Aproximativ 300 de poştaşi sălăjeni se vor afla în cursul zilei de marţi în grevă japoneză, după ce amplul miting de protest organizat, duminică, la Bucureşti, a rămas fără ecou.
Nemulţumiţi că oficialii Companiei Naţionale Poşta Română continuă să le ignore revendicările, lucrătorii poştali nu renunţă la proteste. După pichetările organizate săptămâna trecută în unele judeţe din ţară – Sălajul nu s-a numărat printre ele, şi după mitingul ce a avut loc, duminică, la Bucureşti, sindicaliştii din Poşta Română se vor afla în cursul acestei zile în grevă japoneză.
„Aproximativ 300 de angajaţi din judeţul Sălaj vor lua parte la această formă simbolică de protest, purtând banderole pe braţe în semn de nemulţumire faţă de lipsa de dialog social de care dă dovadă conducerea Companiei Naţionale, faţă de nerespectarea prevederilor din contractul colectiv de muncă şi faţă de refuzul oficialilor Poştei de a ne majora salariile”, ne-a declarat Călin Balog, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) – Filiala Sălaj. Acesta a dat asigurări că nici activitatea factorilor poştali, nici cea de la ghişee nu vor fi afectate de acţiunea de protest.
La mitingul de la Bucureşti, la care au luat parte peste 2.500 de sindicalişti din Poşta Română, filiala Sălaj a SLPR a fost reprezentantă de către 30 de persoane. Protestatarii şi-au expus fluturaşii de salariu şi s-au plâns de salariile extrem de mici, în condiţiile în care conducerea companiei încasează salarii de mii de euro. Potrivit liderului sălăjean, lucrătorii sunt nemulţumiţi de faptul că trebuie să muncească foarte mult, în condiţiile în care Poşta Română are în acest moment 1.500 de posturi vacante, care sunt blocate în vederea reducerii costurilor. Alte revendicări vizează demiterea directorului general al Poştei Române, Ion Smeeianu, şi a directorului executiv Rosita Alexe, creşterea salariilor personalului cu 20 de procente, plata orelor suplimentare, asigurarea de consumabile, achiziţionarea de uniforme şi genţi poştale, precum şi angajarea de personal pe locurile vacante.
Greva japoneză va fi urmată joi, 15 mai, de la ora 10, de o acţiune de pichetare a sediului Oficiului Judeţean de Poştă, pentru ca începând din 19 mai, în situaţia în care autorităţile compente ale statului vor ignorea solicitările SLPR, liderii de sindicat să intre în greva foamei.
Protestele poştaşilor au debutat în urmă cu aproximativ o săptămână, când în 19 reşedinţe de judeţ au fost pichetate prefecturile. La nivelul judeţului Sălaj nu a avut loc o astfel de manifestare, sindicalişti alegând să manifeste o atitudine paşnică. Mai exact, ei au înaintat prefectului Ionel Ciunt o listă cu revendicările salariaţilor din Poşta Română, pentru ca acesta să le transmită, mai apoi, Guvernului.