„Porolissum Fest” – o lecţie de istorie în aer liber

Sute de sălăjeni şi nu numai au luat parte la o nouă ediţie a „Porolissum Fest”, ce s-a desfăşurat la finele săptămânii trecute la Complexul Arheologic Porolissum de la Moigrad. Evenimentul, organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, a avut ca temă “Un împărat roman la Porolissum” , aleasă de organizatori datorită faptului că în acest an se împlinesc 1.800 de ani de la vizita împăratului roman Caracalla în Dacia, la Porolissum. Timp de două zile, cei prezenţi au putut participa la excursii tematice, la un concurs de cultură generală despre Porolissum, la concerte, dar şi la bătălii între daci şi romani realizate cu ajutorul trupelor de reconstituire istorică prezente la eveniment. Este vorba despre: trupele din cadrul Asociaţiei “Amicii Muzeului” (Coh III Campestris, Magna Sarmatia, Lupii Daciei Zalău), Nimfele Daciei, Vox Dacorum, Legiunea VM Terra Dacica Aeterna Cluj – Napoca, Legiunea XIII Gem – Apulum din Alba Iulia, Lupii Apoulonului – Alba Iulia, Omnis Barbaria – Satu Mare şi Lupii Pustei -Oradea.

Astfel, ediţia din acest an a “Porolissum Fest” a debutat sâmbătă, 16 august, începând cu ora 10, cu o excursie tematică la “Apeductul roman”, urmată de un concurs de cultură generală, dotat cu premii, despre Porolissum şi obiectivul vizitat, primirea trupelor de reenactment şi realizarea taberei militare, repetiţii şi antrenamente cu public. Seara de sâmbătă a fost încheiată de concertul trupei “Krems” şi de o simulare a atacului nocturn a cetăţii dacice.
Duminică, 17 august, a avut loc deschiderea oficială a festivalului, ce a fost urmată de o serie de activităţi, precum: evocarea şi elogiul împăratului Caracalla în vizită la Porolissum, dans arhaic cu Nimfele Daciei; parada trupelor de reconstituire istorică, decernarea diplomelor de participarea, demonstraţiile trupelor romane de reconstituire istorică participante, în onoarea împăratului; lupte de gladiatori; reconstituire secvenţă de luptă dintre daci şi sarmaţii iazigi din anul 104 în nord-vestul Daciei -1910 ani de la respingerea atacului sarmat de către daci; reconstituirea unui ritual de sacrificare a unui barbar capturat de către daci şi bătălia finală – Dacia romană atacată de carpi şi aliaţii lor. Concertul trupei „Ad Hoc” a fost cel care a încheiat seara de duminică.

 

2 Thoughts to “„Porolissum Fest” – o lecţie de istorie în aer liber”

  1. Spectator

    Felicitari organizatorilor pentru continuitatea acestui gen de festival. La cat de greu e sa obtii finantare pentru lucruri care tin de cultura adevarata, merita apreciat efortul depus.

  2. Anonim

    Drumul la urcare lasa muuuuuuult de dorit .

Leave a Comment