Elevii sălăjeni vor primi şi în anul şcolar 2014-2015, gratuit, mere la şcoală în cadrul programului menit să încurajeze consumul de fructe în rândul elevilor. Valoarea totală a programului, la nivel naţional, pentru acest an şcolar este de aproape 65 de milioane de lei, potrivit proiectului de hotărâre publicat recent pe site-ul Ministerului Agriculturii, judeţul Sălaj urmând să primească aproximativ 790.000 de lei pentru distribuţia de mere. Astfel, conform documentului meţionat, pentru anul şcolar 2014-2015, se vor acorda gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioadă de 85 de zile de şcolarizare, cu respectarea cuantumului aferent fiecărui an bugetar.
“Pentru anul şcolar 2014-2015, programul de încurajare a fructelor proaspete în şcoli în România are în vedere distribuirea gratuită zilnică de mere elevilor din clasele I-VIII şi clasa pregătitoare din unităţile de învăţământ public şi privat şi implementarea măsurilor adiacente în perioada 15 septembrie 2014-20 iunie 2015”, se arată în proiectul de act normativ.
În anul şcolar precedent, circa 21.000 de elevi sălăjeni din clasa pregătitoare şi din clasele I-VIII au primit mere, în cadrul Programului de încurajare a consumului de fructe în şcoli, începând din luna ianuarie. Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj a finalizat în decembrie 2013 procedurile de licitaţie publică privind încheierea contractelor de furnizare a fructelor proaspete în şcoli pentru elevi pentru anul şcolar 2013-2014. Licitaţiile au fost adjudecate de către Zad Tiara SRL Arad, câştigătoare şi în anul şcolar anterior, şi SC Pomicola SRL Zalău, firme cu care CJ Sălaj a semnat contracte de furnizare a merelor în unităţile de învăţământ. Conform contractelor, cele două societăţi au furnizat săptămânal, începând cu luna ianuarie, pentru 85 de zile de şcolarizare, mere cu greutatea minimă de 100 de grame/bucată, în fiecare unitate şcolară gimnazială din judeţ. În total, elevii sălăjeni au primit aproape 1,8 milioane de mere.
„Mere în şcoli” se va afla în cel de-al patrulea an de derulare.Programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli include, anul acesta, ca şi măsuri adiacente, şi activităţi prin care elevii să înveţe câte ceva despre producţia de fructe ori de legume. Sunt prevăzute, astfel, organizarea unor vizite în ferme pomicole ori legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri sau alte evenimente similare. De asemenea, şcolile vor fi încurajate să-i implice pe copii în activităţi de grădinărit, în urma cărora participanţii să fie recompensaţi cu premii.
Potrivit oficialilor Guvernului, programul urmăreşte încurajarea consumului de fructe în şcoli, precum şi crearea şi fixarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul copiilor de vârstă şcolară.