Zeci de asistaţi social din Sălaj, obligaţi să returneze sumele încasate ilegal

 

Peste 40 de sălăjeni au primit ajutoare sociale necuvenite, prejudiciul creat fiind de peste 40.000 de lei. Inspectorii sociali din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj au desfăşurat în perioada februarie-iunie o serie de campanii de control privind acordarea beneficiilor de asistenţă socială, în urma cărora au constatat că s-au încasat în mod necuvenit drepturi ca urmare a nedeclarării realizării de venituri. „16 beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei au încasat necuvenit suma de 3.946 de lei, alte 21 de persoane au primit ilegal ajutor social, prejudiciul creat fiind de 23.002 de lei, iar patru beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului au încasat necuvenit suma de 14.045 de lei”, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Nu se vor mai percepe penalităţi
La nivel naţional, aproape 40.000 de persoane se află în această situaţie. Conform unui raport al Ministerului Muncii, la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi Inspecţie Socială figurează un număr de 39.641 de beneficiari de drepturi de asistenţă socială care au primit, pentru o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, sume necuvenite ce totalizează 30,75 de milioane de lei. În acest sens, reprezentanţii Ministerului au publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care se propune recuperarea sumelor cu renunţarea la dobânzi/penalităţi/majorări de întârziere. „Aplicarea de dobânzi şi penalităţi în situaţia determinării unui drept acordat necuvenit va conduce la o vulnerabilizare şi mai accentuată a acestor familii sau persoane”, se motivează în nota de fundamentare a proiectului. De asemenea, se mai precizează şi faptul că nivelul ajutoarelor, alocaţiilor şi indemnizaţiilor acordate ca beneficii de asistenţă socială sunt relativ reduse, iar aplicarea dobânzilor/penalităţilor/majorărilor va duce la dublarea efectivă a sumelor datorate, în condiţiile în care persoanele respective sunt lipsite de venituri sau au venituri extrem de reduse. Astfel, recuperarea cu dobânzi sau penalităţi a alocaţiei de stat pentru copii, a alocaţiei pentru susţinerea familiei, a drepturilor pentru persoanele cu dizabilităţi, a ajutorului social şi chiar a indemnizaţiei pentru creşterea copilului poate crea noi situaţii sociale.
De pildă, potrivit sursei citate, pentru indemnizaţia de creştere a copilului, principala cauză a constituirii debitului o constituie realizarea de venituri supuse impozitului, de regulă din diverse forme de colaborare cu firme de asigurări sau de distribuţie a unor produse, cu o medie a venitului impozabil de până în 100 lei. În cazul ajutorului social sau al alocaţiei pentru susţinerea familiei, cele mai multe sume de recuperat se înregistrează ca urmare a plăţii subvenţiilor pentru agricultura în perioada în care persoanele/familiile sunt beneficiare ale drepturilor menţionate.

3 Thoughts to “Zeci de asistaţi social din Sălaj, obligaţi să returneze sumele încasate ilegal”

  1. Țurca(ș) și cureaua lată

    Eu vă propun ca suma respectivă să fie recuperată de la cei care aveau obligația legală să verifice veridicitatea documentelor depuse pentru obținerea acelui ajutor.Este foarte simplu să faceți astfel de mânării și adevărații vinovați să-și păstreze fundurile în scaunele din birou în loc să verifice în teren aspectele declarate…

  2. Anonim

    In comuna Bocsa nu verifica nimeni pe cei cu ajutorul social.Majoritatea sunt plecati de mai multe luni in strainatate,dar adeverinta de la somaj primesc si sunt pontati si ca au efectuat zilele de lucru.

  3. Anonim

    nu numai in Bocsa, cam in toate comunele iau doar banii………….., cu munca mai putin

Leave a Comment