Cercetătorii Grădinii Botanice Jibou au descoperit planta ce ar putea învinge cancerul

 

Extractul de Agrimonia Eupatoria, cunoscută sub denumirea de turiţa mare, poate stopa multiplicarea celulelor canceroase. Efectul acestuia a fost descoperit de specialiştii de la Centrul de cercetări biologice Jibou.
Este vorba de o plantă cu frunze păroase pe faţa interioară, cu flori galben-aurii şi cu fructe cu ghimpi mici la bază, răspândită de la câmpie şi până la etajul montan, în fâneţe şi poieni umede, în tufărişuri şi luminişuri, la margini de păduri şi drumuri, în locuri cu umiditate mare. Înfloreşte din iulie şi până în luna septembrie. „Vrem să descoperim acele plante care au efect asupra celulei canceroase pentru a avea un tratament asupra cancerului direct şi ţintit pentru a nu distruge celula normală. Până acum am studiat efectele a două plante, Angelica şi Agrimonia Eupatoria, separat. Un efect l-am observat la Agrimonia şi anume că extrasul din această plantă se manifestă ca un citostatic, mai exact inhibă multiplicarea exagerată a celulelor canceroase”, a explicat Cosmin Sicora, directorul Centrului de cercetări.

Proiect finanţat din fonduri proprii
Conform spuselor sale, descoperirea a fost făcută prin intermediul unui proiect de cercetare demarat în urmă cu aproximativ trei ani, finanţat din fonduri proprii. „La acest proiect lucrează doi specialişti ai Centrului. Noi, de fapt, studiem efectele acestor plante, rezultate ce vor fi publicate în reviste de specialitate. Calea este una foarte lungă. Dacă rezultate obţinute de noi vor fi promiţătoare, acestea vor fi preluate mai departe şi testate. Da, într-adevăr, descoperirea este una foarte interesantă, însă proiectul este finanţat, deocamdată, din fonduri proprii ale Grădinii Botanice. Axe de finanţare pentru acest domeniu nu au fost deschise, deci nu prea avem variante la îndemână. Cercetarea se pare că este încă o componentă neglijată”, a mai explicat cercetătorul jibouan. Ideea iniţierii unei cercetări a efectelor plantelor asupra celulei canceroase aparţine Oanei Sicora, specialist în biochimie şi biologie moleculară.
Cancerul ucide, în fiecare an, aproximativ opt milioane de persoane în lume şi sute de specialişti caută noi tratamente.
Munca cercetătorilor jibouani nu se rezumă doar la atât. În colaborare cu alte centre din străinătate, specialiştii studiază şi plantele care pot produce energie alternativă. Un cercetător, Dalton Carmel a venit tocmai din India pentru a deprinde câteva trucuri de la sălăjeni.

4 Thoughts to “Cercetătorii Grădinii Botanice Jibou au descoperit planta ce ar putea învinge cancerul”

  1. […] Este vorba de o plantă cu frunze păroase pe faţa interioară, cu flori galben-aurii şi cu fructe cu ghimpi mici la bază, răspândită de la câmpie şi până la etajul montan, în fâneţe şi poieni umede, în tufărişuri şi luminişuri, la margini de păduri şi drumuri, în locuri cu umiditate mare. Înfloreşte din iulie şi până în luna septembrie, scrie magazinsalajean.ro. […]

  2. […] Este vorba de o plantă cu frunze păroase pe faţa interioară, cu flori galben-aurii şi cu fructe cu ghimpi mici la bază, răspândită de la câmpie şi până la etajul montan, în fâneţe şi poieni umede, în tufărişuri şi luminişuri, la margini de păduri şi drumuri, în locuri cu umiditate mare. Înfloreşte din iulie şi până în luna septembrie, scrie magazinsalajean.ro. […]

  3. […] citostatic, mai exact inhibă multiplicarea exagerată a celulelor canceroase”, a explicat pentru magazinsalajean.ro Cosmin Sicora, directorul Centrului de cercetări biologice […]

  4. gabi

    felicitari cum am putea sa va ajutam financiar

Leave a Comment