigurări de sănătate urmează a fi distribuite asiguraţilor de către casele de asigurări de sănătate, fie prin prezentarea acestora la sediul casei de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă asiguratul, fie prin medicii de familie cu ocazia primei prezentări în vederea acordării unui serviciu medical.
Totodată, este inclusă şi o excepţie. Este vorba de asiguraţii care au motive religioase sau de conştiinţă pentru a refuza primirea cardului. Persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional vor depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă, însoţită de cardul naţional în situaţia în care acesta a fost distribuit, şi vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă.
În Sălaj, trei la sută din carduri au fost returnate
În Sălaj, nu a fost înregistrat niciun refuz al cardului naţional de sănătate, iar în ceea ce priveşte numărul documentelor returnate, acesta ocupă locul al doilea în clasamentul judeţelor cu cele mai mici rate de retur, cu un procent de circa trei la sută. Mai exact, aproape 4.000 de carduri nu au intrat încă în posesia asiguraţilor. Aceştia pot să îşi ridice documentul de la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj. “Am hotărât să distribuim aceste carduri prin Casă, nu prin medicii de familie, astfel asiguraţii care nu au primit documentul se pot prezenta la sediul instituţiei. În prealabil, pot suna după ora 14, în fiecare zi, pentru a verifica dacă se află sau nu cardul la noi ori dacă este tipărit”, a precizat Marius Tăutu, preşedintele CJAS Sălaj.
În Sălaj, oficial, distribuirea cardurilor de sănătate s-a încheiat în luna noiembrie 2014, poştaşii având de livrat peste 156.000 de astfel de documente. Peste 4.000 de carduri de sănătate au fost returnate Casei Judeţene, întrucât destinatarii fie nu au fost găsiţi acasă de către poştaşi, fie şi-au schimbat domiciliu.
Cine refuză cardul de sănătate n-are decât să plătească. Mie mi se par suspecte atâtea amânări.
Odată introdus cardul, adio reţete falsificate. Iată motivul !
DACA POATE PPRECIZA DL TAUTU CUM A PROCEDAT CU ULTIMA ANGAJARE INSEAMNA CA ESTE CU ADEVARAT UN MARE PRESEDINTE. DACA NU STIE AMANUNTELE SA SE CONSULTE CU DNA DALIA SI CU ACEASTA OCAZIE SA O INTREBE CAND AU FOST CONTROLATI ULTIMA DATA DE CATRE ” DOMNII DE LA CURTEA DE CONTURI ” LA ” SERVICIUL PERSONAL”. PRIETENII STIU DE CE ! NU ESTE ASA DL DANIEL ?
Acest dinozaur rosu(prietenii stiu de de ce) al medicinii salajene, pensionar de armata dupa cum se vede este vesnic abonat la postul de director, sau a fost numit pe viata ?
Lasati locul domnule tinerilor ca sunt multi care au muncit efectiv in campania electorala in urma careia v-ati instalat director si nu au… pensie mare(+salar ca d-vs.) pentru ca sunt doritori !
D-le Ponta, TREZITI-VA pentru ca partidul sa se schimbe trebuie promovati si tineri in teritoriu nu numai in preajma d-vs.
In teritoriu au ramas tot batranii .
O parte din acestia trebuie ”CASATI”
Pentru anonimu de la 10:17 au facut angajari ? inseamna ca din institutie au plecat 7oameni si a venit dl Daniel ? nu ? ca aste e regula 1:7
PENTRU JENI DE LA ORA 9,41 .NU AU PLECAT CEI 7 OAMENI PENTRU CA NU A FOST NEVOIE .DVS NU ATI INTELES COMENTARIUL DEOARECE NU DANIEL A FOST ANGAJAT CI SOTIA DUMNEALUI . DL DANIEL LUCREAZA LA CURTEA DE CONTURI SALAJ, FOST ANGAJAT AL CASS SALAJ SI PRIETEN FOARTE BUN CU DL TAUTU SI CU DOAMNA DALIA DE LA COMPARTIMENTUL RESURSE UMANE.DL DANIEL ARE UN VENIT DESTUL DE BUN LA CURTEA DE CONTURI DAR ARE SI O BUNA INFLUENTA LA COLEGII DUMNEALUI PENTRU A NU VERIFICA COMPARTIMENTUL DE PERESURSE UMANE DE LA CASS SALAJ DEOARECE DE ACOLO SE IMPART BANII PERSONALULUI ANGAJAT, PARDON A SEFILOR. SI VA MAI SPUN DNA JENI CA SOTIA DL DANIEL A FOST ANGAJATA TOT LA COMPARTIMENTUL RESURSE UMANE DEOARECE ESTE FOARTE MULT DE LUCRU SI DNA DALIA NU REUSESTE SA FACA FATA CU CEI APROXIMATIV 35 DE ANGAJATI AI INSTITUTIEI. ASA CA REGULA ESTE FACUTA CA SA FIE INCALCATA. APROPO, MAI DORITI…..?
Daca este asa de ce nu se sesezeaza organele competente? Sau le permit orice la acesti granguri ai salajului ,deoarece BURA DANIEL a numarat multe oua cand a lucrat la AVICOLA si totodata TAUTU a masurat multe penisuri