Deşi termenul de solicitare a sprijinului financiar pentru acordarea subvenţiei la ovine, bovine şi caprine fost prelungit până în 20 iunie, fermierii sălăjeni se îmbulzesc în fiecare zi la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Unii au parcurs zeci de kilometri pentru a se aşeza la coadă şi pentru a-şi depune cererile unice de plată pentru a primi ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehniei.
Ca să poată face faţă numeroaselor solicitări, dar şi pentru a nu întinde nervii fermierilor, oficialii APIA Sălaj au suplimentat numărul angajaţilor care să preia cererile. „De obicei avem nouă funcţionari care se ocupă cu preluarea cererilor, dar am fost nevoiţi să suplimentăm numărul lor la 15-20 de persoane şi chiar să lucrăm peste program”, ne-a declarat Călin Perneş, directorul APIA Sălaj. Potrivit spuselor sale, până în prezent, la Centrul Judeţean au fost depuse aproape 2.800 de cereri, însă reprezentanţii instituţiei spun că aşteaptă ca numărul acestora să atingă 4.000.
Spre deosebire de anii trecuţi, în 2014 se depune o singură cerere pentru cele patru tipuri de sprijin, respectiv pentru vaci de lapte şi carne, vaci de lapte şi carne din zone defavorizate, ovine şi caprine şi ovine şi caprine din zone defavorizate.
Ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, la speciile bovine, ovine şi caprine, se acordă producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, identificare şi întregistrate în sistemul naţional, pentru schemele decuplate de producţie în sectoarele lapte, carne şi ovine/caprine. Termenul iniţial a fost 30 mai, mult prea scurt, însă, pentru a permite tuturor fermierilor să-şi depună cererile. În aceste condiţii, perioada pentru solicitarea sprijinului financiar a fost prelungită până în 20 iunie, inclusiv.