Sălăjencele pot face gratuit testul Babeş – Papanicolau şi în acest an

 

Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin va fi derulat de Ministerul Sănătăţii şi în acest an. Se urmăreşte, prin implementarea unui astfel de program, în primul rând depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile, şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.
Programul gratuit se adre­sează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de statutul de asi­gurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru efectuarea testului Babeş – Papa­nicolau, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. „Ne propunem ca în cinci ani de program să testăm 65 la sută din populaţia eligibilă şi, pentru asta, în 2015 am dublat fondurile alocate pentru realiza­rea testelor Babeş – Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele me­dicale care derulează programul, şi din această cauză apelul meu se îndreaptă către medicii de familie pentru implica­rea mult mai activă. Până în prezent, doar 40 la sută dintre medicii de familie sunt implicaţi în activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening“, a declarat ministrul Sănătăţii, Nico­lae Bănicioiu.
După recoltarea într-un centru speciali­zat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare. Dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă tes­tare peste cinci ani.

Cinci centre de colectare în judeţ
Sălajul se numără printre judeţele fruntaşe privind derularea screeningului de cancer de col uterin. Din cele peste 8.800 de femei care au beneficiat, de la debutul programului, de testarea Babeş Papanicolau, peste 2.000 de rezultate au fost pozitive, persoanele primind indicaţii pentru realizarea unor investigaţii suplimentare. Un rezultat pozitiv nu înseamnă cancer, dar înseamnă verificări ulterioare, mai amănunţite, care sunt şi ele tot gratuite şi care pot salva viaţa femeii respective.
În program sunt înscrişi 113 medici de familie din judeţ, care le pot consulta şi le pot trimite pe femei spre medicul ginecolog pentru a fi testate în mod gratuit în cadrul programului naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. De asemenea, în Sălaj, sunt cuprinşi în program zece medici ginecologi şi doi medici cu specialitatea planificare familială. Centre de recoltare sunt la Spitalul Judeţean de Urgenţă, la Ambulatoriul de Ginecologie şi la cabinetul de Planificare Familială, la Centrul Salvosan din Zalău, la Şimleu Silvaniei, la cabinetul de Planificare Familială, precum şi la Ambulatoriul de Ginecologie şi la Jibou.
Testul Babeş-Papanicolau este foarte important pentru că prin efectuarea acestuia se descoperă orice problemă ginecologică şi pot fi evitate şi afecţiuni mai grave. Absolut orice problemă netratată poate în timp să se agraveze, nu doar la nivelul sferei genitale. Potrivit specialiştilor, formularele care se utilizează şi care conţin sistemul de raportare Betesda, sunt foarte explicite. Astfel, sunt furnizate date atât despre afecţiune, dar sunt oferite în acelaşi timp şi indicaţiile, recomandările pe care trebuie să le urmeze pacienta în urma acestei investigaţii. Dacă este un frotiu absolut normal, se indică o repetare de rutină în contextul programului de screening. Programul de screening care se derulează în România în acest moment prevede repetarea testului o dată la cinci ani.

Leave a Comment