Sindicaliştii din sistemul sanitar sunt hotărâţi să reia acţiunile de protest, luând în calcul şi declanşarea grevei, imediat după jumătatea lunii în curs, dacă lista de revendicări nu va fi soluţionată până în 15 septembrie. Este vorba, în primul rând, de eliminarea inechităţilor din sistemul de salarizare, creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, asistenţă socială şi din unităţile medico-sociale cu minimum 10 la sută până la sfârşitul acestui an, precum şi de extinderea prevederilor contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate şi activităţi sanitar-veterinare şi publicarea lui în Monitorul Oficial.
Deşi, potrivit liderului Sanitas Sălaj, Chelement Hodiş, s-a stabilit un termen de aproximativ două luni petru negocieri, s-a constatat că la apropierea acestuia niciuna dintre revendicări nu s-a concretizat. „Acţiunile de protest au fost suspendate până în 15 septembrie. În 18 septembrie se va întruni, la Bucureşti, forumul decizional al Federaţiei Sanitas, urmând să se stabilească dacă se vor relua protestele din vară sau ce fel de acţiuni vor fi organizate”, a precizat Hodiş.
Nemulţumiţi de oferta guvernamentală
După cum a explicat sindicalistul sălăjean, în 7 iulie, reunit în şedinţă, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a analizat oferta guvemamentală privind majorarea veniturilor pentru salariaţii de specialitate din sectorul sanitar şi cel de asistenţă socială, situate sub plafonul de 1.500 de lei, în două tranşe. Oferta a fost făcută ca urmare a protestelor Sanitas din perioada 23-27 iunie, însă proiectul de acord încheiat cu Ministerul Finanţelor Publice, care prevedea această creştere, nu a fost validat de către Consiliu. Totodată, liderii organizaţiilor judeţene au decis, în cadrul aceleiaşi şedinţe, să susţină în continuare solicitarea de creştere a veniturilor tuturor salariaţilor din sectorul de sănătate şi de asistenţă socială. “Astfel, pentru a da Guvemului posibilitatea identificării surselor de finanţare necesare unei creşteri salariale pentru toţi angajaţii din sistem, Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a adoptat o hotărâre conform căreia amână continuarea protestelor până în 15 septembrie, interval în interiorul căruia negocierile vor continua pentru găsirea soluţiilor optime rezolvării revendicărilor sindicale”, mai precizează cei de la Sanitas.
Conform angajamentului asumat, comisia interministerială şi reprezentanţii Federaţiei Sanitas “vor trebui să pregătească proiectul de act normativ care să reglementeze aplicarea principiilor de salarizare prevăzute de Legea nr. 284/2010 în vederea eliminării actualelor inechităţi din grila de salarizare”.
Ministerul Sănătăţii a anunţat, la sfârşitul lunii iunie, că a ajuns la un acord de colaborare cu Sanitas, în urma căruia protestele sindicaliştilor vor fi suspendate. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a salutat atunci înţelegerea pe care reprezentanţii federaţiei sindicale au încheiat-o cu Ministerul Finanţelor Publice, pentru creşterea salariilor angajaţilor de specialitate medico-sanitară din sistemul public de sănătate şi ale asistenţilor sociali, situate sub plafonul de 1.500 de lei. “Vom continua colaborarea cu reprezentanţii sindicatelor şi pe celelalte domenii de interes din sistem. După creşterea etapizată a veniturilor, am găsit împreună soluţii pentru alte două solicitări importante din sistem, deblocarea posturilor şi creşterea veniturilor medicilor şi personalului medical”, declara ministrul.
Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a anunţat anterior că a ajuns la un acord cu reprezentanţii Sanitas pentru creşterea cu zece la sută, în două etape, a salariilor angajaţilor din sistemul public de sănătate şi ale asistenţilor sociali situate sub plafonul de 1.500 de lei. Această majorare se va face în două etape, după cum urmează: în prima etapă, începând cu 1 decembrie 2014, se va acorda o majorare salarială de cinci la sută, iar în a doua etapă, începând cu 1 martie 2015, se va aplica o nouă majorare salarială, cu încă cinci la sută. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) estimeză că de această majorare salarială vor beneficia aproximativ 126.000 de angajaţi din sistemul public sanitar şi de asistenţă socială.
Aproximativ 100 de membri ai Federaţiei Sanitas din România au pichetat, pe parcursul lunii iunie, sediul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Muncii, solicitând în principal creşterea cu 10 la sută a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 iulie, şi aplicarea Legii 284/2010 în sănătate şi asistenţă socială, de la 1 octombrie.