Votul dat în 25 mai de sălăjeni la alegerile europarlamentare arată încă odată rolul important pe care primarii comunelor îl au în campaniile electorale, indiferent de tipul de scrutin. În majoritatea localităților, cele mai multe voturi au fost acordate partidului din care face parte și conducătorul administrației locale. Puține și surprinzătoare au fost cazurile în care voturile s-au dus spre alt partid decât cel al primarului. Nu în ultimul rând, votul de duminică s-a caracterizat și prin extremele etnice. Rezultatele finale au conturat victoria UDMR – 27,43 la sută din voturi, urmată de alianța PSD-UNPR-PC 26,38 la sută, PDL – 15,76 la sută, PNL – 10,89 la sută, PMP – 3,9 la sută și independentul Mircea Diaconu – 3,79 la sută.
Prezență la vot: Carastelec – 70, 19 la sută, Sîg – 18,71 la sută
În județul Sălaj, au fost prezenți la urne 68.504 alegători, reprezentând un procent de 33,73 la sută, care ne-a clasat pe locul 17 la nivel național în topul prezenței, cu un procent peste media națională. Având în mod tradițional un electorat disciplinat, maghiarii au reușit să stabilească recordul de prezență. În comuna Carastelec, 70,19 la sută din cetățenii cu drept de vot s-au prezentat la urne pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European. Surprinzător, următoarea localitate cu un procent mult peste media națională a fost Lozna, unde s-a înregistrat o prezență de 66,91 la sută. Pe locul trei în topul prezenței s-a clasat comuna Camăr, cu 62,64 la sută.
Cetățenii din comuna Sîg au boicotat aceste alegeri și s-au prezentat într-un număr foarte scăzut la urne. Cea mai slabă prezență din județul Sălaj a fost la Sîg, de numai 18,71 la sută. Topul este completat de mediul urban, care în mod tradițional are o prezență scăzută la urne. La Zalău au votat 23,32 la sută din alegători, iar în Jibou 25,27 la sută.
UDMR este partidul extremelor
Extremele etnice ale votului dat de sălăjeni pot fi observate analizând rezultatele obținute de UDMR. Maghiarii nu au reușit să strângă niciun vot în secțiile de votare din comunele Treznea, Buciumi, Halmășd, Plopiș și Românași. Câte un vot pentru UDMR a fost consemnat în Zimbor, Letca, Năpradea și Sîg. Victoriile cele mai răsunătoare ale Uniunii au fost notate în comunele Șamșud – 89,92 la sută, Carastelec – 88,33 la sută și Camăr 87,42 la sută. Scoruri de peste 80 la sută au fost obținute și în comunele Boghiș sau Crasna. Toate aceste localități sunt conduse de primari udemeriști și au o populație majoritar maghiară.
PSD a repurtat victorii surprinzătoare
Social-democrații au reușit să câștige încrederea alegătorilor și, în afară de comunele maghiare, au obținut scoruri neașteptate chiar și pentru unii simpatizanți. Performerele alegerilor europarlamentare au fost comunele Șimișna – 64,79 la sută, Chieșd – 63,59 la sută și Someș-Odorhei – 55,63 la sută. Aceste unități administrativ-teritoriale au primari PSD cu o vastă experiență în alegeri. Procentele cele mai scăzute pentru pesediștii sunt în comunele maghiare: Camăr – 2,72 la sută, Crasna – 3,10 la sută și Carastelec – 3,18 la sută.
64 la sută din comuna Românași a votat cu Daniel Buda
Partidul Democrat Liberal (PDL) a câștigat alegerile la scor în comunele Românași – 64,18 la sută, Plopiș – 61,84 la sută și Valcău de Jos – 50,96 la sută. De menționat este faptul că numărul cinci pe lista PDL la europarlamentare a fost notarul Daniel Buda, originar din comuna Românași, satul Păușa, iar fratele său conduce din 2012 destinele comunității. Buda a reușit să câștige un mandat de europarlamentar la redistribuire. Cele mai puține voturi au fost acordate democrat-liberalilor în comunele Șamșud – 1,17 la sută, Nușfalău – 1,27 și Sărmășag – 2,15 la sută.
PNL a pierdut în fiefurile Zalău, Bocșa, Ileanda
Alegerile europarlamentare de duminică au fost o mare dezamăgire pentru PNL, care a fost învins chiar și în localitățile conduse de primari liberali, cum ar fi Zalău, Bocșa, Ileanda ori Creaca. Cel mai bun scor pentru liberali a fost înregistrat în comunele Gîlgău – 48,65 la sută, Dragu – 41,08 la sută și Zimbor – 31,31 la sută. Toate aceste trei unități administrativ teritoriale au primar penelist. În comunele cu o populație majoritat maghiară PNL nu a reușit decât să strângă câteva voturi: Carastelec – 0,7 la sută, Camăr – 0,71 la sută și Boghiș – 0,89 la sută.
ardealu e a noastra
ihi
Sai dea dumnezeu sanatate la primarul din romanasi !