Zălăuanii constituiţi în asociaţii de locatari care îşi reabilitează termic locuinţele prin intermediul fondurilor europene nu vor mai fi nevoiţi să scoată integral din buzunar suma de 1.500 de lei reprezentând avansul pentru lucrare. Ca urmare a numeroaselor sesizări primite de la cetăţeni, acontul se va plăti în trei rate lunare, a câte 600 de lei, urmând ca restul sumei să fie achitată în rate egale pe o durată de maximum doi ani.
Chiar dacă iniţial, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local din luna iulie, consilierii au stabilit o primă rată în valoare de 1.500 de lei – avans pentru lucrările de reabilitare termică, miercuri, 6 august, aceştia au decis să modifice acest avans. Decizia, vine ca urmare a numeroaselor sezisări primite de la cetăţenii care îşi reabilitează termic locuinţele şi care nu au bani să plătească integral această sumă, „avansul fiind prea mare”. Astfel, conslierii au decis ca cei în cauză să plătească avansul lucrării în trei rate lunare a câte 600 de lei, iar diferenţa până la costul total al lucrării să o achite în rate egale pe o perioadă de doi ani. De asemenea, hotărârea adoptată mai prevede şi faptul că asociaţiile de locatari care vor reuşi să achite jumătate din valoarea lucrării de reabilitare până la data de 31 august, vor putea achita diferenţa cu o întârziere de câteva luni, mai exact din 1 ianuarie 2015.
Ajutoare de urgenţă pentru persoanele cu venituri mici
Tot în cadrul şedinţei de CL s-a aprobat şi o hotărâre prin care proprietarii cu venituri mici vor primi ajutoare de urgenţă. Potrivit Dorinei Baboş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară (DASC) din cadrul Primăriei Zalău, aceste ajutoare sunt cuprinse între 800 şi 1.500 de lei, în funcţie de veniturile familiei solicitante. „Ajutoarele de urgenţă se acordă în baza unei cereri, care trebuie depusă la direcţie, dar şi în baza unei anchete sociale. Până în prezent avem patru solicitări”, a precizat directorul DASC Zalău. Astfel, persoanele singure, care şi-au reabilitat termic locuinţa şi a căror venituri nete sunt de până în 1.082 lei, pot primi un ajutor financiar de urgenţă în valoare de 1.500 de lei. De asemnea, în cazul familiilor formate din două persoane, cu un venit net total de 1.500 de lei – ajutorul este de 1.500 de lei; în cazul familiilor formate din două persoane cu un venit cuprins între 1.501 şi 2.164 de lei, ajutorul financiar este de 1.000 de lei; în cazul familiilor cu trei membri a căror venit total este de 2.250 de lei – ajutorul este de 1.500 de lei; în cazul familiilor formate din trei membri cu un venit cuprins între 2.251 şi 3.246 de lei ajutorul este de 1.000 de lei; în cazul familiilor formate din trei membri cu venit net lunar de 750 de lei pe membru de familie, ajutorul este de 1.500 de lei şi în cazul familiilor cu trei membri cu un venit net lunar pe membru de familie cuprins între 751 şi 1.082, ajutorul este de 800 de lei.
Costul lucrării, suportat în proporţie de 20 la sută de proprietari
Cetăţenii din municipiul Zalău care au ales să-şi reabiliteze termic locuinţa prin fondurile europene – proiect cofinanţat de Ministerul Dezvoltării prin primării, trebuie să suporte 20 la sută din costul lucrării, cost care la nivel de municipiu, pentru un apartament, este cuprins între 3.000 şi 7.000 de lei. Diferenţa, de 80 la sută este acoperită de la bugetul local – 20 la sută, respectiv din bugetul de stat şi fonduri europene – 60 la sută. Până în prezent, în Zalău au fost semnate un număr de 11 contracte de execuţie.