Cea de-a XVI-a ediţiei a “Zilelor comunei” a adunat la sfârşitul acestei săptămâni nu doar locuitori ai comunei Crasna ci şi invitaţi speciali, printre aceştia numărându-se fostul ministru al Mediului şi Pădurilor, deputatul UDMR Laszlo Borbely, Takacs Peter, consulul Ungariei la Cluj-Napoca, reprezentanţi ai administraţiei judeţene, precum şi primari ai localităţilor înfrăţite din Ungaria, Genizse Ibolya- primar comuna Imrehegy, Repas Jozsef – Kiskunlachaza, Kis Andras- Consiliul Judeţean Szabolis-Szatmar.
Manifestarea a debutat vineri, 29 august, începând cu ora 16, cu primirea oaspeţilor din localităţile înfrăţite din Ungaria, ce a avut loc la sediul Primăriei, urmată de un concert de prezentare al Fanfarei Tineretului din localitatea Kiskunlacháza susţinut în faţa Căminului Cultural „Petőfi Sándor”.
Laszlo Borbely: „Împreună vom reuşi”
Deschiderea festivă a ediţiei din acest an a avut loc sâmbătă, 30 august, începând cu ora 10, în cadrul căreia au fost felicitate şi premiate 14 cupluri care în acest an au împlinit 50 de ani de căsătorie.
„Este o onoare pentru mine să fiu din nou aici pe aceste meleaguri, eu zic unice pentru că de câte ori vin aici devin şi mai mândru văzând ce se întâmplă în această zonă, în Sălaj, pe plaiurile acestea care într-adevăr merită nu numai aprecierea noastră, dar în această zi frumoasă de sărbătoare, merită să spunem, din nou, că apreciez această comunitate, apreciez ceea ce aţi făcut în timpul care s-a scurs după 1989. Aici trăim împreună, români, maghiari, alţii de alte etnii, eu cred că e important pentru fiecare să-şi arate bogăţia, cultura, ceea ce înseamnă o tradiţie şi comună dar şi individual. Cred că devenim mai puternici dacă noi, maghiarii, suntem mândri că suntem maghiari, români sunt mândri că sunt români şi alţii sunt mândri de etnia lor şi cu toţii sunt siguri că sunteţi mândri că sunteţi sălăjeni. Şi dacă ne gândim că stăm de partea binelui acum, în această lume care am văzut că se ocupă mai mult de ştiri negative, atunci aceste comunităţi vor rămâne puternice. Sunt convins, de câte ori vin, că sunt comunităţi puternice, aţi dovedit în toţi aceşti ani că împreună vom reuşi”, a declarat vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, în deschiderea evenimentului.
Cuvinte de laudă la adresa comunităţii din Crasna au fost adresate şi de către prefectul judeţului, Ionel Ciunt, care a ţinut să sublinieze faptul că administraţia locală a reuşit să revitalizeze obiceiurile şi cultura în comună. „Dacă ar fi să facem o trimitere la istoricul acestei comune aş vrea doar să vă reamintesc că primele scrieri, documentare despre existenţa acestei localităţi datează din 1213, iar primele scrieri geografice datează din 1251. În acestea se arată că localitatea Crasna s-a dezvoltat şi a luat fiinţă pe locul unei cetăţi, iar numele şi l-a luat de la apa care trece prin comună, Crasna însemnând de altfel apă frumoasă. Acum trăim înt-o epocă a poluării, nu ştiu cât de frumoasă sau cât de curată este apa care traversează comuna, dar ştiu că localitatea, comuna Crasna este una dintre cele mai frumoase şi una dintre cele mai curate localităţi. Comunitatea de aici este una de oameni harnici, gospodari şi am ca argument când spun aceasta gospodăriile, grădinile pe care le vezi în această localitate. Şi despre administraţia locală pot să spun acelaşi lucru, primarul de aici este unul dintre cei care a ştiut şi ştie să aducă bani europeni în comună lui şi Guvernul de altfel, şi trebuie să fim corecţi, a răspuns într-un procent foarte bun la solicitările venite din comuna Crasna. Nu mai departe de săptămâna trecută, comuna a primit un microbuz nou, pe lângă cele pe care le are, s-a semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea unui drum comunal. Acestea şi altele sunt lucuri care aduc un plus de confort pentru oamenii, pentru comunitatea din Crasna. Un lucru important pe care aş vrea să îl subliniez este acela că prin formaţia, prin trupa de teatru, prin fundaţia ProCrasna, administraţia de aici a revitalizat obiceiurile şi cultura în comună”, a opinat Ionel Ciunt.
De asemenea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a ţinut să felicite comunitatea din Crasna. „Crasna este o comunitate mare şi ca orice familie mare are mulţi prieteni din Sălaj, din ţară şi din străinătate, care vin întotdeauna cu bucurie aici să sărbătorească. Crasna nu e numai o comunitate mare ci şi una diversă şi astăzi, aici, în ungureşte sau în româneşte s-au spus mai multe cuvinte care au cam acelaşi sens: a trăi, a munci şi a ne bucura împreună. Împreună pentru că împreună înseamnă şi belşug, şi bunăstare şi pace. Şi dacă ne uităm în jur vedem cât de importantă este totuşi pacea, indiferent de ce limbă vorbim sau în ce biserică ne rugăm, tuturor ne place să trăim mai bine.
