Amenzi în valoare de 14.000 de lei. Atât au „încasat” administratorii unor societăţi comerciale din judeţ care comercializează produse lactate. Motivul? Unele produse aflate la comercializare, pe rafturile magazinelor, aveau termenul de valabilitate expirat, iar altele conţineau etichete ilizibile cu privire la informaţiile care atestă componenţa lor.
Comisarii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (OJPC) Sălaj au desfăşurat în cursul lunii trecute o acţiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a unutului şi a brânzeturilor. Controlul s-a desfăşurat în perioada 10-20 iunie şi, în total, comisarii instituţiei au verificat 18 operatori economici din judeţ care comercializează astfel de produse. Aceştia au descoperit deficienţe la 11 operatori, cinci fiind sancţionaţi cu amenzi în valoare totală de 14.000 de lei, iar alţi şase – cu avertisment. Potrivit reprezentanţilor OJPC Sălaj, la un operator economic s-a găsit o cantitate de trei kilograme de produse lactate – iaurt, cu termenul de valabilitate expirat, cantitate care a fost retrasă de la comercializare, iar la alţi comercianţi, echipa de control a descoperit aproximativ 16 kilograme de produse cu deficienţe de informaţii. Mai exact, eticheta cu informaţiile care atestă componenţa produsului şi modul de păstrare era uzată, ilizibilă. Tot printre deficienţele descoperite de comisari s-a numărat şi neconcordanţa preţurilor raft- casă, lipsa orarului de funcţionare şi nerespectarea acestuia. Pentru nerespectarea oralului de funcţionare administratorii societăţilor comerciale pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de lei.
Atenţie consumatori şi comercianţi!
Pe această cale, reprezentanţii OJPC Sălaj sfătuiesc consumatorii să refuze produsele pentru care au îndoieli privind calitatea şi informaţiile prezente pe etichetă. În cazul în care ambalajul este bombat rezultă că a început procesul de fermetare şi produsul nu mai este propriu consumului uman. Potrivit OJPC Sălaj, trebuie acordată o atenţie deosebită condiţiilor de depozitare, atât în magazinul de desfacere, cât şi la domiciliul consumatorului, astfel încât produsele să fie păstrate la temperaturile indicate de producător. Totodată, operatorii economici trebuie să respecte toate prevederile legii astfel încât să nu pună sănătatea consumatorilor în pericol şi să nu fie amendaţi.