Spitalele sălăjene rămân fără 20 de paturi

 

Numărul maxim de paturi pentru care Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj va putea încheia contracte de furnizare de servicii medicale cu spitalele din judeţ este de 1.044, mai mic cu 20 faţă de anul precedent. Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, numărul a fost stabilit în baza unei hotărâri aprobate de Guvern în ultima şedinţă, însă fără o detaliere pe unităţi sanitare. „Pentru Sălaj s-au aprobat 1.044 de paturi şi urmează să se facă o analiză la fiecare unitate spitalicească în parte. Se va ţine seama de o serie de indicatori, iar în funcţie de aceştia se va hotărî numărul de paturi contractabile pentru fiecare spital din judeţ. Abia în următoarele zile vor fi constituite comisiile care vor analiza propunerile de organizare a fiecărei unităţi medicale „, a precizat directorul DSP Sălaj.
În anul precedent, în Sălaj s-a obţinut o suplimentare a paturilor contractabile, în urma unei solicitări făcute de CJAS. Reprezentanţii instituţiei au cerut majorarea procentului de contractare a paturilor pentru instituţii private, de la cinci la sută la 14 la sută. Astfel, pentru Centrul „Acasă” au fost aprobate 120 de paturi, iar pentru Salvosan Ciobanca, 26 de paturi contractabile. În total, pentru anul 2013 spitalele sălăjene au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale pentru 1.064 de paturi. Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău a contractat indicatorii corespunzători pentru 634 de paturi, Spitalul Orăşenesc “Prof. Dr. Ioan Puşcaş” din Şimleu Silvaniei, 169 de paturi, Spitalul Orăşenesc Jibou, 81 de paturi, Spitalul de boli cronice Crasna, 34 de paturi, Fundaţia “Acasă”, 120 şi Salvosan Ciobanca, 26 de paturi.
Deşi numărul de paturi contractabile pentru acest an în Sălaj nu a scăzut semnificativ, fiind acelaşi cu cel aprobat iniţial anul trecut, potrivit actului normativ menţionat, în perioada 2014-2016, la nivel naţional, numărul de paturi va scădea, anual, cu câte o mie. Astfel, la nivel naţional, pentru 2014, Guvernul a aprobat un număr total de 121.579 paturi, pentru 2015-120.579 paturi, iar pentru 2016-119.579 paturi. Acestea includ paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute şi, respectiv, cronice, precum şi paturile din sanatorii şi preventorii, nu şi pe cele aprobate pentru pacienţii care execută măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate şi nici pe cele din penitenciare-spital, care sunt contractate separat.
Conform Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sănătăţii, “pentru asigurarea dreptului la ocrotirea sănătăţii”, Ministerul Sănătăţii propune, o dată la trei ani, Planul naţional de paturi, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Pentru ultimii trei ani au fost aprobate 129.524 paturi în 2011, 125.639 paturi în 2012 şi 123.127 paturi în 2013, cu aceeaşi tendinţă de scădere.
Normele de aplicare a noilor pachete de servicii medicale şi a Contractului-cadru, care au intrat în vigoare din 1 iunie, stabilesc că peste 100 de afecţiuni vor fi tratate şi peste 100 de proceduri chirurgicale vor fi realizate fără spitalizare continuă, ci în ambulatoriu.

Leave a Comment