Pentru că nu au reuşit să ajungă la un numitor comun cu administraţia Companiei Naţionale Poşta Română, lucrătorii poştali nu renunţă la proteste. Joi, de la ora 8, aproximativ 30 de poştaşi sălăjeni vor picheta sediul Oficiului Judeţean de Poştă, nemulţumiţi de lipsa dialogului social dintre sindicalişti şi conducerea companiei, de nerespectarea constractului colectiv de muncă, de nivelul de salarizare şi de condiţiile de muncă.
Acţiunea vine la scurt timp după un amplu miting organizat la Bucureşti, la care au luat parte peste 2.500 de poştaşi din întreaga ţară, şi după greva japoneză de marţi, când în jur de 20.000 de lucrători din sistem au purtat pe braţe, pe toată durata programului de lucru, banderole. Din partea Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) – Filiala Sălaj au fost prezente, la miting, 30 de persoane, în timp ce greva japoneză i-a mobilizat pe toţi cei 300 de angajaţi ai Oficiului Judeţean.
Pentru a nu afecta în vreun fel activitatea poştală, protestatarii sălăjeni au decis să organizeze pichetarea înainte de începerea programului de muncă. „În mod normal, pichetarea trebuia să aibă loc de la ora 10, însă pentru a nu afecta activitatea poştală, mai ales acum, în perioada în care se plătesc pensiile, am stabilit ca protestul să înceapă la ora 8, pentru ca de la ora 9 să ne putem întoarce la muncă”, ne-a declarat Călin Balog, preşedintele SLPR Sălaj.
Potrivit spuselor sale, după greva japoneză de marţi, reprezentanţii sincatelor au purtat o primă rundă de negocieri cu cei ai administraţiei, fără succes, însă.
Prin acţiunile lor, sindicaliştii cer demiterea directorului general al Poştei Române, Ion Smeeianu, şi a directorului executiv Rosita Alexe, creşterea salariilor cu 20 de procente, plata orelor suplimentare, asigurarea de consumabile, achiziţionarea de uniforme şi genţi poştale, precum şi angajarea de personal pe locurile vacante.
Poştaşii sunt hotărâţi să apeleze şi la măsuri extreme pentru revendicările lor. Astfel, începând din 19 mai, liderii de sindicat au anunţat că vor intra în greva foamei pe durată nelimitată. „Am anunţat şi eu, la Bucureşti, că sunt dispus să intru în greva foamei, dacă administraţia Poştei Române nu va ţine cont de nemulţumirile noastre. Sper, totuşi, ca problemele să se rezolve până atunci şi să nu fim nevoiţi să apelăm la astfel de măsuri extreme”, a precizat Balog.