Mircea Abraham, antrenor principal Phoenix Şimleu Silvaniei: „Şimleu Silvaniei este un oraş cu tradiţie în volei şi cu oameni care cunosc acest fenomen”

Fost component, chiar şi căpitan al echipei naţionale de volei a României, Mircea Abraham şi-a început cariera de antrenor la poalele Măgurii, pe banca formaţiei Phoenix Şimleu Silvaniei. La finalul sezonului 2011 – 2012, Abraham activa ca antrenor-jucător la formaţia şimleuană, reuşind să o readucă pe prima scenă a voleiului românesc. Phoenix Şimleu avea să încheie sezonul 2012 – 2013 pe locul nouă, iar la finalul ediţiei trecute a ocupat poziţia a opta. Tehnicianul Phoenix-ului consideră că venirea lui Bala la Zalău a fost o pierdere mare pentru formaţia pe care o conduce, iar cei doi stranieri transferaţi la începutul sezonului trecut, Gjoko Josifov şi Jovan Sajnberger, mai mult au afectat jocul echipei decât să-l îmbunătăţească. Steaua şi Banatul Caransebeş sunt nou-promovatele în prima divizie, despre care Abraham spune că pot face o figură frumoasă chiar din sezonul următor. Antrenorul formaţiei şimleuane speră ca la finalul sezonului viitor, Phoenix Şimleu să ocupe una dintre primele şase poziţii ale campionatului.

