Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj au încheiat zilele trecute centralizarea cererilor părinţilor care solicită serviciile grădiniţelor pe perioada verii, în urma căreia, s-a ajuns la concluzia că se întrunesc condiţiile necesare pentru asigurarea hranei gătite în instituţiile de învăţământ preşcolar şi în această vacanţă. „S-a realizat centralizarea numărului de solicitări, iar în urma unei analize foarte obiective s-a constatat faptul că se întrunesc condiţiile pentru asigurarea hranei gătite pe perioada vacanţei de vară, respectiv numărul copiilor prezenţi vor minimum 15. Listele au fost afişate la fiecare unitate”, a explicat Valentina Souca, inspector şcolar învăţământ preprimar.
Reamintim că decizia oficialilor ISJ Sălaj de a condiţiona asigurarea hranei gătite în grădiniţe pe perioada vacanţei de vară în funcţie de numărul preşcolari prezenţi a stârnit nemulţumiri în rândul părinţilor. Conform unei adrese transmise, la finele lunii mai, de către instituţia menţionată în toate grădiniţele cu program prelungit, urma ca hrana gătită să fie asigurată pentru copiii prezenţi doar dacă numărul acestora va fi de minimum 15, pentru a nu determina depăşiri de buget greu de recuperat ulterior. “Dacă numărul solicitărilor este sub 15, fiecare părinte va asigura pachetul de hrană pentru propriul copil”, se arata în documentul menţionat.
La doar două zile după transmiterea notei, reprezentanţii Asociaţiei “Prichindeii Veseli” din cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit Nr.12 din Zalău au depus o sesizare la instituţia amintită prin care reclamă ilegalitatea unei asemenea hotărâri, fiind dispuşi să apeleze la instanţă dacă oficialii nu vor reveni asupra deciziei.
În opinia părinţilor, o asemenea hotărâre pune în pericol sănătatea micuţilor. “Considerăm că, decizia de a condiţiona hrana gătită de numărul de 15 copii care frecventează zilnic unitatea este cel puţin bizară, dacă nu ilegală. La elaborarea acestei decizii nu s-a ţinut cont de faptul că nimeni nu poate garanta prezenţa zilnică a 15 copii, chiar dacă se depun cereri peste acest număr, copiii se îmbolnăvesc sau există alte cauze obiective pentru care pot absenta. În această situaţie, copiii vor rămâne fără hrană, întrucât părintele nu poate şti câţi copii vor fi prezenţi”, precizează preşedintele asociaţiei de părinţi amintite, Tincuţa Dumuţa, în documentul transmis Inspectoratului Şcolar.
De asemenea, aceasta mai susţine că un sandwich nu asigură unui copil necesarul zilnic de hrană, subliniind şi faptul că normele sanitare nu permit introducerea în bucătării a alimentelor aduse individual de acasă, pentru a fi puse la rece în frigidere. “Ce se întâmplă în acest caz? Hrana copiilor va fi ţinută în dulăpioare, la temperaturi ce depăşesc 25 de grade. În cazul unei toxiinfecţii alimentare, a cui va fi răspunderea?” întreba revoltat părintele. În consecinţă, părinţii au solicitat textul de lege care stă la baza acestei decizii. Totodată, după cum a explicat preşedintele asociaţiei de părinţi “Prichindeii Veseli”, dacă reprezentanţii ISJ Sălaj nu găsesc o variantă care nu pune în pericol sănătatea copiilor, sunt hotărâţi să apeleze la instanţă.
ISJ Sălaj nu renunţă la decizia iniţială
Deşi reprezentanţii ISJ Sălaj au recunoscut faptul că este primul an când se introduce o astfel de reglementare şi cu toate că nu este pe placul părinţilor, Valentina Souca a ţinut să sublinieze că nu se va renunţa la această hotărâre. „Nu a fost modificată decizia transmisă grădiniţelor cu program prelungit, însă având în vedere că se întrunesc condiţiile prevăzute, în această vară preşcolarii care vor frecventa unităţile de învăţământ vor beneficia de masă caldă. Vreau să reamintesc faptul că hotărărea a fost luată în Consiliul Consultativ al Disciplinei, în urma consultărilor cu reprezentanţii unităţilor de învăţământ. Conducerile acestora susţin că se confruntă, în fiecare toamnă, cu restanţe de milioane de lei vechi către furnizorii de alimente, iar această problemă persistă de ani buni. De pildă, pentru a oferi hrană pentru doi sau trei copii nu este nevoie de o pâine întreagă, fiind prevăzut un anumit gramaj necesar unui copil. Însă niciun furnizor nu vinde pâinea la felie, astfel unitatea respectivă este nevoită să arunce alimentele ce rămân. În anii precedenţi, unele grădiniţe au adoptat această practică, respectiv de a-i ruga pe părinţi să asigure pachetul cu hrană copilului, depăşirile de buget, care, ulterior, sunt foarte greu de recuperat. De asemenea, ne dorim, ca în anii viitori, să avem parte şi de mai multă înţelegere din partea părinţilor, precum şi respectarea termenelor stabilite privind depunerea solicitărilor”, a precizat inspectorul şcolar.
De cealaltă parte, deşi răspunsul oficialilor ISJ Sălaj nu a reuşit să îi mulţumească pe deplin pe părinţi, cel puţin hotărârea luată, în cele din urmă, pentru vacanţa de vară din acest an, este considerată a fi una înţeleaptă. „Răspunsul primit de la Inspectorat nu a fost tocmai cel aşteptat. Am solicitat ordinul care stă la baza unei asemenea decizii, însă nu a fost specificat. În schimb, revenirea asupra hotărârii iniţiale este o decizie înţeleaptă, evitându-se astfel punerea în pericol a sănătăţii copiilor noştri”, a concluzionat preşedintele asociaţiei de părinţi „Prichindeii Veseli”.