Instanţele de judecată sălăjene şi-au deschis, vineri, porţile, cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile. Sute de elevi, dar şi alţi cetăţeni curioşi să vadă cum îşi desfăşoară judecătorii activitatea, au trecut pragul instituţiilor.
Timp de câteva ore, sălăjenii au avut ocazia să viziteze compartimentele din structura instanţelor, să cunoască judecători, avocaţi, procurori şi grefieri, dar şi să participe la şedinţele de judecată. Majoritatea vizitatorilor au fost elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, de la mai multe şcoli din oraşele judeţului.
În doar patru ore, peste 200 de şcolari, cu vârste cuprinse între nouă şi 18 ani, au trecut pragul Tribunalului Sălaj. Tinerii au avut ocazia să vadă care este circuitul unui dosar, de la înregistrare, până la soluţionare şi, de asemenea, să afle, care este rolul judecătorului, al procurorului şi al grefierului. Ba mai mult, câteva zeci de elevi de la două licee din municipiu, respectiv Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” şi Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai”, au experimentat o judecată. Pentru câteva ore, liceenii au devenit judecători, procurori, avocaţi şi inculpaţi într-un proces penal simulat, într-una din sălile instanţei sălăjene.
Instituţia a mai fost vizitată vineri şi de zeci de şcolari de la şcoli gimnaziale din municipiu, precum şi de un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Silvania”.
Ghiduri practice, lansate de „Ziua Justiţiei Civile”
Evenimentul, deschis publicului larg, indiferent de vârstă, dedicat Zilei Europene a Justiţiei Civile, s-a desfăşurat în intervalul orar 9,30-13,30. După cum a explicat Claudia Tomşa, purtător de cuvânt al Tribunalului Sălaj, scopul acestuia a fost acela de a oferi informaţii despre drepturilor celor prezenţi şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi. Totodată, cu această ocazie, în parteneriat cu Consiliul Superior al Magistraturii, au fost lansate ghidurile practice, ce cuprind modele de cereri pentru justiţiabili în materie civilă şi procesual civilă, precum şi în materie penală.
Documentele menţionate au fost întocmite pentru a facilita şi standardiza accesul la justiţiei al cetăţenilor. Alături de acestea, au fost lansate şi o serie de broşuri prin care este prezentat modul de organizare a sistemului judiciar din România, modul de admitere în magistratură, precum şi organigrama Consiliului Superior al Magistraturii.
grea …aritmetica asta a limbi romane….corect era simulare,in nici un caz simulacru
reader… mai greu cu tine 🙂
SIMULÁCRU, simulacre, s. n. Aparență înșelătoare; acțiune simulată; obiect care dă o falsă impresie a realității. – Din fr. simulacre, lat. simulacrum.
ce zici?
la tine e greu cu gramatica 🙂