Peste 20 de tineri din Sălaj s-au înscris pentru a participa la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ pentru formarea personalului Jandarmeriei Române. Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sălaj, de la demararea activităţilor de înscriere, la sediul instituţiei, s-au prezentat 21 de tineri care vor susţine examenul de admitere la una din unităţile de învăţământ cu profil militar, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.
Astfel, 11 dintre aceştia vor susţine examenul de admitere la Academia de Poliţie „Al. I. Cuza” Bucureşti, şapte la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi trei la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani.
Potrivit sursei citate, în anul 2014, Jandarmeriei Române i-au fost aprobate în vederea recrutării candidaţilor pentru participarea la concursul de admitere în instituţiile de învăţământ militar peste 290 de locuri. Astfel, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti sunt disponibile 40 de locuri fără discriminare pentru învăţământul cu frecvenţă, din care două pentru romi, două pentru maghiari şi două pentru alte minorităţi şi cinci locuri pentru învăţământul cu frecvenţă redusă pentru subofiţerii şi maiştri militari. Câte 125 de locuri au fost aprobate la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani şi la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.
Pentru a putea participa la concursurile de admitere în instituţiile menţionate, candidaţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii: să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România, să cunoască limba română scris şi vorbit, să aibă capacitate deplină de exerciţiu, să fie declaraţi „apt” din punct de vedere medical, fizic şi psihic, să aibă vârsta de minimum 18 de ani împliniţi în cursul anului participării la concurs, să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat, să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate, să nu aibă antecedente penale, sau să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea, să nu fi fost destituite dintr-o funcţie publică în ultimii şapte ani, să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege, să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi în anul participării la concurs, să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media generală de minimum 8, să nu fi fost exmatriculaţi, pentru abateri disciplinare, dintr-o instituţie de învăţământ, să aibă înălţimea de minimum 1,65 metri bărbaţii şi 1,60 metri femeile. Cererile de participare/fişele de înscriere pentru admiterea la şcolile postliceale ale MAI, se pot depune până în data de 8 august.