Cei aproximativ 2.193 de absolvenţi de gimnaziu din Sălaj au aflat luni, 14 iulie, dacă au fost admişi sau nu la liceu. Prima etapă a repartizării computerizate a avut loc cu o zi mai devreme decât era planificat. Listele cu elevii admişi pot fi consultate pe site-ul admitere.edu.ro. Repartizarea computerizată a absolvenţilor clasei a VIII-a care au participat la prima etapă de admitere s-a făcut în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiunile candidaţilor de pe fişa de opţiuni.
Pentru anul şcolar 2014-2015, potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, sunt disponibile nu mai puţin de 1.904 locuri în unităţile liceale din judeţ, iar pentru învăţământul profesional 532 de locuri.
Rezultatele vor fi publicate şi la şcolile de provenienţă ale elevilor miercuri, 16 iulie. „Repartizarea computerizată a absolvenţilor de clasa a VIII-a s-a făcut în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiuni, urmând ca în 16 iulie rezultatele să fie afişate în fiecare unitate de învăţământ gimnazial”, a menţionat reprezentantul ISJ Sălaj.
În ultimii doi ani, repartizarea computerizată s-a făcut mai devreme cu o zi faţă de data anunţată oficial de Ministerul Educaţiei. Totodată, începând din acest an, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la evaluarea naţională va reprezenta 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.
Liceul „Voievod Gelu” Zalău, cu cele mai multe locuri libere
După încheierea primei etape computerizate, în liceele sălăjene au rămas peste 180 de locuri libere. Printre liceele unde au rămas cele mai multe locuri neocupate se numără: Liceul Tehnologic „Voievod Gelu” Zalău, respectiv 46 de locuri, Liceul Tehnologic Nr.1 Sărmăşag, 28 de locuri şi Liceul „G.P de Băseşti” Cehu Silvaniei, tot 28 de locuri. La polul opus se situează Liceul Reformat „Wesselenyi” Zalău sau Liceul Tehnologic Hida”, unde au rămas disponibile trei, respectiv patru locuri. Viitorii liceeni urmează să îşi depună dosarele de înscriere în perioada 17-25 iulie.
Elevii din seria curentă şi cei din seriile anterioare, care nu împlinesc 18 ani până la începerea anului şcolar 2014-2015, care nu au reuşit să se înscrie în prima etapă, mai pot face acest lucru în cea doua etapă de admitere care are loc în luna iulie, în intervalul 16-24 iulie.
Ultima şansă le va fi acordată absolvenţilor de gimnaziu în intervalul 1 august şi 8 septembrie, când se va desfăşura cea de-a treia etapă de admitere în învăţământul liceal de stat.
Conform metodologiei, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi ţinând cont, în ordine, de următoarele criterii: media generală la Evaluarea Naţională, media generală de absolvire a claselor a V-a- a VIII-a, nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale, nota obtinuţă la proba de matematică, nota obtinuţă la proba de limba maternă, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale. Totodată, dacă la un liceu, pe ultimul loc există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate mai sus egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.
Absolvenţi din judeţele vecine au optat pentru liceele sălăjene
Printre absolvenţii de gimnaziu repartizaţi în prima etapă se numără şi 44 de elevi majoritatea proveniţi din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Bihor. Cea mai mare medie de admitere a candidaţilor proveniţi din alte judeţe aparţine unei eleve din judeţul Bihor, respectiv 9,53, care a fost repartizată la Colegiul Naţional “Silvania”, profilul ştiinţele naturii. În schimb, cea mai mică medie de admitere aparţine unui eleve din judeţul Maramureş, respectiv 3,42, repartizată la Liceul Tehnologic “G.P. de Băseşti” din Cehu Silvaniei, profilul electronică automatizări.
Patru elevi din Sălaj, admişi cu media zece
Patru absolvenţi de gimnaziu din Sălaj au intrat la liceu cu media zece. Este vorba de trei eleve ale Şcolii Gimnaziale „Simion Bărnuţiu” Zalău, Ioana şi Maria Costache şi Roxana Rad şi Andreea Cotoară de la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău.
Potrivit ierharhiei la nivel judeţean întocmită de ISJ Sălaj, la câteva sutimi de aceeaşi performanţă au fost încă patru absolvenţi de clasa a VIII-a. Este vorba de Denisa Todoruţiu, elevă a Şcolii Gimnaziale „Porolissum” Zalău, Ioana Brişan, Şcoala Gimnazială „Andrei Mureşanu” Cehu Silvaniei, Ana Ciotlăuş, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Zalău şi Ana Erhan, Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău. Cele patru eleve au o medie de admitere de 9,92 după ce a promovat cu 10 clasele V-VIII dar au obţinut la Evaluarea Naţională media 9,90.
Doar 12 elevi de etnie romă vor la liceu
Cu toate că au posibilitatea de a se înscrie la cele mai bune licee din Sălaj cu medii mult mai mici decât ale colegii lor, pe locurile speciale, elevii de etnie romă nu s-au înghesuit să completeze fişele de înscriere la liceu. Potrivit informatiilor primite de la purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, pentru anul şcolar 2014-2015, sunt disponibile 72 de locuri speciale pentru elevii de etnie romă, însă doar 12 au fost ocupate. Repartizarea acestora a avut loc la începutul săptămânii trecute, în cadrul unei sedinţe publice. În anul şcolar precedent, absolvenţii de gimnaziu de etnie romă au avut la dispoziţie nu mai puţin de 89 de locuri. Pentru anul şcolar viitor, cei mai mulţi elevi romi din judeţ au optat pentru Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” Zalău, respectiv trei absolvenţi de gimnaziu. Doi elevi au fost admişi la Liceul Teoretic “Gheorghe Şincai” Zalău şi câte unul la: Colegiul Naţional “Silvania” Zalău, Liceul Tehnologic “Octavian Goga” Jibou, Liceul Tehnologic “Cserey- Goga” Crasna, Liceul Teoretic “Ion Agârbiceanu” Jibou, Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” Şimleu Silvaniei şi Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” Zalău.