Reporter: La finalul sezonului aţi ocupat locul opt. Cum comentezi această clasare?
Mircea Abraham: Locul opt pe care l-am ocupat la finalul sezonului trecut nu ne mulţumeşte nici pe noi, cei din conducerea tehnică şi administrativă, nici pe şimleuani. Am avut un tur de campionat destul de slab, dar returul a fost mai bun. Jocul s-a îmbunătăţit în partea a doua, dar era prea târziu să mai putem spera la o clasare între primele şase, astfel că, la sfârşit, am ocupat un nemeritat loc opt.
Rep.: Aţi renunţat la cei doi stranieri pe care i-aţi transferat la începutul sezonului, macedoneanul Gjoko Josifov şi sârbul Jovan Sajnberger, după prima parte a campionatului. Au tras, într-adevăr, echipa în spate, aşa cum s-a vehiculat?
M.A.: Am putea spune şi astfel, pentru că aşteptam mai mult de la ei şi nu au confirmat. Ştiţi foarte bine că într-o echipă de volei evoluează şase jucători, iar când doi dintre ei nu joacă la adevărata valoare este foarte greu să emiţi pretenţi într-un meci. Nu am avut ce face şi am fost nevoiţi să efectuăm câteva modificări din mers, pentru a îmbunătăţii, cât de cât, jocul echipei.
Rep.: A fost o pierdere mare pentru voi venirea secundului Marian Bala la Volei Municipal Zalău?
M.A.: Sigură că da, fiindcă era un jucător de bază în echipa noastră, pe care ne puteam baza foarte mult. Era un jucător foarte bun care ştia să-şi tragă colegii după el într-un meci, dar, din păcate, nu am reuşit să-l menţinem în lot şi a trebuit să aducem alţi jucători. Am adus, în schimb, alţi jucători, dar valoarea acestora nu a fost la fel de mare, iar jocul a avut de suferit.
Rep.: Steaua Bucureşti şi Banatul Caransebeş sunt echipele nou-promovate. Cum crezi că vor arăta acestea în sezonul viitor?
M.A.: Steaua este o echipă care a făcut o pauză de un an în Divizia A1, o echipă cu tradiţiţie şi cu nume. Au o echipă foarte tânără, în care se află mulţi componenţi ai lotului naţional de tineret, jucători valoroşi. Nu ştiu dacă Steaua va fi o forţă chiar din sezonul următor, dar sunt sigur că în doi ani va avea pueterea să lupte pentru un loc în cupele europene. Caransebeşul este o echipă cu jucători aduşi, în mare parte, de la Oradea, o echipă care cred că va avea un cuvânt de spus în sezonul următor.
Rep.: Exceptând capitala, Sălajul este singurul judeţ din România cu două echipe în prima divizie. Cât de mult ar trebui să ne mândrim cu acest lucru?
M.A.: Este o mândrie pentru Sălaj. Vă daţi seama că multe judeţe sunt invidioase din acest punct de vedere, fiindcă, să ai două echipe în prima diviziei la volei nu este deloc simplu. Însă, după cum se ştie, în Sălaj este tradiţie în acest sport şi lumea cunoaşte fenomenul.
Rep.: Anul trecut s-au împlinit 30 de ani de performanţă în voleiul zălăuan, la care şi tu ai avut o contribuţie majoră. Cum au fost pentru tine acei ani în care ridicai sălile în picioare?
M.A.: Pot să spun că a fost vârful carierei mele, deoarece am obţinut trei titluri cu echipa din Zalău şi cupe ale României. Am evoluat şi în cupele europene unde nu ne-am făcut de ruşine. Evenimentul organizat anul trecut a fost unul deosebit, unul în care mi-a făcut plăcere să mă reîntâlnesc cu foştii colegi de echipă, alături de care am obţinut performanţe deosebite. Ne-am adus aminte cu plăcere de ceea ce am realizat pentru voleiul din Zalău.
Rep.: Nu ar fi fost un eveniment mai frumos dacă s-ar fi organizat şi un meci de volei între actuala generaţie a echipei din Zalău şi generaţia voastră?
M.A.: Iniţial, s-a dorit şi acest lucru, dar, în cele din urmă, nu s-a reuşit. Sigur că, era o chestie frumoasă dacă se organiza acest meci între generaţii.
Rep.: Mircea, mulţi sălăjeni au impresia că în meciurile dintre Zalău şi Şimleu sunt orgolii mari, chiar dacă mulţi dintre cei implicaţi în fenomen vă cunoaşteţi de ani buni. Există, într-adevăr, orgolii?
M.A.: Întotdeauna au existat şi vor fi orgolii în timpul unui meci oficial, indiferent ce echipe se duelează, însă, aceste ambiţii sunt doar pe teren. În afara terenului, suntem prieteni. Nu există ambiţii personale. Sigur că, noi ne-am dorit întotdeauna să fim o echipă mai mare decât cea din Zalău, chiar dacă suntem o comunitate mai mică, dar, deocamdată nu reuşim acest lucru. Zalăul a fost şi este o echipă mai bună, iar acest lucru l-a demonstrat şi în ediţia trecută de campionat.
Rep.: Cum ţi s-a părut în sezonul trecut nou-promovata Arcada Galaţi, echipă cu care v-aţi duelat la final pentru stabilirea locurilor şapte – opt?
M.A.: A fost o echipă care a avut evoluţii bune în meciurile din deplasare şi şi-a consolidat o poziţie destul de fruntaşă pentru o forma
ţie nou-promovată. Galaţiul a făcut câteva surprize şi a demonstrat că este o echipă cu jucători valoroşi. Totuşi, având în vedere loturile dintre Phoenix Şimleu şi Arcada Galaţi, cred că meritam să terminăm în faţa lor campionatul.
Rep.: Este o pierdere mare pentru voleiul românesc faptul că Universitatea Cluj nu va mai activa în sezonul următor în Divizia A1?
M.A.: Este o pierdere la nivel naţional, deoarece, Clujul a fost întotdeauna un oraş cu tradiţie în volei. Ştiţi foarte bine că atât eu, cât şi Aurel Vlaicu am evoluat chiar la echipa „de aur” a Clujului, pe vremea când se numea ARDAF Cluj. Nu ştiu ce s-a întâmplat la echipă, dar este o pierdere mare retrogradarea Univeraitatăţii Cluj. Probabil, nu au beneficiat de o susţinere financiară care să le permită aducerea unor jucători valoroşi, iar acest lucru s-a văzut în evoluţia lor.
Rep.: Tomis Constanţa, din nou campioană. A fost, de departe, aşa cum au considerat-o unii, cea mai bună echipă din campionat?
M.A.: Cred că a fost cea mai bună echipă din retur, fiindcă un transfer a schimbat foarte mult faţa echipei. Constnţa era şi în tur o echipă valoroasă, dar prin transferul universalului Nemec şi-a îmbunătăţit mult jocul. Practic, aici s-a şi făcut diferenţa între Constanţa şi celelalte echipe fruntaşe din România.
Rep.: Va reuşi Tomis Constanţa să obţină la anul un nou titlu de campioană?
M.A.: Dacă stăm să ne uităm cine a ieşit campioană în ultimii 15 ani, vedem că majoritatea echipelor au obţinut câte trei titluri consecutive. A fost Zalăul, cu trei campionate consecutive, pe urmă Ploieştiul, a urmat Deltacons Tulcea, din nou Zalău şi acum Constanţa, cu două campionate. Eu sper să nu fie al treilea, fiindcă, fiind zălăuan, mi-aş dori ca următorul titlu să fie al Zalăului.
Rep.:După 28 de ani, echipa naţională de juniori, din care face parte şi zălăuanul Rareş Bălean, a acces la un turneu final de Campionat European. Cum comentezi această performanţă?
M.A.: Este un rezultat foarte bun şi îmbucurător pentru toţi iubitorii de volei din România. Nu este o calificare la îndemâna oricărei echipe, mai ales că noi suntem în partea a doua valorică la nivel de loturi naţionale. Băieţii au avut un culoar foarte bun de care au ştitu să profite. Merită felicitaţi şi trebuie să abordeze cu aceeaşi încredere şi meciurile din turneul final.
Rep.: Să fie acest rezultat un moment de revenire al voleiului românesc?
M.A.: Mi-aş dori acest lucru, însă, baza de selecţie la nivel naţional este destul de redusă. Acest lucru se vede şi în campionatul Diviziei A1, unde sunt destul de mulţi jucători străini. Sperăm să fie un nou început şi să nu fie doar un foc de paie. Totuşi, este o generaţie bună, iar jucătorii vor căpăta şi mai multă experienţă prin meciurile pe care le vor susţine la Campionatul European. Este o generaţie cu care, în câţiva ani, nivelul campionatului din România ar putea creşte.
Rep.: Chiar dacă nu reuşiţi performanţele echipei din Zalău, voleiul în Şimleu este privit altfel, iar şimleuanii abia aşteaptă să vină la un meci. De ce este un interes mai mare pentru voleila Şimleu?
M.A.: Şimleul este un oraş cu tradieţie în volei şi cu oameni care cunosc acest fenomen. Foarte mulţi dintre cei care vin la meciurile de volei cunosc bine regulamentul. Sunt iubitori ai acestui sport, vin cu pasiune la meciuri. Şimleuanii îşi doresc ca echipa să revină acolo unde a fost la un moment dat, când a câştigat Cupa Balcanică şi să se bată pentru primele locuri în Divizia A1. Sperăm ca într-o zi să reuşim, din nou, acest lucru, fiindcă cei care ne susţin şi sunt alături de noi merită să le facem bucurii mai mari decât în sezonul trecut.
Rep.: V-aţi mişcat repede în acest an pe piaţa transferurilor şi aţi adus o serie de jucători valoroşi la echipă. Ce planuri aveţi pentru sezonul viitor?
M.A: Am gândit o nouă strategie în acest an, dacă i-aş putea spune astfel, de a aduce jucători tineri, dar şi consacraţi. Transferuile pe care le-am făcut sunt importante pentru noi şi cred că jucătorii pe care i-am adus ne vor ajuta să ne îndeplinim obiectivul propus. Trebuie să mai completăm postul de centru şi să vedem dacă Mărieş va rămâne la echipă sau vom căuta o altă variantă pe postul de libero. Vrem un obiectiv mai îndrăzneţ decât am reuşit în acest an, adică să terminăm între primele şase echipei din România. În perioada imediat următoare ne vom definitiva lotul, fiindcă mai suntem în discuţi cu câţiva jucători.

