O delegaţie din Sălaj, formată din 15 persoane afiliate Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, a participat marţi, 7 octombrie, la un miting de protest în Capitală. După cum a explicat Pompiliu Ceaca, preşedintele „Cartel Alfa”, Filiala Sălaj, se solicită, în regim de urgenţă, modificarea Legii Dialogului Social. „A fost organizat marţi, între orele 11 şi 13, un miting de amploare, în Piaţa Victoriei, la care au participat circa 3.500 de membri ai Confederaţiei, majoritatea fiind din Bucureşti şi judeţele limitrofe. Din Sălaj au luat parte 15 persoane, care vor rămâne şi în zilele următoare pentru a participa la proteste. Acţiunile revendicative au demarat în 29 septembrie, prin pichetarea între orele 10 şi 12 a sediului Ministerului Muncii, urmând ca până în 17 octombrie, de luni până vineri, să aibă loc zilnic pichete”, a explicat sindicalistul sălăjean. Potrivit acestuia, deocamdată, nu s-a luat în calcul organizarea unor acţiuni similare la nivel judeţean. „Vom vedea ce rezultate vom obţine în urma acţiunilor organizate în Bucureşti. În funcţie de acestea, se va stabili, la nivelul Confederaţiei, care vor fi paşii următori”, a mai spus Pompiliu Ceaca.
Potrivit reprezentanţilor Confederaţiei, pentru organizarea acţiunilor revendicative s-a solicitat sprijin şi din partea altor organizaţii sindicale, precum Blocul Naţional Sindical sau CNSLR Frăţia, având în vedere că este vorba de modificarea unei legi cun impact social major, respectiv Legea nr.62-2011. De asemenea, la miting au fost invitaţi să particpe şi simplii cetăţeni, în măsura în care sunt afectaţi de prevederile legii amintite.
Potrvit sursei citate, sunt necesare patru modificări ale Legii Dialogului Social. Astfel, după cum a explicat liderul sindical, este vorba de modificarea reprezentativităţii şi modului de aplicare universală a Contractului Colectiv de Muncă, introducerea Contractului Colectiv de Muncă la Nivel Naţional, până la dezvoltarea Contractelor Colective de Muncă sectoriale, dreptul la conflict colectiv de muncă. „Nu în ultimul rând, protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, care să permită construirea dialogului social şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile între salariaţi, nu transformarea lor în sclavi moderni. Nu trebuie să uităm că peste 1,2 milioane de salariaţi din sectorul întreprinderilor mici nu mai beneficiază în prezent de niciun contract colectiv de muncă”, susţin reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”.