Numărul bancnotelor false puse în circulaţie în judeţ se dublează de la un an la altul. Numai în ultimul an, ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Sălaj au confiscat nu mai puţin de 43 de astfel de bancnote, de două ori mai multe faţă de anul precedent, cele mai multe falsuri depistându-se în rândul bancnotelor de 100 de euro şi 200 de lei.
Potrivit informaţiilor primite de la SCCO Sălaj, în 2012, cele mai multe bancnote false descoperite au fost cele de 100 de euro, respectiv zece bucăţi. De asemenea, în perioada menţionată, au mai fost depistate: câte o bancnotă de 500 de euro, 50 de euro, de 200 de lei, câte două de 20 de euro şi 20 de lire, precum şi trei bancnote false de 100 de lei.
Falsificatorii sălăjeni preferă leii
În 2013, numărul falsurilor de bancnote descoperite în Sălaj a fost dublu faţă de anul precedent, deşi incidenţa falsurilor de bancnote euro a fost mult mai mică, falsificatorii optând pentru banii româneşti. Astfel, au fost depistate nu mai puţin de 22 de bancnote de 200 de lei, patru de 50 de lei, trei de zece lei, două de 100 de euro, zece de 50 de euro şi câte una de 100 de dolari, respectiv 20 de lire.
La nivel naţional, în 2013, au fost depistate aproape 1.200 de banconte false, cu mult sub nivelul din anul precedent, potrivit unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR). Cele 1.184 de bancnote false (lei) reprezintă o scădere de 74 la sută faţă de nivelul anului 2012. „Din numărul total de bancnote false, 440 au fost capturate de poliţie în cursul unor acţiuni specifice, înainte de a fi puse în circulaţie, iar cinci au constituit alte cazuri (confiscări şi altele), astfel încât doar 739 de falsuri au fost depistate în circulaţie (cu 66 la sută mai puţin decât în anul 2012). În marea lor majoritate falsurile au fost realizate pe hârtie, cu imitarea, într-un mod rudimentar, a ferestrei transparente”, se precizează în documentul menţionat.
Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 820 bucăţi, din care 94 bucăţi au fost realizate pe un material plastic asemănător substratului de polimer. Pe locul al doilea s-a situat bancnota de 50 lei, cu un număr de 172 falsuri, iar pe locul al treilea, bancnota de 200 lei, cu un număr de 132 falsuri, potrivit sursei citate. Bancnote false de un leu nu au fost depistate, iar numărul celor de cinci lei a fost doar de trei bucăţi. „Numărul de falsuri la un milion de bancnote în circulaţie a fost de 0,82 bucăţi, cu 70 la sută mai mic decât în anul 2012”, se mai arată în raportul BNR.
În ceea priveşte falsurile de bancnote euro, incidenţa acestora a fost mai mare decât în anul precedent. Potrivit sursei citate, în anul 2013, numărul de falsuri ale bancnotelor euro descoperite în circulaţie pe teritoriul României şi expertizate la BNR a fost de 2. 540 de bucăţi, cu 2,3 la sută mai mare decât în 2012.
Cele mai multe falsuri pot fi depistate cu uşurinţă, prin verificarea atentă a elementelor de siguranţă. Acestea trebuie privite în lumină, astfel încât pe marginile de sus stânga, pe faţă, şi dreapta, pe spate, să se vadă integral valoarea numerică. De asemenea, trebuie verificată existenţa firului de siguranţă şi a ferestrei transparente. Pe bancnotele mai mari, cum ar fi cea de 50 de euro, se poate verifica imaginea de pe hologramă. Aceasta trebuie să se schimbe la uşoara înclinare a hârtiei, trecând de la valoarea numerică la imaginea unei ferestre sau a unei uşi. Tot în înclinare, valoarea numerică de pe verso, din colţul stânga jos, îşi schimbă culoarea din vişiniu în verde sau maro.