Şoferii vor scoate, în acest an, mai puţini bani din buzunar pentru timbrul de mediu, numele sub care este cunoscută în prezent taxa auto de înmatriculare. Valoarea în lei a timbrului se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, cuantumul timbrului de mediu valabil în 2015 se va calcula în funcţie de cursul leu/euro pe care Banca Centrală Europeană (BCE) l-a stabilit în 1 octombrie.
Conform informaţiilor publicate pe site-ul BCE, cursul de schimb leu/euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie este de 4,4093 lei/euro, mai mic faţă de cel din 1 octombrie 2013, de 4,4485 lei/euro, reducerea fiind astfel de aproximativ 0,88 la sută. În aceste condiţii, conducătorii auto vor plăti mai puţin în 2015 pentru timbrul de mediu.
Pentru 2014, timbrul de mediu a fost determinat pe baza cursului de schimb afişat de BCE în 1 octombrie 2013, care a fost de 4,4485 lei/euro. Acest curs a fost mai mic cu 1,63 la sută decât cel anterior de 4,5223 lei/euro – adică cel din 2012, ce a fost utilizat pentru stabilirea cuantumului timbrului plătit în 2013.
Timbrul de mediu, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr.9/2013, este plătit o singură dată, în următoarele situaţii: când un autoturism este înmatriculat pentru prima dată în România, când un autoturism este reintrodus în parcul auto naţional, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduală a timbrului; pentru maşinile rulate pentru care nu a fost achitată nicio taxa de poluare/înmatriculare, timbrul de mediu se va plăti cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate. De asemenea, taxa se va achita şi pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de către instanţe restituirea sau înmatricularea fără plata unei taxe de poluare/ de înmatriculare. Timbrul de mediu în această situaţie va fi achitat tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate.
Reamintim că în luna martie a anului ce tocmai s-a încheiat, la aproximativ un an de la introducerea noii taxe auto, o parte din prevederile legii au fost modificate de parlamentari, astfel încât au apărut noi categorii de autovehicule scutite de la plată. Timbrul de mediu nu va fi plătit pentru autovehiculele care transportă elevi şi nici pentru acele vehicule transferate gratuit de către Guvern instituţiilor publice din teritoriu. De asemenea, sunt scutite de taxa auto maşinile dobândite prin moştenire, cele special modificate pentru persoanele cu handicap, destinate competiţiilor sportive sau confiscate.
În schimb, proprietarii maşinilor dobândite prin partaj plătesc timbru de mediu, deşi iniţial aceştia erau scutiţi. Faptul că maşinile dobândite prin partaj au fost scutite de la plata timbrului de mediu a dus la crearea unui mecanism legal de evitare a plăţii, prin învoială la notar. Mai exact, este vorba despre acele autovehicule achiziţionate în coproprietate din spaţiul comunitar european, în cazul cărora coproprietarii fac partajul pe cale notarială înainte de înmatricularea în România.