Şi înc-o dată noi minţim la fel: Şase comune din Sălaj au primit zero lei de la Guvern

S-a făcut şi marea repartizare a banilor către primăriile de judeţ, de la stăpânire. Pe cât de mare, pe atât de proastă. Deşi atât geniile în finanţe cât şi guvernanţii s-au pus de acord cum că există explicaţii menite să ne lumineze, totuşi întunericul lăsat în urma lor n-a dispărut în totalitate, la vederea tabelelor cu localităţile şi repartizarea banilor. Am cerut explicaţii suplimentare care să ne ofere o logică fie ea şi anemică, iar noi să le-o facem cunoscută oamenilor, în special celor care locuiesc în comunele care nu au primit nici un leuţ. „Ei de ce da…şi noi nu?” Aceasta este întrebarea.

Săraca comună bogată

Mai întâi de toate, explicaţia lansată de specialiştii în finanţe, ne lamureşte buştean: Cică Guvernul a stabilit o limitã de buget pentru fiecare unitate administrativ-teritorialã în parte. La comune, de exemplu, limita a fost stabilitã la 1,5 milioane lei, iar modalitatea de alocare a sumelor a tinut de modul în care fiecare primãrie a încasat taxele si impozitele locale, în 2013, anul de referinţã stabilit de Ministerul de Finanţe. Dacă în 2013 taxele şi impozitele locale strânse de la plebe, trec de nivelul de 1,5 milioane lei, localitatea care a comis această performanţă nu mai primeşte nimic. Ceilalţi, mai puţin harnici sau mai…rău platnici, sunt alintaţi şi oblojiţi cu sume ameţitoare. Bun. Atunci vin şi întreb: dacă s-a stabilit iniţial o sumă minimă obligatorie pentru fiecare, de ce acum, după nici o lună de la acestă decizie, sunt localităţi care nu au primit niciun ban? Cum ar veni, in decembrie legiferezi că îmi dai, fie şi un minim acolo, să mă pot dezvolta măcar de ochii lumii, iar după o lună recunoşti că ai vorbit prostii şi îmi trimiţi un plic gol. Asta este  din start, indiferent de explicaţii aburite sau cifre bodogănite savant, o anomalie şi o nerespectare a cuvântului dat, ca să nu mai vorbim de lege, dă-o naibii p’aia că oricum n-o mai bagă nimeni în seamă. Sunt şase localităţi din judeţul Sălaj care nu au primit niciun ban pe 2015. Crasna, Nuşfalău, Sărmăşag, Pericei, Marca, Crişeni. Dintre oraşe, singurul care a primit bani de la Guvern, prin mânuţa caldă a Finanţelor, este Cehu Silvaniei. În rest, câte un cui pentru agăţarea poftelor în el.

Eşti fruntaş? Treci pe făraş!

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice ne spune că explicaţia ar fi una singură, aceea că cei care au reuşit, prin banii colectaţi din impozite şi taxe, sa depăşească acest prag de 1,5 milioane, atunci „s-a considerat” că nu mai au nevoie de bani de la Bucureşti.

Aha. Deci, harnicii din Crasna sau Crişeni, de exemplu, sau Pericei şi Sărmăşag, şi-au achitat cu vârf şi îndesat în proporţie de peste 95% obligaţiile către stat, au investitori buni şi oameni harnici, care realizează profit deci una peste alta oamenii şi muncitori şi cinstiţi, sunt tăiaţi de pe listă. Şi-aşa au destul, ce nevoie mai au? Trebuie ştiut faptul că numai un procent de 41 la sută (procent tot mai scăzut, an de an!) din taxele şi impozitele colectate, rămân la primăria din localitate, de cotă din TVA nu are rost să mai discutăm pentru că primăriilor le intră concret, din munca proprie, zero lei în conturi din această sursă. Să ia statu’, să pape el tot şi să mai rămână şi de furat, că în ritmul în care vedem arestările de capete mari la TV, cinci pe zi, e nevoie de bani şi pentru asta, să nu uităm!

Primarul din Nuşfalău, Radu Mate, ne-a declarat că nu este primul an în care are parte de astfel de surprize „plăcute”. „Faptul că suntem harnici şi ne îndeplinim obligaţiile, avem investitori şi producţie, nu ar trebui să ne pună la colţ când vine vorba de bani care ni se cuvin. Iar dacă se doreşte totuşi o echilibrare a situaţiei fiecărei localităţi în parte, s-ar fi putut decide ca măcar 10 la sută din TVA-ul  rezultat de pe urma banilor ce provin din localitate, să rămână la noi, atât timp cât nu primim nimic altceva, aşa cum primesc cei care o duc mai greu, mai mult sau mai puţin din vina lor. Când e vorba de venituri, suntem tăiaţi de pe listă, la cheltuieli însă, suntem puşi în aceeaşi oală cu ceilalţi. Vrei să mai măreşti un salariu, să mai investeşti în ceva, să mai arăţi bunăvoinţă oamenilor, eşti taxat şi tras la răspundere” a mai spus primarul.

N-au pâine? Să mănânce cozonac!

