Elevi cu păduchi şi boli de piele în şcolile din judeţ

 

Zeci de preşcolari şi elevi din judeţ s-au întors după scurta vacanţă de primăvară cu diverse boli transmisibile. Peste 25.000 de copii au trecut prin mâinile medicilor sălăjeni, din care aproape 180 au fost depistaţi cu probleme la capitolul sănătate şi curăţenie. Cele mai multe cazuri au fost depistate în şcolile gimnaziale din mediul rural.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că au fost examinaţi 25.062 de copii din cei peste 38.200 înscrişi la cele 447 de unităţi de învăţământ din judeţ. “Conform rezultatelor centralizate la nivelul judeţului, din cei aproape 26.390 de copii examinaţi, au fost descoperite 177 de cazuri de diverse îmbolnăviri, în majoritatea situaţiilor fiind vorba de angine. De asemenea, au mai fost depistaţi 15 copii prezentând pediculoză, precum şi cinci cu diverse micoze”, a explicat Ligia Marincaş. Potrivit spuselor sale, majoritatea situaţiilor au fost identificate în şcolile gimnaziale şi grădiniţe din mediul rural. „În rândul preşcolarilor au fost depistaţi circa 44 de copii ce prezentau diferite afecţiuni, restul cazurilor fiind întâlnite în şcolile generale”, a mai spus oficialul DSP Sălaj.
Comparativ cu rezultatele ultimului triaj epidemiologic, cel efectuat la începutul semestrului al doilea al anului şcolar în curs, numărul copiilor depistaţi cu probleme de sănătate s-a înjumătăţit, însă au fost identificate mai multe cazuri de pediculoză (n.r.- păduchi). Astfel, controalele efectuate după vacanţă de iarnă au scos la iveală nu mai puţin de 355 de elevi sălăjeni cu diferite afecţiuni. Din totalul acestora, în 12 cazuri a fost vorba de pediculoză, iar unul a fost de scabie.
O acţiune similiară a avut loc în şcolile sălăjene şi la începutul primului semestru al anului şcolar în curs, însă numărul elevilor depistaţi cu diverse probleme de sănătate a fost semnificativ mai mic, respectiv 140 de astfel de cazuri. Din cei aproape 32.000 de copii examinaţi, au fost descoperite 138 de cazuri de angine, de boli diareice acute, pediculoză sau scabie. Mai exact, au fost depistaţi 115 copii cu angine, 21 de copii prezentând pediculoză, un caz de scabie şi un caz de boală diareică acută. De asemenea, potrivit sursei citate, majoritatea cazurilor au fost identificate în şcolile gimnaziale şi grădiniţe. Din cele 21 de cazuri de pediculoză, cele mai multe au fost depistate în unităţile de învăţământ din mediul rural.
Pe de altă parte, numărul copiilor depistaţi cu afecţiuni a înregistrat o uşoară scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când, în urma primul control au fost identificate peste 250 de cazuri de angine, pediculoză sau diverse micoze. Mai exact, au fost depistaţi 174 de copiii cu angine, nefiind cazuri de streptococ hemolitic, 40 de copii prezentând pediculoză şi 39 cu micoze diverse. Majoritatea anginelor au fost identificate în şcolile gimnaziale, respectiv 90 de cazuri. La nivel de liceu, majoritatea cazurilor, respectiv 38 au fost identificate în mediul urban. Cazurile de pediculoză au fost identificate în şcolile din mediul rural.

Leave a Comment