Dascălii sălăjeni şi personalul didactic auxiliar din învăţământ vor primi în avans o parte din sumele cuvenite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, bani ce urmau să fie plătiţi în anul 2015. Suma alocată Sălajului acoperă circa 60 la sută din restanţele pe 2015, susţine preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Sălaj, Eusebiu Lehene, deşi gurvernaţii declarau că sunt bani pentru plata integrală în această lună a hotărârilor judecătoreşti. „Suma necesară pentru 2015 este de 25 de milioane, iar noi am primit puţin peste 17 milioane, din care 3,5 milioane sunt pentru plata restanţelor pe 2014. Astfel că banii sunt suficienţi pentru a acoperi aproximativ 53-60 la sută din restanţele pe 2015”, a explicat liderul sindical.
Potrivit acestuia, în principiu, până în 19 decembrie, pe lângă salariile aferente lunii noiembrie, în contul a peste 3.000 de cadre didactice din judeţ, aici, fiind inclus şi personalul didactic auxiliar, vor intra şi banii menţionaţi. Sumele, după cum a precizat Eusebiu Lehene, variază, în funcţie de vechimea şi gradele fiecărui dascăl.
Plata în avans a titlurilor executorii câştigate în instanţă a fost posibilă în urma celei de-a treia rectificări bugetare din acest an, ce a fost aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. „S-a decis alocarea în avans a sumelor datorate cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, precum şi din învăţământul superior, sume cuvenite ca urmare a hotărârilor judecătoreşti obţinute de către cadrele didactice. Astfel, s-au alocat 1,3 miliarde de lei pentru plata sentinţelor pentru 2014 – 2015, pentru profesorii din învăţământul preuniversitar, şi 140 de milioane de lei pentru plata sentinţelor personalului didactic şi personalului auxiliar din universităţi. Ministerul Educaţiei a primit numai la această rectificarea 1.440.000.000 de lei”, au declarat reprezentanţii Ministerului.
Cu toate acestea, demersurile cadrelor didactice nu se opresc. „Pentru a recupera sumele care ni se cuvin au fost deja deschise acţiuni în instnaţă şi pentru a cere dobânzi la restanţele salariale achitate cu întârziere”, a mai spus preşedintele FSLI Sălaj.
si pentru cei de la spitale nu au gandit ca trebuie sa-si plateasca datoriile castigate in instanta ,guvernantii laudarosi?
Ar trebui sa nu ne dea nimic dupa cum am votat,ca mai laudarosi cei care comenteaza nu-s cei de la guvernare
nu dau banii la toate cadrele didactice, ci numai la membrii de sindicat
Altfel spus, desi toate cadrele didactice au avut taieri salariale, recuperarea se face doar pentru membrii de sindicat.
Oare taierile salariale s-au facut DOAR la dascalii membrii de sindicat? S-au facut la toti dascalii…
Atunci de ce acest „restitutio in intregum” se aplica in mod discretionar si discriminator?
Dispozitivul hotararii judecatoresti definitive prevede acordarea acestor drepturi DOAR la dascalii membrii de sindicat? Iar ma indoiesc…
Pare sa fie doar o alta tentativa de sindicalizare fortata, cu sfidarea dreptului constitutional la libera asociere, desi drepturile salariale nu sunt drepturi sindicale, ci drepturi specifice fiecarui salariat, sindicalizat ori ba, care rezulta din contractul individual de munca si nu din calitatea de membru de sindicat.
Poate ca liderii sindicali ar trebui sa dea niste explicatii pentru modul concret in care inteleg sa interpreteze si sa puna in aplicare aceasta hotarare judecatoreasca…
Am o nedumerire. Retinerea a fost de la toti bugetari (profesori ) de ce nu se restitue suma la toti. Conditia de restituire este sa fi fost membru de sindicat uni spun cand s-a retinut suma alti cand sa judecat procesul. Precizare : – cine m -a intrebat daca sunt de acord sa-mi retina bani , daca sunt sindicalist sau nu .
Daca nu s-a facut nicio o diferenta la retinere, de ce se face acum la restituire?!
As dori sa specific faptul ca nu toti profesorii au primit aceste diferente salariale. Chiar daca as fi avut dreptul, eu nu am beneficiat de acest drept. Am fost in concediu de maternitate in momentul procesului, cu alte cuvinte nu eram in sindicat, si asta nu pentru ca am ales eu, ci pentru ca asta a fost situatia. Din aceasta cauza nu mi-am primit banii si mi se pare foarte incorect. Trebuia sa fiu informata de catre sindicatul caruia ii cotizez de atatia ani ca nu voi fi reprezentata in instanta, ca macar sa pot sa actionez la timp pe cont propriu, cum au facut alti colegi ai mei, care au iesit din proprie initiativa din sindicat.