Aproape 95 la sută din acţiunile propuse, pentru trimestrul II, de către serviciile publice deconcentrate din Sălaj pentru realizarea în judeţ a obiectivelor derivate din Programul de Guvernare au fost realizate. Nu mai puţin de 21 de instituţii au fost analizate din punct de vedere al stadiului de implementare a măsurilor şi acţiunilor propuse, a indicatorilor şi rezultatelor aşteptate pentru trimestrul II şi implicit a rezultatelor obţinute şi, respectiv, a gradului de realizare sau nu a acestora. Centralizarea întocmită a fost prezentată, pe scurt, de către Ionel Ciunt, prefectul judeţului Sălaj, vineri, 18 iulie, în cadrul şedinţei ordinare a Colegiului Prefectural. Astfel, serviciile publice deconcentrate şi-au propus un număr de 116 de acţiuni, care să se deruleze pe parcursul semestrul II, din care 110 au fost realizate integral, reprezentând 94,8 la sută, cinci acţiuni au fost realizate parţial, iar una este nerealizată. Aceasta a fost înregistrată în cazul unei singure instituţii, respectiv la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Sălaj şi se referă la obţinerea de noi spaţii pentru realizarea de condiţii optime de muncă şi încadrarea/respectarea condiţiilor de acreditare. Instituţia menţionată şi-a propus pentru trimestrul II identificarea unui spaţiu pentru arhivă sau pentru relaţiile cu beneficiarii sau potenţialii beneficiari. Problema este una mai veche, drept urmare, prefectul a propus pentru această săptămână o întâlnire între reprezentanţii instituţiilor judeţene din domeniul agricol pentru găsirea, cât mai urgent, a spaţiului necesar.
Cu un grad de implementare între 25 şi 85 la sută, acţiunile realizate parţial au fost înregistrate la nivelul a trei instituţii. Una dintre ele este Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Sălaj, unde măsurile de executare silită pentru recuperarea creantelor bugetului general consolidat au fost realizate în procent de 83,17 la sută. Reprezentanţii instituţiei au motivat că un număr semnificativ de contribuabili apelează la înlesniri fiscale, respectiv eşalonarea la plată a obligaţiilor fiscale, în acest caz se suspendă executarea silită, plus că sunt întâmpinate dificultăţi în valorificarea sechestrelor din lipsă de ofertanţi. O altă măsură propusă şi realizată în proporţie de 75 la sută a fost cea privind inspecţiile fiscale genrale şi parţiale la contribuabili persoane juridice li persoane fizice. Au fost programate pentru trimestrul II 164 de astfel de acţiuni, din care au fost realizate 123, însă reprezentanţii AJFP Sălaj au menţionat că realizarea parţială a obiectivului propus a fost cauzată de complexitatea unor inspecţii fiscale.
Biroul Vamal a încasat sub doi la sută din suma propusă
Un alt serviciu public intrat în vizorul autorităţii judeţene a fost Biroul Vamal, care a reuşit să realizeze controale ulterioare pentru importurile de mărfuri cu risc ridicat privind încadrarea tarifară şi declarea valorii în vamă în procent de doar 1,84 la sută. Sumele propuse pentru a fi realizate au fost în valoare de 5.000 de lei, însă s-a încasat doar 92 de lei. „Nerealizarea sumelor propuse a fost cauzată de fapt că în urma reverificării declaraţiilor vamale înregistrate la biroul vamal, nu au fost constatate diferenţe de drepturi vamale privind încadrarea tarifară, valoarea în vamă şi originea mărfurilor”, au explicat reprezentanţii Biroului.
Garda de Mediu Sălaj, în urmă cu inspecţiile
Cea de-a treia instituţie aflată pe lista celor care şi-au realizat parţial măsurile propuse se numără şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Sălaj. Potrivit raportului prezentat vineri, instituţia şi-a programat cinci inspecţii tematice privind activităţi în arii protejate, însă au fost realizate doar 50 la sută dintre acestea. De asemenea, deşi au propuse patru acţiuni tematice privind închiderea şi urmărirea post închidere a depozitelor neconforme de deşeuri menajere, doar 25 la sută dintre acestea au fost efectuate. Unele neconcordanţe cu acţiunile tematice dispuse de la nivel naţional au determinat un grad de realizare scăzut al activităţilor propuse la nivel judeţean, a fost una dintre explicaţiile oferite în cadrul şedinţei de Colegiu, de către directorul Comisariatului, Răzvan Fazacaş.
Explicaţiile succinte date de ultimele două instituţii nu l-au convins pe prefectul de Sălaj, astfel, Ionel Ciunt le-a solicitat reprezentaţilor acestora ca până marţi să justifice concret, în scris, realizarea parţială a măsurilor propuse pentru trimestrul II. În rest, „Apreciez, în general, activitatea bună desfăşurată pe parcursul trimestrului II de către serviciile publice deconcentrate precum şi asupra faptului că nu s-au întâmpinat şi înregistrat probleme deosebite”, a concluzionat prefectul judeţului Sălaj.
Prefectul trage……mata de coada.
Cu ce porcarie isi pierd timpul conducatorii de institutii din Salaj!
Cata treaba au aceste institutiii …….!
Dar ce salarii au ….!
Dar cata incompetenta exista ……….!
Vai vai tarisoara !!!
Nenea Ciunt, pe copchilul asta de Fazakas tot voi PSD-isti l-ati pus la Garda de Mediu mare sef! Pe mana voastra pierdeti’ mai ales ca asta e „sabotat” din interiorul
schimbati urgent acesti !!!ce mai asteptati ??????
Niste idioti incompetenti care vor sa arate public ca-si merita salariul. Prefectura trebuie desfiintata urgent.