Un proiect inedit, intitulat „Terapie prin artă pentru copiii cu boli rare”, în valoare de 10.000 de lei, finanţat prin Programul Mol pentru Sănătatea Copiilor, a fost derulat de către Centrul Pilot de Referinţă pentru Boli Rare „NoRo” Zalău, în perioada decembrie 2013-august 2014. Potrivit Doricăi Da, preşedintele Asociaţiei Prader Willi România (APWR), scopul acestuai a fost dezvoltarea abilităţilor sociale şi emoţionale ale copiilor cu dizabilităţi produse de boli rare şi din spectul autist folosind terapia prin artă. „Proiectul s-a focalizat pe utilizarea tehnicilor de art-terapie: terapie prin arte-plastice, meloterapie şi terapie prin dans. Aceste tehnici au fost şi sunt utilizate în continuare în cadrul activităţilor de ergoterapie la Centrul Pilot de Referinţă pentru Boli Rare NoRo. Grupul ţintă, constituit din 45 de copii din Zalău şi împrejurimi, cu diverse dizabilităţi produse de boli rare şi din spectrul autist, sunt beneficiari ai terapiilor individualizate şi de grup oferite de Centru”, a explicat Dorica Dan.
Pentru a monitoriza progresele realizate de copii în cadrul activităţilor de ergoterapie, pe parcursul proiectului s-au făcut evaluări iniţiale şi finale ale beneficiarilor. Competenţele evaluate au fost: de limbaj, cognitive, emoţionale, sociale, motrice, autonomie personală. Aceste evaluări au ca scop validarea rezultatelor obţinute prin utilizarea art-terapiei la copiii cu dizabilităţi produse de boli rare.
De asemenea, pe parcursul proiectului s-au achiziţionat materiale educative care să asigure îmbunătăţirea calităţii activităţilor de ergoterapie. „Materialele educative au fost atent alese cu scopul de a corespunde activităţilor de meloterapie şi art-terapie. Acest proiect a avut o contribuţie importantă în a dezvolta limbajul, abilităţile de relaţionare în grup, personalitatea copiilor, de asemenea, în a ajuta copiii să-şi comunice gândurile, atitudinile, sentimentele, să se integreze, să dobândească deprinderi de autonomie personală şi să se bucure”, a mai spus preşedintele APWR. Conform spuselor sale, efectul constă atât într-o mai bună socializare, performanţă mai bună, relaţionare şi comunicare adecvată cu copiii, voluntarii, echipa APWR, cât şi în asigurarea continuităţii terapiilor individualizate. „Prin implementarea proiectului Terapie prin artă pentru copiii cu boli rare s-a dorit creşterea calităţii vieţii copiilor produse de boli rare şi din spectul autist”, a concluzionat Dorica Dan.