Florin Negoiţă
Indiferent dacă îi cumpără sau cresc porcii în gospodării, sălăjenii trebuie să fie atenţi la trichineloză, o boală infecţioasă acută care se transmite de la porc la om pe cale digestivă, în cazul în care carnea este crudă, afumată sau preparată superficial.
Principalul transportator al parazitului este şoarecele, de aceea nu poţi fi sigur că un porc nu este infestat. Chiar dacă cineva spune că porcul lui are o carne foarte curată, trichinella se vede doar la microscop sau trichineloscop. Din acest motiv, carnea trebuie în mod obligatoriu examinată înainte de consum. Soluţia este simplă şi ieftină: prezentarea la analize cu o bucată de carne din muşchiul porcului sacrificat şi solicitarea efectuării examenului trichineloscopic. Procedura durează zece minute şi îţi spune dacă animalul a fost infestat cu trichinella spiralis. Dacă se confirmă existenţa parazitului, se anunţă Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) sau medicul veterinar din zona respectivă, iar carnea porcului se arde.
Examenele se vor putea efectua, la cererea consumatorilor, la unităţile medical-veterinare din judeţ, care au dotările necesare acestei activităţi. Directorul executiv adjunct al DSVSA Sălaj, Dr.Bacso Laszlo, ne-a precizat şi unde putem efectua aceste examene, în municipiul Zalău: Piaţa Agroalimentară Centrală, Piaţa Astralis, str. Kosuth şi cartierul Ortelec. Preţul examenelor este stabilit de către medicul veterinar în funcţie de preţul de cost şi alte elemente ale economiei de piaţă şi variază, în medie, între 10 si 15 lei. Programul de lucru se stabileşte în conformitate cu Codul muncii şi în funcţie de numărul probelor, ţinând cont de faptul că un examinator nu poate prelucra mai mult de 15 probe de carne pe zi. La nivelul DSVSA Sălaj este asigurată permanenţa, iar cetaţenii se pot informa asupra unităţilor din judeţ sau zona în care activitatea este mai lejeră, prin apelarea numerelor de telefon 0260612124 sau mobil 0741006176.
În cazul în care există suspiciuni de boală, se impune prezentarea de urgenţă la medic. Atunci când o persoană este infestată cu trichinella, apar greţuri, vărsături, dureri musculare foarte mari, dureri oculare şi o stare generală de rău. Dacă este descoperită în primele zile, boala poate fi tratată mai uşor, în schimb mai târziu poate pune mari probleme de sănătate, putând duce chiar la decesul pacientului. Aşadar, pentru zece minute şi… zece lei, riscul contactării acestei boli grave poate fi evitat, astfel încât “Ignatul” şi Sărbatorile de Iarnă să nu ne ofere alte surprize, în afară de cele plăcute.
-voi de la conducerea DSVSA- ului nu sînteţi couşari ,faceţi analize la maxim 15 probe pe zi,iar restul să consume bine mersi carne cu trichinela
-de ce nu nominalizaţi concret unde se fac aceste analize?sau la gradul d-voastră de intelingenţă nu puteţi să le reţineţi.
Spiralis, tu ai cazut si te ai lovit cu capul de bordura sau nu stii sa citesti?? Locurile in care poti sa faci analiza sunt enumerate in articol si fiind vreo 4-5 ai unde sa iti faci analiza la carne in cel mult 24 de ore avand in vedere ca o analiza dureaza zece minute. Scrii ca sa te afli in treaba..
de ce in cehu silv. nu exista un astfel de laborator