Trei tineri suspectaţi de comiterea tâlhăriei din Ortelec, ce s-a soldat cu moartea colonelului în rezervă Ioan Gherman, în vârstă de 81 de ani, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Este vorba de doi tineri din Bogdana, de 24 ani, Adrian Bărburaş şi Casiu Lingurar, şi Adrian Micz de 30 de ani. Primii doi sunt hoţi recidivişti, cel de al doilea fusese dat în urmărire naţională în 26 septembrie pentru un furt comis în judeţul Cluj. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă între şapte şi 18 ani de închisoare, la care se adaugă sporurile de pedeapsă rezultate ca urmare a condamnărilor anterioare. Inculpaţii au fost reţinuţi miercuri, 8 octombrie, de poliţişti, după aproximativ o săptămână de la săvârşirea faptei. Magistraţii Tribunalul Sălaj au admis joi, 9 octombrie, propunerea de arestare preventivă pentru 30 zile, aceştia fiind acuzaţi de tâlhărie cauzatoare de moarte şi lipsire de libertate.
Suspecţii se ascundeau în pădure
Reamintim că marţi, 30 septembrie, unul dintre vecinii bătrânului a sunat la numărul unic de urgenţă 112 după ce a observat că un geam şi uşa de acces al locuinţei acestuia au fost forţate. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au constatat că lucrurile din locuinţă erau răvăşite, iar în una dintre încăperi se afla proprietarul casei, în stare de inconştienţă, legat de mâni şi de picioare. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, însă la doar câteva ore acesta a murit, medicii declarând decesul în jurul orei 1.
După cum au explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, procurorii sălăjeni şi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj, mobilul faptei a fost furtul. „Prima ipoteză, care, până la încheierea cercetărilor, s-a adeverit, a fost furtul. Lipseau câteva obiecte din casa victimei, printre care: un inel, un ceas, un aparat foto şi o medalie. Toţi cei trei suspecţi erau cunoscuţi cu antecedente penale. Doi dintre tineri, Adrian Bărburaş şi Casiu Lingurar, se ascundeau într-o pădure de lângă localitatea Bogdana. Primul era cercetat în mai multe cazuri de furt, iar pe numele celui de al doilea era emis un mandat de arestare de către Judecătoria Huedin. La audieri, aceştia şi-au recunoscut fapta şi au indicat şi cea de a treia persoană, care a luat parte la tâlhărie, Adrian Micz”, a explicat procurorul Bogdan Chiş, şeful Secţiei Penale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Se aşteptau să găsească tablouri de aur
Anchetatorii au mai ţinut să precizeze că din cauza faptului că bătrânul locuia singur, iar decesul său a survenit înainte de a putea da relaţii despre cei care i-au jefuit casa şi l-au maltrat cercetările au fost îngreunate. A existat un cerc foarte mare de suspecţi, oamenii legii oprindu-se până la urmă la cei doi tineri găsiţi ascunşi într-o pădure, ambii recidivişti. ”A fost un caz dificil. Victima era izolată, astfel că nu am avut detalii. Am avut de la început un cerc mare de suspecţi care, în timp, s-a tot micşorat. Doi dintre cei trei autori ai faptei au făcut parte din acest cerc de suspecţi”, a precizat Aurel Ştirb, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Sălaj.
„Cu privire la informaţiile referitoare la potenţiala avere a victimei, acestea puteau fi obţinute din foarte multe surse, inclusiv din presă. Nu cu mult timp în urmă, a fost publicat un articol care făcea unele descrieri cu privire la ceea ce deţinea victima în locuinţă. Acesta putea fi interpretat în multe moduri, astfel încât foarte multe persoane puteau avea potenţiale informaţii despre starea materiala a victimei”, a mai spus Chiş.
De altfel, Dan Brândea, unul dintre procurorii de caz, a menţionat că inculpaţii se aşteptau să găsească tablouri din aur, însă singura „comoara” a colonelului erau cele circa 20.000 de volume de cărţi pe care le avea, bătrânul fiind cunoscut ca un împătimit colecţionar.”Ne-au spus că se aşteptau să găsească în casă tablouri de aur”, a precizat Brândea.
Bătrânul a stat trei zile legat de mâini şi de picioare
După cum a explicat şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Sălaj, în urma cercetărilor efectuate s-a constatat că tâlhăria nu a avut loc în noaptea de 29 spre 30 septembrie, ci cu două nopţi înainte, şi anume, în noaptea de 27 spre 28 septembrie. În consecinţă, bătrânul a stat legat aproximativ trei zile până ce a fost găsit de poliţişti, la sesizarea unui vecin, care îl ajuta periodic în gospodărie. „Victima a fost bătută, pe corpul acesteia găsindu-se urme de violenţă. În urma investigaţiilor s-a constatat că fapta a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, şi nu luni spre marţi, cum se crezuse iniţial. Cel mai probabil l-au legat de mâini şi de picioare pentru a nu putea alerta vecinii sau poliţia”, a precizat Ştirb.
Din concluziile preliminare ale medicilor legişti s-a constatat că Ioan Gherman a murit din cauza leziunilor produse de inculpaţi, fapt ce a determinat încadrarea infracţiunilor comise de aceştia la tâlhărie urmată de decesul victimei şi lipsire de libertate în mod ilegal.
Se pare ca am avut dreptate. Autorii sunt amatori de pacanele, si in acest fel isi faceau rost de bani sa joace la aparate. Ar trebui ca patronii localurilor cu aparate sa-l aiba pe constiinta pe colonel, daca mai au asa ceva. Mai mult de jumatate din furturi si talharii se fac de catre sclavi ai aparatelor de joc. Daca nu se va gandi cineva sa interzica aceste masinarii, ne putem astepta la tot mai multe fapte de acest gen.Ar fi cel mai eficient mod de prevenire a criminalitatii, daca se doreste asta cu adevarat.
[…] Trei tineri suspectaţi de comiterea tâlhăriei din Ortelec, ce s-a soldat cu moartea colonelului în rezervă Ioan Gherman, în vârstă de 81 de ani, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Este vorba de doi tineri din Bogdana, de 24 ani, Adrian Bărburaş şi Casiu Lingurar, şi Adrian Micz de 30 de ani. Primii doi sunt hoţi recidivişti, cel de al doilea fusese dat în urmărire naţională în 26 septembrie pentru un furt comis în judeţul Cluj. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă între şapte şi 18 ani de închisoare, la care se adaugă sporurile de pedeapsă rezultate Sursă știre […]
sa sara acuma ong-urile cu protectia minoritatilor…ciori imputite ! moarte tiganilor !
un tigan bun este un tigan mort !
da ati vazut ce aberatii scriu cei de la graiu?
ai de capul meu…
Pe vremea comuniştilor astfel de crime erau rare. dar totuşi existau şi atunci
Am văzut la Oradea un astfel de afiş, în anii 80, despre nişte ţigani care au chinuit şi jefuit nişte bătrâni. La toate aceste afişe, ultima propoziţie era,
„SENTINŢA A FOST EXECUTATĂ „!
Atunci ţâganii criminali ştiau că, dacă comit crime, îi aşteaptă plutonul de execuţie şi era foarte bine !
In loc sa cautati in alta parte, opriti-va aici! Veti vedea ca zilnic tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra, pentru ca oferim din start contract legal si punem imediat la dispozitia tuturor dovada platii! Deja am acordat si primele castiguri! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati sigur 300 dolari lunar, ca operator online, lucrand 3 ore pe zi! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: ioanheredea@yahoo.com