Aproape 1.200 de apartamente din Zalău vor fi reabilitate termic cu fonduri europene asigurate în cadrul Programului Operaţional Regional, au anunţat, vineri, reprezentanţii municipalităţii. Valoarea totală a lucrărilor este de 19,5 milioane de lei, 60 la sută din sumă reprezentând bani nerambursabili din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, respectiv contribuţia statului, în timp ce diferenţa este suportată de către autorităţile locale şi asociaţiile de proprietari.
Locatarii din cele 27 de blocuri de locuinţe cuprinse în aceste proiecte europene de reabilitare termică îşi vor achita parte de cofinanţare în rate, pe parcursul a doi ani, cu plata unui avans a cărui valoare nu a fost stabilită, deocamdată. Proiectele vizează izolarea termică a faţadei blocurilor, prin aplicarea unui strat de polistiren de 15 cm, înlocuirea tâmplăriei exterioare a ferestrelor şi uşii de acces în bloc, acolo unde această lucrare se impune, închiderea balcoanelor şi a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, izolarea termică a planşeului peste ultimul nivel şi a planşeului peste subsol, dacă blocul nu a fost prevăzut din proiectarea iniţială cu spaţii comerciale sau cu altă destinaţie la parter.
Constructorii au cerut deja amânări
Potrivit oficialilor din Primăria Zalău, prima lucrare de reabilitare termică nu va fi gata mai devreme de luna octombrie a acestui an. Termenele de finalizare a investiţiilor pentru o parte dintre cele 27 de imobile ar putea fi decalate cu până la trei luni, în condiţiile în care municipalitatea a primit în acest sens solicitări din partea constructorilor, care susţin că nu au putut demara lucrările la timp întrucât proprietarii nu au eliberat amplasamentele în termenul stabilit.
Printre contractele care se bucură de finanţare europeană se numără şi cel de reabilitare a blocurilor C1, M10, D48, G1 şi IJGCL, beneficiari fiind proprietarii a 134 de apartamente. Din decembrie 2013, când a fost semnat contractul de finanţare şi până în prezent, s-au desfăşurat achiziţiile publice pentru contractarea lucrărilor de execuţie, a dirigenţiei de şantier, a asistenţei tehnice din partea proiectantului şi a serviciilor de informare şi publicitate. Contractul de execuţie a fost adjudecat de către societatea TCI Contractor General SA Cluj-Napoca, la valoarea de 2,26 milioane de lei cu TVA, cu 17 la sută sub valoarea estimată.
Un alt contract de finanţare, semnat în 20 noiembrie 2013, a fost câştigat de către SC Dan&Dan Construct SRL din judeţul Bihor, valoarea acestuia fiind de 1,33 milioane de lei, adică 79 la sută din valoarea estimată. În ceea ce-i priveşte pe beneficiarii direcţi, aceştia sunt proprietarii celor 84 de apartamente din blocurile E1, E2 şi E3. Tot cu bani europeni vor fi reabilitate termic şi 24 de apartamente din blocul PTTR, respectiv 60 de apartamente din blocul P+10.
Este un primar destoinic CAPILNASIU.Are ceva realizari care au schimbat in bine fata Zalaului si pare un om de buna-credinta.Pacat ca s-a inconjurat de oameni de slaba calitate.Unii-l acuza de fapte de coruptie da nu s-au confirmat.Acuma cine are painea si cutitul este normal sa-si faca portie.Da nu-i de inteles ca si acuma dupa ruperea USL este tot in siajul securistului bihorean marc tiberiu.Ar trebui sa se delimiteze de asta si sa-i faca un pic de opozitie.Macar de forma ,ar mai castiga niste voturi.Si sa-si puna viceprimar.
Felicitari si d-rei ing. Rodica Ciurte,ma bucur sa o vad la fel de activa,la fel de eficienta,oriunde s-ar afla, se adevereste zicala”omul sfinteste locul”! Eu o stiam ca lucreaza la mediu unde tare bine am colaborat,dar probabil a fost nevoie mai multa un alta parte cred de d-sa! Toata stima,mult succes in continuare!
felicitari dl primar si echipei
cinste primarului pentru ceea ce face pentru orasul nostru