Producătorii agricoli sălăjeni care au întârziat cu depunerea cererilor de sprijin pe suprafaţă vor suporta penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj, 23.712 fermieri din judeţ au solicitat subvenţia pentru o suprafaţă totală de 132.266 de hectare, cu respectarea termenului limită de 15 mai.
Faţă de anul trecut, numărul solicitanţilor este mai mare cu 1.200, în timp ce suprafaţa pentru care s-a cerut sprijinul financiar a crescut cu circa 7.000 de hectare.
Cei care nu au reuşit să se încadreze în termenul limită prevăzut de către APIA Sălaj pot primi, totuşi, subvenţie, însă cu penalităţi. Astfel, pentru cererile depuse în intervalul 16 mai-9 iunie, proprietarii de teren vor suporta penalităţi de 1 la sută din valoarea sprijinului pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. Până în acest moment, 250 de fermieri din judeţ şi-au cerut subvenţia cu penalizări, pentru mai mult de 1.700 de hectare de teren. Din 10 iunie 2014, solicitarea de sprijin nu va mai fi admisă la calcului plăţii pentru anul în curs, au mai transmis oficialii Centrului Judeţean.
Sunt consideraţi eligibili la plată fermierii care au în exploataţie minim un hectar de teren, format din parcele de minim 30 de ari de teren arabil cu excepţia viilor şi a livezilor, unde e nevoie de minim 10 ari. Condiţia ce trebuie îndeplinită este ca agricultorul să treacă în cerere toate parcelele deţinute, indiferent de suprafaţa lor. Dacă pe parcursul analizei dosarului se descoperă că nu a respectat această obligaţie, fermierul riscă penalităţi de până la 3 la sută din suma ce i se cuvine.
Fermierii înregistraţia la APIA în campaniile precedente, pot să-şi completeze electronic declaraţia de suprafaţă prin intermediul aplicaţiei IPA Online. În aceste condiţii, ei trebuie să se prezinte la Agenţia de Plăţi pentru a semna declaraţia şi pentru a completa în Cererea unică de plată, datele de identificare, schemele de plată/măsurile de sprijin solicitate, precum şi angajamentele.
Sprijinul financiar pe suprafaţă este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă, din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă acestui an, suma alocată este de 1,6 miliarde de euro, respectiv 178 de euro pe hectar. Anul trecut, 24.836 de fermieri din judeţ au depus cereri de plată pentru o suprafaţă totală de 136.000 de hectare.
La nivel naţional, în perioada 1 martie-15 mai 2014, au fost depuse 980.354 de cereri de plată, ce corespund unei suprafeţe de 9,6 milioane de hectare.