9 iunie a fost ultima zi în care agricultorii sălăjeni puteau să-şi depună cererile de sprijin pe unitatea de suprafaţă. Pentru că au solicitat sprijinul financiar pe ultima sută de metri, aproape 1.300 de fermieri vor suporta penalităţi de unu la sută pentru fiecare zi de întârziere.
Campania de depunere a cererilor de sprijin pe suprafaţă aferentă anului agricol 2014 s-a încheiat în urmă cu câteva zile. Potrivit informaţiilor furnizate de către oficialii Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), 24.998 de fermieri sălăjeni au solicitat subvenţii pentru o suprafaţă totală de 139.711 hectare.
Dintre aceştia, 1.286 de agricultori şi-au depus cererile după data de 15 mai, când a fost termenul limită pentru a putea beneficia de sprijin financiar fără penalităţi. Pentru că şi-au cerut banii abia pe ultima sută de metri, aceştia vor primi subvenţii mai mici decât li s-ar fi cuvenit pentru cele 7.446 de hectare avute în proprietate. „În această perioadă se derulează controlul administrativ al cererilor depuse, pentru ca mai apoi să aibă loc controalele clasice şi cele prin teledetecţie”, ne-a declarat Călin Perneş, directorul APIA Sălaj.
Faţă de anul trecut, numărul fermierilor care au depus astfel de cereri a crescut cu 162, în timp ce suprafaţa cultivată pentru care a fost solicitat sprijin financiar european a crescut cu peste 3.700 de hectare, susţin reprezentanţii Agenţiei Judeţene.
Campania 2014 a demarat în 3 martie, etapa fără penalizări încheindu-se în 15 mai, iar cea cu penalizări, de unu la sută pentru fiecare zi de întârziere, în 9 iunie. După această dată, solicitarea de sprijin nu a mai fost admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.
Pentru a fi consideraţi eligibili la plată, fermierii trebuiau să aibă în exploataţie minim un hectar de teren, format din parcele de minim 30 de ari de teren arabil cu excepţia viilor şi a livezilor, unde e nevoie de minim 10 ari. În plus, agricultorul trebuia să treacă în cerere toate parcelele deţinute, indiferent de suprafaţa lor. Dacă pe parcursul analizei dosarului se descoperă că nu a respectat această obligaţie, fermierul riscă penalităţi de până la 3 la sută din suma ce i se cuvine.
Sprijinul financiar pe suprafaţă este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă acestui an, suma alocată este de 1,6 miliarde de euro, respectiv 178 de euro pe hectar.