Crasna a fost şi ea văduvită de acestă dată. Primarul Pop Emeric ne-a declarat că nu este împotriva susţinerii comunelor mai mici însă măsura prin care localităţile mai mari, cu mulţi locuitori şi instituţii au fost lăsate fără niciun ban este una incorectă. “Comuna noastră, la fel ca altele mai mari din judeţ, are instituţii care trebuie susţinute zi de zi. Există un spital care trebuie să funcţioneze, o unitate de pompieri, liceu, şi altele. De unde să avem mereu bani pentru a le menţine pe linia de plutire? Putem asigura, oricum cu eforturi uriaşe, funcţionalitatea lor, prin banii noştri, însă la dezvoltare nu se gândeşte nimeni dintre cei care au luat aceste decizii? Nu s-a făcut nicio diferenţiere, de minim bun simţ, între numărul de locuitori, nevoi, etc. iar până la rectificarea acestui buget injust, ne vom confrunta cu greutăţi mari, noi cei lăsaţi fără niciun ban şi să ne descurcăm cu ce avem”  a adăugat primarul din Crasna.

La Pericei, supărarea primarului nu este chiar atât de mare. Nu ştim oamenii ce părere au sau daca sunt în asentimentul domniei sale. Adevărul e că nu ai cum să nu râzi atunci când vezi că unuia i se dă cu carul şi ţie nici măcar cu păharul.”Guvernul este suveran peste politicile economice” ne-a spus Csaba Boncidai. „În anii anteriori s-a dorit din partea autorităţilor, o comasare a localităţilor mai mici şi mai nevoiaşe însă această încercare i-a împins pe mulţi spre faliment. Acum se pare că acest buget a fost împărţit pe un principiu al solidarităţii. Cei mai puţin bogaţi sau norocoşi, sunt ajutaţi mai mult decât cei a căror situaţie este mai bună. La Pericei există investitori , producţie, colectarea de taxe şi impozite a fost mereu realizată în procent de aproape 100 la sută astfel încât nu pot să mă declar revoltat că nu am primit niciun ban”  ne-a mai spus  primarul din Pericei.

La Marca şi Crişeni n-am găsit niciun edil disponibil telefonic, însă suntem convinşi că nici dânşii nu ţopăiau pe străzi de bucurie, pentru cei zero lei primiţi. Se vor descurca ei cumva, să stea liniştite autorităţile suverane.

Guvernul vă urează un călduros “Descurcaţi-vă cum puteţi!”

Nimeni nu a fost prea darnic cu noi în privinţa declaraţiilor. Pare că pluteşte un soi de teamă în a spune lucrurilor pe nume şi parţial, înţelegem de ce. De cine vă e frică fraţilor? Nu-i nimic, îi ciufulim noi pe stăpâni, în numele celor care nu sunt de acord cu aceste împărţeli a căror explicaţie ne lasă sideraţi. Pentru că dincolo de aprobările tacite ale acestor decizii, de către unii edili care declară suflarea guvernamentală atotputernică, ar fi interesant să-i lăsăm şi pe locitorii acestor comune să-şi spună părerea. Suverani pe viaţa şi locul în care trăiesc sunt ei, nu cei de la Bucureşti, care au urechile înfundate mai mereu. Una peste alta, tot omul harnic cinstit o ia pe spinare, pe principiul urmat de mulţi factori de decizie de la Bucureşti şi nu numai, cum că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. Ca o concluzie, tristă până la urmă, dragi locuitori ai comunelor care nu au primit niciun leu pentru 2015: fiţi în continuare la fel de muncitori, la fel de cinstiţi, la fel de economi, mereu prompţi când vine vorba de achitarea obligaţiilor care vă revin faţă de stat şi veţi primi şi anul care vine, aceeaşi consideraţie, atenţie şi implicare din partea autorităţilor, şi evident aceeaşi sumă, de zero lei. Şi rezervaţi-le ştampila de vot pentru alegerile parlamentare de peste doi ani, că merită. Amin!

Una peste alta, noua modalitate adoptată de Guvern pentru repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor destinate echilibrării bugetelor locale reprezintă aşadar o veritabilă mană cerească pentru comunele mai mici sau mai sărace din judeţ, aceste localităţi fiind în final cele mai câştigate în timp ce localităţile mari, oraşe sau comune, scoase din tabele. Localităţile mari vor ajunge în situaţia de a nu-şi putea asigura o stare de normalitate în bugete, exclusiv prin forţe şi finanţări proprii, având în vedere că numărul de locuitori, de instituţii care trebuie finanţate, dezvoltate, proiectele şi investiţiile ce urmează a fi implementate sunt pe măsură. Situaţia nu este unică, judeţul Sălaj nefiind singurul care se confruntă cu aceste efecte ale deciziilor dezechilibrate, există judeţe în ţară unde anomaliile sunt chiar mai grave, localităţi cu 200 de locuitori au primit spre exemplu, 1,5 milioane lei iar altele cu cinci sau zece mii de locuitori nu au primit nimic, iar primarii au luat foc şi împreună iau deja drumul sudului, de unde vor explicaţii şi soluţii.

La noi…cei care nu au primit niciun ban şi totuşi vor constata în final că cei rămaşi în visteria lor, din propriile investiţii, economii sau ce rămâne din colectările de taxe nu le vor fi suficienţi, vor ajunge cu mica cerşeală la măritul Consiliu Judeţean deşi nici el nu va putea să evite situaţiile neplăcute ce vor apărea sigur. Cel puţin până la viitoarea rectificare de buget, care şi aceea va fi la fel ca celelalte, pe modelul „să vedem, zise orbul”.

 

 

2 Thoughts to “Şi înc-o dată noi minţim la fel: Şase comune din Sălaj au primit zero lei de la Guvern”

  1. clone

    Tare! :)) …de ras si de plans.

  2. a

    Pomana marca PSD sa ii dai la cel care nu munceste si sa iei de la cel care munceste.
    Suntem o tara de doi lei. RUSINA

Leave a Comment