Alexandru Moldovan
Producătorul de țevi fără sudură Silcotub intenționează să își extindă prezența industrială din Zalău printr-o nouă investiție ce ar urma să fi realizată pe un teren de circa 12 hectare ce a aparținut Uzinei Electrice, fostul furnizor de energie termică al orașului.
O primă suprafață de circa opt hectare a fost deja achiziționată de Silcotub în 2012, compania solicitând, la începutul lunii iulie municipalității—acționarul unic al Uzinei Electrice, posibilitatea cumpărării unei suprafețe suplimentare de circa 3,5 hectare
„Societatea noastră a achiziționat în ianuarie 2012 o parte din terenul deținut anterior de Uzina Electrică și intenționează să își extindă prezența industrială în zonă printr-o nouă investiție pe această locație. Această investiție va genera atât creșterea afacerii societății în Zalău, dar și crearea de noi locuri de muncă precum și dezvoltarea industrială a zonei”, se arată în scrisoarea de intenție a Silcotub Zalău trimisă Primăriei Zalău.
Consilierii locali din Zalău au aprobat luni un proiect de hotărâre privind acordul Consiliului Local Zalău, acționar al Uzinei Electrice, în vederea efectuării demersurilor legale necesare vânzării unor imobile și bunuri, proprietatea fostului producător de energie termică, acesta fiind primul pas pentru scoaterea la licitație a terenului de 3,5 hectare dorit de producătorul de țevi. Decizia vine după ce, în luna ianuarie, Consiliului Local luase decizia de renunțare la sistemul centralizat de încălzire, gestionat de Uzina Electrică, condiții în care paza, conservarea și administrarea bazei materiale existente presupune costuri anuale de peste 600.000 de lei, fără posibilitatea obținerii unor venituri.
„Vor fi scoase la licitație bunurile Uzinei Electrice și o suprafață de teren de circa 3,5 hectare. În plus, la stabilirea prețului de pornire a licitației va fi evaluată și afacerea în sine, nu doar bunurile. La licitație se poate prezenta oricine, nu doar Silcotub”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Radu Nistorescu, administrator public al Zalăului.
Silcotub reprezintă deja una din cele mai puternice prezențe de pe platforma industrială a Zalăului, alături de producătorul de anvelope Michelin.
În 2012, Silcotub a inaugurat la Zalău o linie de finisare a țevilor folosite în industria energetică, în urma unei investiții de 60 de milioane de dolari. Aceasta are capacitatea de a produce cele mai lungi țevi fără sudură din lume, de 26 de metri, produse cu o rezistență deosebită la presiuni și temperaturi înalte, pentru aplicații în cazanele centralelor termoelectrice de ultimă generație. Anul trecut a fost pusă în funcțiune noua linie dedicată finisării țevilor cu conexiuni premium, ce sunt utilizate de companiile petroliere în operațiuni în medii dificile precum offshore, la mare adâncime, corozive, în puțuri cu temperaturi și presiuni ridicate, investiția cifrându-se la 62 de milioane de dolari.
Pentru anul în curs, una dintre investițiile strategice ale Silcotub este TenarisUniversity, locul în care toți angajații companiei vor putea accesa programele de dezvoltare profesională.
Silcotub, parte a companiei Tenaris, este cel mai important producător român de țevi fără sudură cu diametre mici, activ în șapte orașe din România, cu o echipă de peste 1.600 de angajați, cei mai mulți, aproximativ 1.200, lucrând în cadrul fabricii de țevi din Zalău. Compania mai deține oțelăria din Călărași și fabrica de prăjini de pompare din Câmpina, centre de servicii în Ploiești și Cluj-Napoca, centrul de colectare a fierului vechi din Popești Leordeni și birouri comerciale în București.
asa mai da!
si ii schimba numele in Tenaria