Sala „Porolissum” a Consiliului Judeţean Sălaj a găzduit vineri, 5 decembrie, cea de-a opta ediţie a Galei Presei Sălăjene, eveniment organizat de Asociaţia Jurnaliştilor din Sălaj. Manifestarea a întrunit deopotrivă reprezentanţi din mass-media sălăjeană, şefi de instituţii publice, oameni politici, precum şi reprezentanţi din mediul privat.
Devenită deja tradiţie, gala s-a dovedit un bun prilej pentru trecerea în revistă a activităţii presei sălăjene în cursul anului, în cărţi şi publicaţii jurnalistice. Printre cele mai reprezentative s-a numărat Anuarul Presei Sălăjene, apărut cu sprijinul CJ Sălaj, editor Asociaţia Jurnaliştilor din Sălaj, ce cuprinde articole publicate în ultimul an de jurnalişti din majoritatea publicaţiilor sălăjene, precum şi ştiri difuzate pe posturile de radio, televiziune şi internet. Tot în cadrul ediţiei din acest an a fost lansat şi volumul V al cărţii „Descoperim Sălajul”, Editura „Caiete Silvane”, colecţia „Magazin Sălăjean”, precum şi volumul lui Emil Barz – „Folclor muzical instrumental sălăjean”, apărut la Editura „Caiete Silvane”, colecţia „Etnos”. Din programul manifestării nu a lipsit nici expoziţia de fotografie, în acest an al jurnalistului Sebastian Olaru.
De asemenea, activitatea presei a fost apreciată şi de oficialităţile judeţene şi locale prezente. „Sunt foarte mulţi care spun că presa este a patra putere în stat şi că presa -această putere – nu ar trebui şi nu poate fi îngrădită în vreun fel. Cred că presa este o putere în stat, nu ştiu a câta, pentru că într-un fel sau altul, viaţa fiecăruia este influenţată de ceea ce se scrie în presă. Ceea ce se scrie în mass-media în general are un rol extrem de important în educaţie, în promovarea culturii, în ceea ce înseamnă formarea opiniei. Câteodată, însă, presa, şi nu e bine când se întâmplă aşa, poate fi folosită şi ca instrument de manipulare a opiniei publice. Oricare dintre aceste roluri pot fi realizate numai dacă presa este liberă şi har Domnului că în România Constituţia garantează libertatea de exprimare, libertatea presei. Sigur, este foarte bine când nu se confundă libertatea cu libertinajul. Aş îndrăzni să vă rog pe cei prezenţi să puneţi într-o balanţă imaginară, desigur, interesul personal şi reaua credinţă şi pe celălalt taler, profesionalismul şi corecta informare. Sunt absolut sigur că pentru toţi cei prezenţi aici şi nu numai balanţa înclină spre profesionalism şi corecta informare”, a subliniat Ionel Ciunt, prefectul judeţului Sălaj.
Primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu a transmis la rândul său un mesaj reprezentanţilor presei, exprimându-şi, totodată, speranţa într-o colaborare la fel de bună şi în continuare. „Vreau să remarc şi eu că presa este una dintre puterile în stat. Nu de altceva decât că începe cu litera p ca şi primărie, prefectură, procuratură şi poate mai sunt şi altele. Este cert că este una dintre puterile din stat şi nu pot să fac altceva decât să mulţumesc pentru că de multe ori problemele pe care le avem la nivelul Primăriei, Consiliului Local sunt semnalate prin intermediul presei. Aş îndrăzni să vă numesc colegi, întrucât de multe ori discutăm ca nişte colegi anumite probleme. Sper că şi anul viitor vom avea o colaborare la fel de bună şi de ce nu cu semnale chiar mai pozitive”, a declarat Radu Căpîlnaşiu.
Din programul serii nu a lipsit premierea jurnaliştilor. Astfel, Asociaţia Jurnaliştilor din Sălaj a acordat o diplomă aniversară profesorului Marin Ştefan, la împlinirea a 50 de ani de activitate în slujba presei locale, câte o diplomă de „încurajare” Claudiei Maghiu – RegioTv, lui Ionuţ Costinaş – Sportul Sălăjean şi Ralucăi Sârbu – Graiul Sălajului, precum şi câte o diplomă de excelenţă pentru profesionalismul dovedit în întreaga activitate jurnalistică Olimpiei Man – Vocea Transilvaniei şi lui Sebastian Olaru – Agerpres.
Instituţia Prefectului Sălaj a oferit o singură diplomă în acest an, respectiv pentru excelenţă pentru reportajele radiofonice realizate cu profesionalism, obiectivitate şi dragoste pentru valorile locale, lui Adrian Lungu. De asemenea, perseverenţa Asociaţiei Jurnaliştilor din Sălaj a fost răsplătită de către Consiliului Judeţean prin oferirea unei machete.
Diplome de excelenţă a acordat Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj tuturor instituţiilor de presă din judeţ. La rândul său, Doina Cociş, directorul Direcţiei pentru Cultură Sălaj, a oferit diplome lui Sebastian Olaru – Agerpres şi lui Călin Pavăl – Sălajul pur şi simplu, în timp ce Partidul Naţional Liberal a oferit fiecărei redacţii câte un ceas. De asemenea, pentru aportul adus campaniei de donare de sânge „Şi tu poţi salva o viaţă!”, trei jurnaliste, respectiv de la Sălăjeanul, Vocea Transilvaniei şi Magazin Sălăjean au fost recompensate de Claudiu Bujor, preşedintele Asociaţiei „Din Inimă pentru Sălaj” şi Raluca Andreea Gireadă, voluntar al Asociaţiei pentru Educaţie şi Siguranţă Rutieră.
Ediţia din acest an a fost încheiată de un scurt concert susţinut de Emil Barz, împreună cu membri ai orchestrei Ansamblului folcloric “Meseşul” al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj.
Oferte de lucru pentru toti! Oferta este deja un fenomen! Foarte multi oameni lucreaza cu noi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: ioanheredea@yahoo.com
Olimpiei Man copy-paste n-avea cum sa fie premiata pentru profesionalism, e o greseala, nu?
MAI TREBUIA PREMIATA DANIELA FIZESAN CHISBORA SI ERATI LA RANDDDDDDDDDD!
care presa? asta? kkt
Da dle Ciunt, primarie, prefectura si alte cuvinte care incep cu P.