Se îngroaşă rândurile edililor penali! Primarul din Cizer trimis în judecată pentru corupţie

Lista edililor sălăjeni aduşi în faţa instanţei se îngroaşă. Primarul comunei Cizer, Liviu Nicolae Fărcaş, a fost trimis în judecată pentru trei capete de acuzare, dosarul fiind înregistrat, vineri, pe rolul Judecătoriei Şimleu Silvaniei. Pe durata procesului, Fărcaş îl va avea alături pe viceprimarul Ioan Pătcaş, chemat să răspundă acuzaţiilor de complicitate la abuz în serviciu.

Şeful administraţiei locale din Cizer, Liviu Nicolae Fărcaş, este acuzat de conflict de interese, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ în incompatibilitate cu funcţia deţinută şi de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. După cum ne-a declarat Daniela Merfu, preşedintele Judecătoriei Şimleu Silvaniei, Fărcaş este acuzat că, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus plata a 2.970 de lei către o entitate reprezentată de către fiica sa. De asemenea, a dispus plata sumei de 15.951 de lei către o societate în cadrul căreia avea specimen de semnătură şi a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, viramente şi ridicări de numerar din contul respectivei firme, incompatibile cu funcţia deţinută. În plus, susţine sursa citată, a dispus plata a 60.700 de lei către o societate comercială, în baza unei facturi pentru lucrări de deszăpezire, care nu au fost realizate în realitate.
„Aceste fapte întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de conflict de interse – două acţiuni, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută şi abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie”, a precizat Daniela Merfu.
În acelaşi dosar sunt trimişi în judecată alţi şase inculpaţi, patru dintre ei – printre care şi viceprimarul comunei, Ioan Pătcaş, pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals intelectual, unul, pentru mărturie mincinoasă şi un altul, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.
Este vorba despre cei patru membri din comisia de recepţie a lucrărilor de deszăpezire, care au intrat în vizorul anchetatorilor după ce au întocmit în fals nota de recepţie, prin care au atestat că lucrările de întreţinere pe timp de iarnă a drumurilor s-ar fi realizat. Documentul respectiv era, de altfel, obligatoriu pentru ca Primăria să poată efectua plata presupuselor lucrări.
Şi administratorul firmei respective a fost trimis în judecată de către procurori, pentru că a solicitat fără drept decontarea celor 60.700 de lei. În consecinţă, el este învinuit de complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie. Cel de-al şaptelea inculpat din acest dosar va fi judecat pentru declaraţii mincinoase.
Potrivit oficialului instanţei de sub Măgura, trei părţi au fost vătămate prin faptele inculpaţilor: Consiliul Judeţean Sălaj, Consiliul Local Cizer şi comuna Cizer. Niciuna nu s-a constituit, deocamdată, ca parte civilă, însă au răgaz să o facă până la începerea judecăţii.

Condamnaţi ori în aşteptarea pedepselor
Printre edilii sălăjean chemaţi în faţa instanţei se numără atât foşti ocupanţi ai celui mai înalt fotoliu din primărie, cât şi primari în funcţie. Unii dintre ei au fost deja condamnaţi, alţii îşi aşteaptă încă pedeapsa. Sandu Bercean, fostul edil din Meseşenii de Jos, este primul ales din judeţ trimis după gratii pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese în formă continuată, conflict de interese şi fals intelectual.
Primarul din Bocşa, Ioan Barou, trebuie să afle, în aceste zile, decizia Curţii de Apel Cluj în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat infracţiunilor de corupţie şi de fals intelectual, în legătură directă cu infracţiunile de corupţie. La finele anului trecut, el a fost condamnat de către magistraţii Judecătoriei Zalău la patru ani de închisoare cu executare, însă a atacat decizia instanţei.
Ioan Boer, fostul primar al comunei Ip, a fost găsit vinovat de corupţie şi „cadorisit” de către Curtea de Apel Cluj cu trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de şase ani.
Fostul primar din Ip mai are o condamnare în primă instanţă, de patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de nouă ani, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pe care a contestat-o la instanţa clujeană. Condamnare cu suspendare a primit şi ex-edilul din Surduc. Trimis după gratii în primă instanţă, pentru infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu contra intereselor publice, Ionel Danil Chira a scăpat de detenţie după ce Curtea de Apel Cluj a admis recursul formulat de către fostul primar la decizia Judecătoriei Jibou. Astfel, magistraţii i-au aplicat trei ani cu suspendarea sub supraveghere.
Şi fostul primar al comunei Letca, Petru Cozma, a fost trimis în judecată, el fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice asimilat infracţiunilor de corupţie, săvârşită în formă continuată. Procesul acestuia este pe rolul Judecătoriei Jibou. Un alt edil care a ajuns în vizorul procurorilor este cel din Mirşid, Călin Bereschi fiind trimis în judecată alături de viceprimarul Ovidiu Bodea şi secretarul comunei, Felicia Mureşan, sub acuzaţia de fals intelectual în legătură directă cu infracţiunile de corupţie. Toţi au fost găsiţi vinovaţi de către magistraţii Judecătoriei Zalău şi sancţionaţi cu amenzi penale.

4 Thoughts to “Se îngroaşă rândurile edililor penali! Primarul din Cizer trimis în judecată pentru corupţie”

  1. Anonim

    ce e si justitia asta ? e dreapta ca o linie trasa de un copil de un an. Primarul fura un bou si scapa cu suspendare, iar romanul de rand ia cu executare daca fura un ou. Nu putine sunt cazurile cand axcelasi judecator cantareste cu doua masuri, doi oameni diferit, prins statutul lor social si politic. Este nedrept si rusinos ca un politician care fura milioane sa scape cu suspendare, paguba sa nu fie recuperata. Normal ar fi sa se recupereze sumele de X 10 ori, si dupa aceea sa ia si cu executare cel putin un mandat. Atunci ar fi dreptate. Legile ar trebui inasprite, sa descurajeze in primul rand pe cei predispusi sa le incalce, iar judecatorii sa fie constanti in a da sentinte.

  2. Anonim

    Curtea de Apel Cluj – condamnari cu suspendare,pe banda rulanta.

  3. M

    SECRETARA DE LA SALATIG VA SCAPA PANA LA URMA?

  4. Anonim

    Pt. aceasta sentinta cu amenda au sacrificat directorul de la Gal din Mirsid si urmeaza sa-si puna omul salvator director…caci asa se rezolva cauzele schimb la schimb……?

Leave a Comment