În acelaşi cadru festiv, le-a fost conferit titlul de cetăţean de onoare al comunei preotului Kadar Gheorghe, consilierului local Kiss Ludovic şi consilierului judeţean Olah Nicolae.
Sute de motociclişti au făcut paradă în centrul comunei
Activităţile au continuat cu o parada a fanfarelor, a delegaţiilor din localităţile înfrăţite, a formaţiilor de dansuri, a echipelor de teatru, a atelajelor şi majoretelor în centrul comunei, precum şi cu o parada a motocicliştilor, care de altfel s-a dovedit a fi „deliciul” celor prezenţi. Peste 400 de împătimiţi ai motoarelor au defilat preţ de câteva zeci de minute prin centrul comunei spre încântarea participanţilor, de la copii la vârstnici. „Este a XVI-a ediţie a Zilelor Crasnei şi sunt bucuros că este atât de multă lume prezentă atât din comunitate cât şi din judeţ şi din străinătate. Mă bucur că aceste activităţi pe care le-am organizat sunt atât de importante, drept dovadă fiind participarea numeroasă. Pe lângă evenimentele tradiţionale, am avut şi unul inedit, şi anume defilarea a peste 400 de motociclişti prin centrul Crasnei, reuşind astfel să aducem un plus la această manifestare”, a menţionat primarul comunei Crasna, Pop Emeric.
Printre manifestările zilei de sâmbătă s-au mai numărat: un program cultural artistic, respectiv Festivalul dansurilor populare, “Gala talentelor locale” în cadrul căreia au evoluat formaţii de dansuri din Crasna, Horoatu Crasnei şi Ungaria, premierea câştigătorilor concursului culinar, depunere de coroane la statuia lui Petőfi Sándor; concert de prezentare a Fanfarei Tineretului din localitatea Kiskunlacháza – Ungaria; retro party cu Dj. Dr. Simai, o tombolă dotată cu premii, precum şi un concert susţinut de solista de muzică pop Tolvai Renata. Seara a fost încheiată de un foc de artificii, după care participanţii au fost invitaţi să petreacă până dimineaţă alături de formaţia “Stars” – Szőllősi Tibor şi orchestra, în incinta pieţei din centrul de comună, unde a fost amenajată o scenă specială.
Secretarul de stat în Ministerul Culturii, prezent duminică la Crasna
Ultima zi de sărbătoare pentru locuitorii comunei Crasna, duminică 31 august, a debutat cu o competiţie de handbal, începând cu ora 10, care s-a desfăşurat în sala de sport a Liceului Tehnologic “Cserey-Goga” şi a continuat cu: un concurs de atelaje, retro party cu formaţia “Bora”, tombola dotată cu premii pentru participaţi şi retro party cu Dj. Dr. Simai. În toate cele trei zile de sărbătoare, la Crasna au avut loc şi activităţi permanente, precum: atelierul de creaţie populară, expoziţia de creativitate cu lucrări ale elevilor din localitate, expoziţie de pictură – Caba Maria şi elevii săi, expoziţie de produse agricole şi “cortul copiilor” – activităţi recreeative şi distractive pentru cei mici. La evenimentele programate pentru cea de-a treia zi a luat parte şi Hegeduş Csilla, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.
Cea de-a XVI-a ediţie a Zilelor Crasnei a fost organizată de Primăria comunei Crasna, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, Consiliul Local al comunei Crasna, cultele religioase din localitate, Asociaţia“Cserey Farkas”, Asociaţia “Petőfi Sándor”, Fundaţia “Pro Crasna”, Organizaţia UDMR Crasna şi a judeţului Sălaj, întreprinzătorii mici şi mijlocii din localitate, Liceul Tehnologic “Cserey-Goga”, Clubul Tinerilor Maghiari din Crasna şi o societate privată.
Cea de-a XVI-a ediţie a Zilelor Crasnei a fost organizată de Primăria comunei Crasna, în colaborare cu Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj, Consiliul Local al comunei Crasna, cultele religioase din localitate, Asociaţia“Cserey Farkas”, Asociaţia “Petőfi Sándor”, Fundaţia “Pro Crasna”, Organizaţia UDMR Crasna şi a judeţului Sălaj, întreprinzătorii mici şi mijlocii din localitate, Liceul Tehnologic “Cserey-Goga”, Clubul Tinerilor Maghiari din Crasna şi o societate privată.
Stati putin, au fost zilele COMUNEI Crasna sau zilele LOCALITATII Crasna. Daca au fost zilele localitatii, e ok, daca au fost zilele comunei, ma intreb daca locuitorii din satele componente, respectiv Marin, Huseni si Ratin s-au simtit si ei sarbatoriti si reprezentati. Viszont latasra !
Ca si raspuns, asi formula urmatoarele:
s-a acordat titlu de cetatean de onoare pentru dl Kiss Ludovic, din RATIN. A fost prezent, a sarbatorit cu noi multe persoane din Marin. Huseni a fost prezent cu multi locuitori.
Copii din localitatile amintite au participat la cortul pentru copii.
Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul „Info” la adresa de email: alyn_robert12@yahoo.com