Acordul încheiat recent între Guvern şi sindicatele din învăţământ aduce o serie de noutăţi favorabile angajaţilor din sistem. Printre cele mai importante se numără cele referitoare la majorările salariale. Lefurile salariaţilor din învăţământ vor creşte, până la finele anului 2017, cu 30 la sută. Potrivit lui Eusebiu Lehene, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Sălaj, creşteri salariale sunt prevăzute atât pentru personalul didactic cât şi pentru cel nedidactic. „Majorările salariale se vor face treptat, în două etape anual, în trei ani consecutiv. De pildă, în anul 2015, va avea loc o creştere a salariilor cu cinci procente în luna martie, iar cea de-a doua majorare, tot cu cinci la sută, se va face în octombrie. La fel se va întâmpla şi în 2016 şi în 2017. De asemenea, o creştere salarială este prevăzută şi pentru personalul nedidactic. Este vorba de aproximativ 35 la sută, majorarea urmând să aibă loc în două etape, în doi ani consecutiv”, a explicat Eusebiu Lehene.
S-a dat liber la angajări
Conform spuselor sale, acordul prevede şi deblocarea a circa 2.500 de posturi didactice auxiliare şi nedidactice în unităţile de învăţământ, începând cu 1 ianuarie 2015, eşalonat, pe o perioadă de doi ani. „Până la sfârşitul acestui an şcolar, adică până în 31 august se vor debloca 1.250 de posturi în sistemul de învăţământ. Angajările au fost blocate în ultimii ani. Există şcoli, de exemplu, care funcţionează fără laboranţi sau fără personal contabil ori fără fochişti, unele unităţi ajungând chiar în situaţii limită. Celelalte 1.250 de posturi urmează să fie deblocate în anul şcolar viitor”, a mai precizat preşedintele FSLI Sălaj.
Decontarea navetei va fi prioritară
De asemenea, în noul acord au mai fost stipulate şi prevederi privind decontarea navetei, modificarea modului de calcul al costului standard per elev, precum pensionarea anticipată a cadrelor didactice. „S-a stabilit ca decontarea navetei să se facă cu prioritate de către administraţiile locale, desigur, în condiţiile în care sumele necesare le sunt alocate. Iar în ceea ce priveşte pensionarea, s-a revenit la condiţiile anterioare. Cadrele didactice se vor putea pensiona, la cerere, cu trei ani înainte de împlinirea vârstei limită de pensionare, fără ca valoarea pensiei să fie afectată, însă doar în condiţiile în care acestea au cel puţin 34 de ani de activitate”, a mai spus Lehene.
Un alt punct al acordului îl reprezintă drepturile băneşti obţinute în instanţă. Potrivit sursei citate, s-a stabilit ca sumele necesare să fie alocate în primul semestru al anului.
Prelungirea activitatii cadrelor didactice cu 3 ani dupa pensionare s-a rezolvat, dar cu pensionare anticipata cu 3 ani inaintea varstei de pensionare si fara diminuarea pensiei cum stam ? S-a rezolvat ceva in acest sens ?
asta o fost inainte de alegeri, amu nu mai sunt bani
Nu-l cred pe Fonta!