Zilele până când şoferii care depăşesc viteza regulamentară pe drumurile din municipiu, forţează culoarea galbenă a semaforului ori trec pe roşu se vor trezi cu sancţiunea aferentă în cutia poştală sunt numărate. În această perioadă se stabilesc ultimele detalii tehnice pentru punerea în funcţiune a sistemului de monitorizare a traficului, Zalăul urmând să fie primul oraş din România care va avea dispozitive de penalizare a şoferilor care trec pe roşu. „În prezent, se lucrează la ultimele detalii tehnice. Este vorba despre conectarea dispeceratului la baza de date a Poliţiei. În cursul zilei de luni (astăzi- n.red) am stabilit o întâlnire cu cei de la Direcţia Generală de Administrare a Domeniului Public pentru a vedea ce mai este necesar pentru a putea fi pus în funcţiune sistemul. De asemenea, în cursul acestei săptămâni am putea şti mai exact, data în care acesta va deveni funcţional”, a explicat Radu Căpîlnaşiu, primarul municipiului Zalău.
De altfel, şi reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj susţin că încheierea protocolului cu Primăria este pe ultima sută de metri. „A fost întocmită documentaţia necesară, urmează doar să fie aprobată de către Direcţia Rutieră, Direcţia Regim Permise şi Evidenţa Populaţiei pentru a se da în funcţiune biroul de monotorizare a traficului rutier. După care, ultimul pas, este semnarea protocolului între IPJ Sălaj şi Primărie”, au precizat oficialii Inspectoratului.
În urma protocolului de colaborare între municipalitate şi Poliţie, ce urmează să fie semnat, toţi şoferii care nu respectă regulile în trafic vor fi sancţionaţi, în baza imaginilor surprinse cu echipamentele performante amplasate în 11 intersecţii din Zalău. Imaginile vor fi stocate timp de 30 de zile şi, întrucât aparatele care le înregistrează sunt omologate, ele sunt recunoscute de către instanţă.
Sistemul a fost pus în funcţiune în mai 2013, dispeceratul fiind la sediul Direcţiei Generale de Administrare a Domeniului Public, însă, nefiind încheiat protocolul cu Poliţia, cu toate că au fost depistaţi, în medie, circa 600 de şoferi care au încălcat legea, aceştia au scăpat fără sancţiuni.
Montarea camerelor video în 11 din cele mai aglomerate intersecţii ale Zalăului s-a făcut în cadrul proiectului „Sistem de management al traficului în municipiul Zalău”. Prin proiectul în cauză a fost implementat un sistem inteligent de management al traficului pe un traseu de 3,5 kilometri, incluzând 11 intersecţii sau treceri de pietoni în zona b-dul Mihai Viteazul şi strada T. Vladimirescu – Gh. Lazăr – A. Şaguna – zona de trafic greu.
Proiectul a demarat în luna decembrie 2011 şi a fost finalizat în 29 aprilie 2013, autorităţile urmărind să optimizeze circulaţia în toată zona de intervenţie urbană şi de a creşte siguranţa circulaţiei. Perioada de implementare a fost prelungită din cauza unor dificultăţi precum modificarea cadrului de reglementare, în special în domeniul achiziţiilor, şi din cauza unor probleme financiare legate de efectuarea plăţilor aferente contractelor.
Pe lângă introducerea sistemului de monitorizare prin camere video, au fost înlocuite toate semafoarele din cele 11 intersecţii, s-a implementarea un sistem de management al traficului şi un sistem de comunicaţie prin fibră optică, pe 3,5 kilometri, a fost amenajat un centru de control al traficului, s-a realizat semnalizare rutieră cu indicatoare şi marcaje şi s-au creat facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi.
Cele 11 intersecţii dotate cu sisteme inteligente de monitorizare şi control al traficului rutier sunt: bdul. Mihai Viteazul-str. Corneliu Coposu-str. Unirii-str. 22 Decembrie 1989-str. Gh. Doja (centru), bdul Mihai Viteazul-str. T. Vladimirescu (Autogară), bdul. Mihai Viteazul-str. S. Barnuţiu (Scala), bdul. Mihai Viteazul-str. Păcii (Ciuperca), bdul. Mihai Viteazul-str. Armoniei (Uz Casnic), trecere pietoni-bdul Mihai Viteazul-ITM, bdul. Mihai Viteazul-str. T. Vladimirescu (Perla), trecere pietoni-bdul Mihai Viteazul-IAIFO, str. A. Şaguna-str. Gh. Lazăr, str. Gh. Lazăr-str. T. Vladimirescu (Tribunal) şi str. Porollisum-str.T. Vladimirescu (Spitalul vechi).
În ceea ce priveşte radarele, acestea sunt amplasate pe bdul. Mihai Viteazul-sensul de urcare (spre Cluj-Napoca): zona intersecţiei cu str. Armoniei, zona intersecţiei cu str. T. Vladimirescu şi în zona interesaţi cu str. 9 Mai-Ceas şi pe bdul. Mihai Viteazul-sensul de coborâre (spre Satu Mare): zona intersecţiei cu str. C. Coposu, zona parcării mari de la Bl. A96 şi în zona ieşirii de la magazinul Lidl.
Achiziţia şi montarea camerelor video au fost cuprinse în proiectul „Sistem de management al traficului în municipiul Zalău”, finanţat prin POR. Valoarea totală a proiectului este de 15,4 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, 5,1 milioane de lei, finanţarea nerambursabilă de la bugetul central şi aproape 250.000 de lei, contribuţia de la bugetul local.