Evaluare Naţională: Mai puţin de o treime din contestaţiile depuse au fost admise

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj a făcut publice, în cursul zilei de marţi, 1 iulie, rezultatele finale ale Evaluării Naţionale, după soluţionarea contestaţiilor. Mai puţin de o treime din totalul contestaţiilor depuse au fost admise. Potrivit informaţiilor primite de la Marcel Lucaciu, purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, nu mai puţin de 283 de absolvenţi de gimnaziu au constestat notele obţinute la examenele naţionale. „Cele mai multe contestaţii au fost înregistrate la limba română, respectiv 206. Nota obţinută la matematică a fost contestată de 66 de candidaţi, iar la limba maternă, de 11 elevi”, a explicat reprezentantul Inspectoratului. Din totalul acestora, au fost admise doar 78 de contestaţii, 63 la limba română şi 15 la matematică, la limba maternă nu a fost acceptată niciuna.
Primele rezultate au fost afişate vineri, 27 iunie, în jurul orei 15, în şcolile gimnaziale din judeţ, peste o treime din absolvenţii care au susţinut Evaluarea Naţională obţinând medii sub cinci. Au promovat aproximativ 68,5 la sută dintre elevii sălăjeni, la limba română circa 71 la sută au luat note peste cinci, la matematică, 68 la sută, iar la limba maternă, peste 90 la sută. Procentele clasează Sălajul pe locul 21 pe ţară, numărul elevilor care au promovat examenul fiind mai mic cu circa şase procente faţă de anul precedent.
Astfel, conform primelor rezultate, înainte de contestaţii, din cei 2.069 de absolvenţi de gimnaziu, care au susţinut examenele, 1.416 au obţinut medii peste cinci. Din totalul celor care au promovat, cei mai mulţi, 171, au obţinut medii între 7,50 şi 8, urmaţi de cei cu note între 5 şi 5,50, respectiv 169 de candidaţi. Medii între 7 şi 7,50 au obţinut 165 de elevi, iar între 6 şi 6,50, 151 de candidaţi. În schimb, 653 de absolvenţi de gimnaziu, cifră ce reprezintă 31,6 la sută din totalul elevilor participanţi la examene în Sălaj, nu au reuşit să obţină nota de trecere.

Cele mai multe note de zece au fost la matematică
Pe de altă parte, cele mai multe note de zece au fost obţinute de către elevii sălăjeni la matematică, respectiv 45, faţă de 23, câte au fost la examenul de limba şi literatura română. Examenul la limba maternă a fost susţinut de 470 de elevi, iar dintre aceştia, nu au promovat circa 41 de candidaţi. În schimb, cinci din totatul acestora au obţinut nota zece.
În acest an, conform rezultatelor înainte de contestaţii, doar patru elevi sălăjeni, toţi din municipiu, au reuşit performanţa de a obţine media zece. Este vorba de trei absolvente ale Şcolii Gimnaziale “Simion Bărnuţiu”, respectiv Roxana Rad, Ioana Costache şi Maria Costache şi o absolventă a Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, Andreea Cotoară.
În 2013, în Sălaj, peste 75 la sută dintre candidaţi au obţinut medii peste cinci. Din totalul celor care au promovat examenele, cei mai mulţi, 372, au obţinut medii între 9 şi 9,99, urmaţi de cei cu note între 8 şi 8,99, respectiv 328 de candidaţi. Medii între 7 şi 7,99 au obţinut 311 candidaţi, iar între 6 şi 6,99, 300 de elevi. Cu media zece, examenul a fost promovat de zece elevi, nouă din mediul urban şi unul din mediul rural, de două ori mai mulţi faţă de acest an. Trei medii de zece au fost obţinute de absolvenţii Şcolii Gimnaziale “Gheorghe Lazăr” din Zalău, Romana Istrate, George Nicola şi Emanuela Nimigean, tot trei medii de zece au fost şi la Şcoala Gimnazială “Simion Bărnuţiu” Zalău, obţinute de Tudor Cornea, Ioana Cătălina Nechita şi Andrada Vid, şi câte o medie de zece a fost la Şcoala “Mihai Eminescu” Zalău, a elevei Mara Ruzici, la Şcoala “Corneliu Coposu” din Zalău, obţinută de Mihaela Lazăr, şi la Şcoala “Andrei Mureşanu” din Cehu Silvaniei, a elevei Diana Dominan. În mediul rural, singura medie de zece a fost obţinută de Ionuţ Călăcean, absolvent al clasei a VIII-a din cadrul Liceului Tehnologic “Ioachim Pop” din localitatea sălăjeană Ileanda.

Leave a Comment