Sălajul, locul şase în topul judeţelor „verzi” din Transilvania

 

Peste 120 de sălăjeni vor semna, în această perioadă, contracte de finanţare prin programul „Casa Verde”. Administraţia Fondului de Mediu (AFM) a publicat zilele trecute listele beneficiarilor, după ce programul a primit din nou finanţare. Cu 123 de dosare aprobate, Sălajul se situează pe locul şase în clasamentul judeţelor din Transilvania, în funcţie de numărul persoanelor care vor primi bani de la stat pentru sistemele de încălzire regenerabile. Primele trei poziţii ale topului sunt ocupate de judeţele Braşov, Bihor şi Arad, cu 255, 244, respectiv 222 de beneficiari. Printre codaşe se numără judeţele Cluj şi Maramureş cu câte 67, respectiv 55 de dosare aprobate.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice aproximativ 13.000 de beneficiari vor semna, anul acesta, contracte de finanţare prin „Casa Verde”, peste 1.500 dintre aceştia fiind din Transilvania.
„Casa Verde” – programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoane fizice a fost sistat în 2012, cauza fiind lipsa fondurilor. Reluarea programului s-a făcut abia doi ani mai târziu, în iulie 2014, suma alocată la nivel naţional pentru continuarea acestuia este de 134.230.589,78 de lei.
„Obiectivul nostru este ca un număr cât mai mare de beneficiari să obţină finanţarea. Suntem conştienţi că, din cauza intervalului mare de timp în care programul a stagnat, vor exista şi anumite discrepanţe. Vom întâlni cu siguranţă foare multe cazuri în care proiectul iniţial nu va mai corespunde cu nevoile beneficiarilor, sau cu soluţiile tehnologice ale pieţei. Tuturor celor care doresc să modifice sau să redimensioneze proiectul le vom oferi această posibilitate. Fiecare caz va fi tratat individual, astfel încât eficienţa pentru fiecare sistem instalat să fie maximă”, au precizat reprezentanţii Ministerului Mediului.

Încă două săptămâni pentru semnarea contractului
Beneficiarii vor trebui să semneze contracte cu AFM, semnarea acestora urmând să aibă loc la sediile Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, acolo unde s-au depus, iniţial, cererile de finanţare. Termenul limită pentru semnarea contractului este până în 20 septembrie 2014. „Persoanele fizice prezente în lista publicată au la dispoziţie 60 de zile de la comunicarea aprobării dosarului de finanţare, respectiv de la publicarea pe site-ul Autorităţii să semneze contractul, să se prezinte la sediul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) din judeţul de care aparţin, în vederea semnării contractelor”, se precizează în comunicatul de presă al AFM.
Potrivit sursei citate, o serie de documente trebuie actualizate, printre acestea numărându-se: extras de carte funciară pentru imobilul în care se implementează proiectul aprobat -în original; extras de cont bancar, valid la data semnării contractului până la finalizarea contractului (12 luni) – în original; copie CI a beneficiarului (titular contract); procura notarială (dacă este cazul) – în original; autorizaţie de construire validă la data semnării contractului (dacă este cazul) – în original sau în copie legalizată.

Leave a Comment