Publicul iubitor de cultură este aşteptat marţi, 21 octombrie, la conferinţa „Cine mai are nevoie azi de literatură?” susţinută de criticul şi istoricul literar Alex. Ştefănescu. Evenimenul va avea loc, începând cu ora 18, în sala „Dialoguri europene” de la Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj şi este organizat Consiliul Judeţean, CCAJ Sălaj, Asociaţia Culturală „Jad”, Asociaţia Scriitorilor din Sălaj şi Cenaclul literar „Silvania” cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj. Conferinţa va prilejui lansarea volumului „Mesaj către tineri. Redescoperiţi literatura!” – apărut la Editura Curtea Veche în 2014 şi prezentarea unui grupaj de poeme de Cora Botezatu, în lectura autoarei, pe fundalul unei prezentări video de pictură a maestruluiPetru Botezatu – pictorul Catedralei „Sfânta Vineri” din Zalău.
Alex. Ştefănescu – biografie
Alex. Ştefănescu, critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist şi realizator de emisiuni TV s-a născut la 6 noiembrie 1947. Din anul 1990 este redactor şi în perioada 1995-2010 a fost redactor-şef al revistei „România literară”. Este autor a mii de articole şi a peste douăzeci de cărţi, dintre care a avut un mare ecou „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000”, apărută în anul 2005 la Editura „Maşina de scris”, volum care a obţinut Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei. Volumele „Jurnal secret”, în anul 2009 la Editura Corint şi „Bărbat adormit în fotoliu”, în anul 2010 la Editura „Curtea Veche” s-au epuizat din librării şi au fost reeditate la cererea publicului. Emisiunea „Un metru cub de cultură” difuzată de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, realizată pentru TVR Cultural, Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu – Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe anul 2008. În 2009 a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, „Cum te poţi rata ca scriitor” volum apărut la Editura Humanitas.
Cele mai recente titluri din bibliografia sa sunt: „Convorbiri cu Alex. Ştefănescu”, realizate de Ioana Revnic în anul 2013, „Texte care n-au folosit la nimic” – 2014 şi „Un scriitor doi scriitori”, cu desene de Bogdan Petry, apărute la Editura All în acest an.
Despre volum său, „Mesaj către tineri. Redescoperiţi literatura!” Alex. Ştefănescu afirmă că reprezintă o ultimă încercare de a trezi interesul tinerilor pentru literatură. „Sunt prea în vârstă ca să mai fac şi alte încercări. Paginile care urmează pot fi citite, deci, ca un mesaj patetic, dar şi ca un testament literar. Dacă nu vor convinge instantaneu, poate vor avea ecou ulterior, când eu nu voi mai fi. Când eram copil şi am descoperit literatura, mi s-a părut ceva atât de frumos, încât am hotărât, cu un egoism ingenuu, să nu mai vorbesc nimănui de existenţa ei. Voiam ca literatura să rămână numai a mea. Odată cu trecerea anilor, am ajuns, dimpotrivă, să doresc ca toată lumea să se bucure de frumuseţea literaturii. Cum să te uiţi la o auroră boreală fără să-i chemi şi pe alţii să o vadă?”, a precizat Alex. Ştefănescu.