Proprietarii de câini care nu şi-au înregistrat şi microcipat animalul de companie până la 1 ianuarie 2015 riscă amenzi până la 5.000 de lei. Avertismentul vine din partea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj ca urmare a noilor reguli privind microciparea câinilor şi înregistrarea în Registrul Evidenţei Câinilor cu Stăpân (RECS) valabile din acest an. Pentru a scăpa de sancţiune, proprietarii se pot adresa cabinetelor veterinare pentru a-şi înregistra câinii cât mai rapid.
După cum a explicat Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, până în data de 1 ianuarie 2015, deţinătorii de câini aveau obligaţia să îşi microcipeze câinii şi să-i înregistreze în RECS, conform normelor privind înregistrarea câinilor cu stăpân adoptate de Guvern şi publicate în Monitorul Oficial. Astfel, microciparea câinilor şi înregistrarea lor se face la cabinetele veterinare operatori RECS în momentul în care se eliberează carnetul de sănătate al animalului. Pentru o astfel de microcipare, proprietarii de câini vor scoate din buzunar sume cuprinse între 60 şi 80 de lei la cabinetele private din mediul urban, iar în mediul rural – pentru o astfel de procedură, proprietarii patrupedelor vor achita o sumă de până în maximum 30 de lei. Potrivit reprezentantului DSVSA Sălaj, vaccinarea antirabică obligatorie se face numai la câinii microcipaţi, iar datele privind vaccinarea contra rabiei, deparazitarea şi sterilizarea sunt înregistrate şi actualizate. De asemenea, pentru fiecare câine identificat şi înregistrat, la medicul veterinar de la unităţile în care proprietarii îşi duc patrupedul, se eliberează un carnet de sănătate cu serie şi număr unic.
Amenda – minimum 2.000 de lei
Deţinerea de câini fără microcip şi neînregistraţi este interzisă, iar cetăţenii care nu îşi înregistrează animalul de companie riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.
În cazul câinilor nou-născuţi, înregistrarea şi microciparea se face în termen de 90 de zile de la fătare. Potrivit lui Chindriş, în ceea ce priveşte câinii aflaţi în adăposturile publice, această operaţiune se face după adopţie, în momentul în care animalul părăseşte adăpostul.
Conform legislaţiei în vigoare, circulaţia câinilor pe teritoriul României este permisă doar dacă animalele sunt înregistrate şi microcipate şi sunt însoţite de carnetul de sănătate, iar câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini fără stăpân. Pentru o scăpa de sancţiunile drastice, cei care au rămas „restanţi” se pot adresa, în vederea microcipării şi înregistrării câinilor, cabinetelor medicale veterinare din localitatea de domiciliu.
De precizat este faptul că microciparea oferă posibilitatea poliţiştilor să identifice atât câinele, cât şi stăpânul, al cărui cod numeric personal va fi trecut în noul carnet de sănătate al animalului, iar proprietarul ar putea fi amendat în cazul în care abandonează câinele sau dacă animalul muşcă pe cineva.
de ce nu vreti sa inregistrati toate persoanele nascute , indiferent de etnie, acolo statul nu vede nereguli. la ce dati importanta 111
da ce ce costa diferit acest rahat de microcip? Pai medicul de la sat e mai prost imbracta ? Sau care e motivul pentru care ii bagi in cur la medicul de oras mai multi bani? Are cipuri poleite? Da garantie mai mare la lucrare? Sau e mai aproape de cururile sefilor de la ANSVSA si asa le pot pupa mai bine?
cainele de paza este totr caine de companie? eu il tin legat tot timpul, cu mici exceptii, când il las liber sa fuga doar in curte.