În timp ce unii vârstnici din judeţul Sălaj primesc lunar o pensie de 350 de lei, alţii ajung să încaseze sume de circa 51 de ori mai mari. Este şi cazul unor pensionari, foşti magistraţi, ale căror pensii lunare sunt de peste 18.000 de lei.
Şi anul acesta magistraţii deţin supremaţia în ceea ce priveşte drepturile de pensie acordate în Sălaj. În prezent la nivel de judeţ, cea mai mare pensie pe care o primeşte un sălăjean magistrat este de 18.134 de lei. Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj cele mai mari pensii sunt cele încadrate la legi speciale, fiind calculate în baza Legii 303-2004 privind statutul magistraţilor. În cazul acestora, drepturile de pensie se calculează la valoarea de 80 la suta din venitul brut obţinut pe ultimele 12 luni de activitate, anterior ieşirii din câmpul muncii, plus sporurile obţinute în ultima lună de muncă. Astfel primele cinci pensii „speciale”, calculate în baza legii precizate, din Sălaj, sunt în sumă de: 18.134 de lei lunar, 18.059 de lei, 17.771 de lei lunar, 16.651 de lei respectiv 16.612 de lei. Acestea sunt impozabile, beneficiarii lor plătind un impozit pe venit şi contribuţii la sănătate.
În privinţa pensiilor de stat, cele mai ridicate la nivelul judeţului Sălaj ajung la puţin peste 6.700 de lei. Este vorba despre sălăjenii care s-au pensionat fără a beneficia de anumite legi speciale, persoane care au lucrat în domeniul mineritului, în industrie cu funcţii de conducere, în sănătate etc. Drepturile lor la pensie au fost calculate în funcţie de grupa de muncă în condiţii speciale, complexitatea în desfăşurarea activităţii şi stagiul de cotizare la stat, în unele cazuri fiind vorba de stagii de cotizare de peste 50 de ani, mult mai mari decât cele ale foştilor magistraţi. Astfel, cele mai mari pensii din sistemul public din Sălaj sunt de: 6.724 de lei lunar, 5.006 de lei lunar, 4.883 de lei, 4.382 de lei şi 4.295 de lei.
Legile speciale, speciale doar pentru unii
Nu doar magistraţii primesc pensii în baza unor legi speciale ci şi alte categorii de persoane. Este vorba despre veteranii de război, invalizii de război, persoanele persecutate politic şi eroii martiri ai Revoluţiei din 1989.
În prezent, o persoană beneficiară a Legii privind acordarea unor drepturi persoanelor executate politic de către regimurile instaurate în România, cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, primeşte o indemnizaţie în valoare de 100 de lei – acordată lunar pentru fiecare an de refugiu, un veteran de război – puţin peste 100 lei lunar, un invalid – aproximativ 200 de lei lunar, o văduvă a veteranului de război – 92 de lei lunar, iar un magistrat – peste 18.000 de lei. De altfel, suma menţionată anterior este şi cea mai mare pensie din judeţ, pe care o încasează lunar un fost magistrat. Conform statisticilor CJP Sălaj, pensia medie la nivel de judeţ este de circa 750 de lei lunar, în evidenţele instituţiei fiind în plată peste 68.000 de pensionari.
După ce pe vremea comuniştilor a fost un sistem corect de pensionare, „democraţia” porcului de Năstase a adus aceste pensii speciale, neruşinate şi sfidătoare care scandalizează o ţară întreagă.
Iată ce înseamnă cu adevărat, exploatarea omului de către om. Javrele ăstea au pensii infinit mai mari decât ale unui medic sai inginer care se învârt în jur la 1.500 lei .
RUŞINE !
….sa ai tuce PORCA in chiur ca si el ai porchiuror,adica din tagma lor,iar dupa cum se stie porc la porc nu isi fura laturile!…
Printre persoanele persecutate politic în regimul comunist sunt și unii pensionari care au avut funcții de conducere teribille, turnători ordinari la Securitate și Poliție, iar acum sug țâța groasă a democrației originale tip Ion Iliescu – 1990.
Așa-i, mu ye lor!
hai la vot !!!!
VOTATI PSD. CA TOCMAI CE AU MODIFICAT LEGEA. ASTIA CU PENSII NESIMTITE SE POT ANGAJA DIN NOU LA STAT. DECI VOR AVEA 18.000 PENSIE SI INCA 18.000 SALAR. GUNOAIELOR.
date dracului cu locurile voastre de munca. sunteti niste excroci !!
mancami-ar p u l a Basescu cu taierile lui.Asa le-a taiat ?mergeti si votati g u noiu l de Udrea
Pensiile nu sunt secrete, de ce nu nominalizati. Sa vedem si noi cine sunt eroii.
Pensiile ar trebui sa reflecte contributia fiecaruia la fondul de pensii si algoritme de haita.
Pensiile ar trebui sa reflecte contributia fiecaruia la fondul de pensii si nu algoritme de haita.