 

One Thought to “Mircea Abraham, antrenor principal Phoenix Şimleu Silvaniei: „Şimleu Silvaniei este un oraş cu tradiţie în volei şi cu oameni care cunosc acest fenomen””

  1. Toti suporteri adevarati

    De ce nu si la Simleu , un antrenor cerut de ciumpalaci gen FEHER de la Zalau , in ceea ce il priveste pe Vlaicu , un profesionist adevarat si total ceea ce deranjeaza lichelele si conducerea , total paralela cu fenomenul . Primarul uita ca si datorita sportului ( mai ales ) si USLului mai este primar in ac legislatura ? sau crede ca a facut multe pt un oras , anonim fara sport de performanta. !!!! Avem conducatori pe care-i meritam, dupa cum i-am ales …..Primaria vrea sa termine voleiul a doua oara . MARC a construit ac echipa , in ani de zile ( si Ciupe are merite insemnate) iar „trecatorii” de azi de la primarie distrug , cu buna stiinta. RUSINE VOUA,INCULTILOR de conjunctura. O SA IESITI PE USA DIN SPATE , FARA SA LASA-TI LOC DE BUNA ZIUA !!!!!!!!!!!! Ceva gen Stanca Viuorel, nesimtitilor ! Oricum NU ajungeti nici la picioarele sau degetul mic a lui Vlaicu, din nici un punct de vedere. CEEA ce va deranjeaza teribil ! Anonimilor !!!! Ce o sa ramaneti toata viata voastra si detestati !!!

Leave a Comment